Küresel piyasalardan yoğun bilanço haftasına temkinli başlangıç

ABD ve küresel piyasalar, Nvidia, Wallmart gibi önde gelen şirketlerin bilançolarının açıklanacağı önemli bir haftaya temkinli bir başlangıç yapıyor. ABD'de geçen hafta açıklanan enflasyon verilerinin beklentileri aşması, teknoloji şirketlerindeki oynaklığı artırdı.
Ersin Küçükbarak
|
19 Şubat 2024, Pazartesi - 09:30
Küresel piyasalardan yoğun bilanço haftasına temkinli başlangıç

Analistler, ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin, Fed'in politika faizini öngörülenden daha geç indirebileceği endişelerini artırdığını belirtiyor. Ancak güçlü ekonomik aktivitenin şirket karlılıklarını destekleyebileceği düşüncesi öne çıkıyor.

Teknoloji hisselerindeki oynaklığın piyasaların yönü üzerinde etkili olduğunu belirten analistler, Nvidia, Wallmart, Home Depot, BHP Group ve Rio Tinto'nun açıklanacak finansal sonuçlarının yatırımcılar tarafından yakından takip edileceğini ifade ediyor.

Para piyasalarında, Fed'in politika faizini sabit bırakması beklenirken, faiz indirimlerine haziranda başlanabileceği öngörülüyor.

Analistler, ABD'de bugün tatil nedeniyle piyasaların kapalı olacağını belirterek, çarşamba günü yayımlanacak Fed Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarından gelecek dönem adımlarına dair ipuçları beklediklerini bildiriyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,29 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi 104,2 seviyesinde seyrediyor.

Altının ons fiyatı, üçüncü işlem gününde üst üste yükselerek yeni haftaya yüzde 0,3 artışla 2 bin 19 dolardan başlıyor.

Petrol fiyatlarında talep endişelerinin Orta Doğu'daki gerilimleri dengelemesiyle, Brent petrolün varil fiyatı 82,3 dolarda işlem görüyor.

Geçen haftanın son işlem gününde, Nasdaq endeksi yüzde 0,82, S&P 500 endeksi yüzde 0,48 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,37 azalış kaydetti. Bugün ABD'de spot piyasalarda tatil nedeniyle işlem gerçekleşmezken, endeks vadeli kontratlar karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında cuma günü pozitif bir seyir hakimken, bu hafta Euro Bölgesi'nin enflasyon verileri gözlerle takip ediliyor.

Perşembe günü Euro Bölgesi'nde açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin piyasalarda oynaklığı artırabileceği belirtiliyor.

Euro Bölgesi'nde ocakta TÜFE'nin aylık bazda yüzde 0,4 gerilemesi beklenirken, yıllık bazda yüzde 2,8 artması öngörülüyor.

Para piyasalarında, ECB'nin faiz indirimlerine haziranda başlayacağı beklentileri güçlü kalıyor. Veri sonrası fiyatlamalarda değişiklik olabileceği hatırlatılıyor.

Cuma günü, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,50, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,42, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,32 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,12 değer kazandı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya karışık bir seyirle başladı.

Asya pay piyasalarında karışık bir seyir öne çıkarken, Çin'de yeni yıl tatili sonrası ilk işlem gününde turizm sektöründeki hareketlilik dikkat çekiyor.

Çin Merkez Bankası (PBoC), 500 milyar yuan (69,51 milyar dolar) değerindeki bir yıllık orta vadeli borç verme faiz oranında değişikliğe gitmeyerek yüzde 2,5'te sabit bıraktı. Çin Başbakanı Li Çiang, ülkenin ekonomiye olan güvenini artırmak için "pragmatik ve güçlü" eylem çağrısında bulundu.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi, 38 bin 916 puan ile 1989'da test ettiği en yüksek seviyeye yakın seyrediyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,1 düşerken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,1 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,9 artış kaydetti.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, cuma günü dalgalı bir seyir izleyerek günü yüzde 0,09 değer kazancıyla 9.250,36 puandan tamamladı. Endeks, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 9.306,34 puana taşırken, bu hafta TCMB'nin faiz kararı yatırımcıların odağına yerleşti.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, TCMB'nin perşembe günü politika faizini sabit bırakmasını bekliyor. Yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı yüzde 36,25 oldu.

Dolar/TL, cuma günü alıcılı bir seyir izleyerek günü yüzde 0,4 artışla 30,8425'ten tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 30,8630 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt dışında veri gündeminin sakin olduğunu, yurt içinde ise kısa vadeli dış borç ve iş gücü istatistiklerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.300 ve 9.500 seviyelerinin direnç, 9.200 ve 9.100 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

10.00 Türkiye aralık ayı kısa vadeli borç istatistikleri

10.00 Türkiye 4. çeyrek işgücü istatistikleri

http://www.ankaramasasi.com/haber/2125532/kuresel-piyasalardan-yogun-bilanco-haftasina-temkinli-baslangic
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.