Dünya Bankası'ndan altın ve emtia piyasası yorumu

Dünya Bankası'nın Nisan 2024 tarihli raporuna göre, küresel emtia fiyatlarının keskin düşüşü dengeye oturdu ve altın fiyatları 2024'te rekora ulaşabilir. Raporda, jeopolitik gerilimlerin petrol fiyatlarını desteklediği ve altın fiyatlarını olumlu etkileyebileceği belirtilirken, yeşil teknolojiye olan yatırımların temel metallerin fiyatlarını artırdığı ifade edildi.
Afife Kaya
|
25 Nisan 2024, Perşembe - 19:10
Dünya Bankası'ndan altın ve emtia piyasası yorumu

Dünya Bankası'nın son raporuna göre, küresel emtia fiyatlarının önemli bir düşüş yaşadıktan sonra dengeye oturduğu açıklandı. Rapora göre, altın fiyatları, 2024'te rekor seviyelere ulaşabilecek ve ardından hafif bir düşüş gösterebilir.

Nisan 2024'te yayınlanan "Emtia Piyasaları Görünümü" raporuna göre, küresel emtia fiyatları 2022'nin ortasından 2023'ün ortasına kadar yaklaşık %40 düştü. Bu düşüşün geçen yıl genel enflasyonun düşürülmesinde kritik bir rol oynadığı belirtildi.

Raporda, 2023'ün ortasından bu yana Dünya Bankası emtia fiyatları endeksinin temelde değişmediği ve jeopolitik gerilimlerin daha fazla tırmanmayacağı varsayımıyla, bu yıl küresel emtia fiyatlarında %3, 2025'te ise %4'lük bir düşüş öngörüldüğü ifade edildi.

Ancak raporda, bu düşüşün çoğu ülkede merkez bankası hedeflerinin üzerinde kalan enflasyonu bastırmak için yeterli olmayabileceği ve faiz oranlarının hızlı bir şekilde düşürülmesinin zorlaşabileceği uyarısında bulunuldu.

Geçen 2 yılda devam eden yüksek jeopolitik gerilimlerin petrol ve diğer birçok kritik emtianın fiyatlarını desteklediği belirtilerek, Brent petrol varilinin bu yıl ortalama 84 dolar, gelecek yıl ise 79 dolar olabileceği tahmin edildi.

Raporda, Orta Doğu'daki çatışmaların daha da tırmanması durumunda petrol arzındaki kesintilerin küresel enflasyonu artırabileceği ve ılımlı bir arz kesintisinin fiyatı 92 dolara çıkarabileceği, daha ciddi bir kesintinin ise Brent petrol fiyatını 100 doların üzerine çıkararak küresel enflasyonu neredeyse 1 puan artırabileceği değerlendirildi.

Altında 'rekor' bekleniyor 

Jeopolitik zorlukların altın fiyatlarını desteklemesi beklenirken, "güvenli liman" arayışında olan yatırımcıların popüler tercihi olan altının ortalama fiyatının 2025'te hafif bir düşüş yaşamadan önce 2024'te rekora ulaşması bekleniyor. Gelişmekte olan ülke merkez bankalarından gelen güçlü talebin yanı sıra artan jeopolitik zorlukların bu yıl boyunca altın fiyatlarını desteklemesi bekleniyor.

Raporda ayrıca, Orta Doğu'daki çatışmaların tırmanmasının doğal gaz, gübre ve gıda fiyatlarını da artırabileceği belirtildi.

Yeşil teknolojilere yapılan yatırımların hızlanmasının küresel temiz enerjiye geçiş için kritik olan temel metallerin fiyatlarını artırdığına da işaret edildi. Buna göre, 2024'te bakır fiyatlarının %5, alüminyum fiyatlarının ise %2 artması bekleniyor.

Dünya Bankası Grubu Başekonomisti Indermit Gill, küresel enflasyonun hala baskı altında olduğunu belirterek, "Enflasyonu düşürmenin temel gücü olan emtia fiyatlarındaki düşüş aslında duvara çarptı. Bu, faiz oranlarının bu yıl ve gelecek yıl şu anda beklenenden daha yüksek kalabileceği anlamına geliyor." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Dünya Bankası Grubu Başekonomist Yardımcısı Ayhan Köse ise merkez bankalarının, artan jeopolitik gerilimlerin ortasında emtia fiyatlarındaki ani yükselişlerin enflasyonist etkileri konusunda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2135445/dunya-bankasindan-altin-ve-emtia-piyasasi-yorumu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (2)

Yorumunuz İletilmiştir.
JamesBaw
25 Nisan 2024, 22:27
Plans for striking $1-billion spiral-shaped Hollywood tower bursting with greenery unveiled [url=https://bls2best.at]bs.gl[/url] Celebrated architect Norman Foster has unveiled plans for a new $1-billion office tower in ?Los Angeles that will see greenery spilling out from a series of terraces spiraling up its facade. The eye-catching proposal, which was formally submitted to city planning authorities this week, will transform a two-acre site on Hollywood’s Sunset Boulevard into a 22-story entertainment industry workplace dubbed The Star. https://bls2best.at спрут onion Digital impressions of the high-rise, released by the British architect’s firm Foster + Partners on Wednesday, show elevated gardens bursting with plants and trees, as well as outdoor decks and modern office space.
HelenDob
26 Nisan 2024, 09:40
Are u within the heart of arranging a unique affair in Phenix and feeling flooded by the myriad of specifics to think about? See not any further! Our squad at [URLS] is below to make yer occasion arranging knowledge an gust. When itt comes to event rentals in Pheonix, we've got you insured. From elegant wedding hires to top-notch business occasion setups, we offer one varied selection of hire choices to suit any event. Whether you're inside requirement of tables, chairs, tents, or occasion furniture, our inventory has it all. And tha top part? Our rentals are budget-friendly, making sure that you can create tha event of your dreams without breaking tha bank. Arranging an extra outdoor affair in teh beautiful Phoenix weather? Our ample tent hires are excellent for any outdoor assembly, supplying shade and shelter for your guests while nevertheless permitting them to take pleasure in the sunshine. Plus, our affair rentals aren't limited to just Pheonix – we also serve tha surrounding areas, including Scottsdale and beyond. Searching to add one touch of elegance to your event? Our high-quality event furniture rental choices are sure to impress. From stylish seating to sleek tables, our furniture rentals will elevate tha ambiance of your event and leave a lasting impression on your guests. So why stress about occasion organizing when ye can leave it to the experts? Contact [Event Rentals Phoenix] now to learn more about our affordable rental alternatives and start planning tha event of one lifetime! [url=https://www.southwestteepeerental.com/lighting]Affordable event rentals in Phoenix for weddings and corporate gatherings[/url]