Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten Netanyahu açıklaması: “Topraklarımıza adım atarsa tutuklayacağız”

İki devletli çözümü desteklemek ve barışı sağlamak amacıyla Filistin'i devlet olarak tanıdığını açıklayan Norveç’in Dışişleri Bakanı Eide "(UCM’den) Tutuklama emri çıkması ve ülkemiz topraklarına adım atması halinde Netanyahu'yu tutuklayacağız" dedi.
Ersin Küçükbarak
|
23 Mayıs 2024, Perşembe - 10:57
Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten  Netanyahu açıklaması: “Topraklarımıza adım atarsa tutuklayacağız”

Norveç hükümeti  aldığı kararla İsrail’e şok yaşattı.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile düzenlediği ortak basın toplantısında,  Filistin'i, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanıyacaklarını duyurdular.

Store, kararı "Norveç hükümeti, Norveç'in Filistin'i bir devlet olarak tanımasına karar verdi"sözleriyle açıkladı.

On binlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı bir savaşın ortasında hem İsraillilere hem de Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi canlı tutmaları gerektiğinin altını çizen Store, bunu da "yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet" olarak tanımladı.

Netanyahu gelirse tutuklanacak

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ise,Uluslar arası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından tutuklama emri çıkarılır ve Norveç topraklarına gelirse Netanyahu ve Gallant'ı tutuklayacaklarını vurguladı.

 Eide, aynı prosedürün UCM'nin haklarında yakalama kararı başvurusunda bulunulan Hamas lideri için de geçerli olacağını  belirtti.

UCM'den karar çıkması halinde Netanyahu'yu tutuklayacağını açıklayan ilk Avrupa ülkesi olan Norveç, buna öncülük etmiş oldu.

Netanyahu için yakalama kararı başvurusu

UCM Başsavcısı Kerim Han, 20 Mayıs'ta, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant hakkında "yakalama kararı" çıkarılması için başvuru yapmıştı.

Han, aynı şekilde Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının lideri Muhammed ed-Dayf için de benzer bir karar talep etmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2139824/filistini-resmen-taniyan-norvecten-netanyahu-aciklamasi-topraklarimiza-adim-atarsa-tutuklayacagiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.