Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran kanun teklifi, TBMM'de kabul edildi

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Türk Ticaret Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapan bu teklif, 23 maddeden oluşuyor ve cezaları 12 katına kadar artırıyor.
Ersin Küçükbarak
|
24 Mayıs 2024, Cuma - 09:30
Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran kanun teklifi, TBMM'de kabul edildi

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk, haksız kazanç sağlanmasına, fiyatların yükselmesine ve piyasa rekabetinin bozulmasına yol açıyor. Bu tür uygulamaların etkin şekilde denetlenmesi ve caydırıcı cezaların uygulanması gündemdeydi. Bu kapsamda, market ürünlerinin ambalajlarına tavsiye edilen fiyatların yazılması da değerlendiriliyor.

Yeni yasa ile birlikte, lisanslı depoculuk ücret tarifesinin üzerinde veya tarifede bulunmayan hizmetler için ücret talep eden, ürün tesliminde mevzuata aykırı şekilde ürün miktarından kesinti yapan işletmelere 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar ceza verilecek. Stokçuluk yapanların cezası ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarıldı. Her tekrarda önceki cezanın iki katı uygulanacak.

Kooperatiflerin ana sözleşmelerini uyarlama süresi 2 yıl uzatıldı. Ürün ihtisas borsası veya takas merkezi olarak yetkilendirilen kuruluşlar, takas işlemlerinde mali sorumluluğu limitler dahilinde ve teminatlar ile garanti fonu varlıklarıyla sınırlı olacak.

Stokçuluktan bir yılda üç kez ceza alan işletmelere 6 güne kadar kapatma cezası verilecek. Ayrıca satıştan kaçınan işletmelere, ürün bedelinin yüzde 10'u kadar ceza uygulanacak. Düzenleme, aldatıcı reklamlara yönelik yaptırımları da içeriyor. Tüketicilerin korunması amacıyla, Reklam Kurulu aldatıcı reklamlara hızlı bir şekilde erişim engeli getirebilecek.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2139984/fahis-fiyat-ve-stokculuk-cezalarini-artiran-kanun-teklifi-tbmmde-kabul-edildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.