Masa oyununun yasak olduğu Aşıklar Kahvesi'nde, 69 yıldır sadece saz çalınıp türkü söyleniyor

Bursa'da, 69 yıl önce Mehmet Ali Güneş tarafından kurulan Aşıklar Kahvesi'nde masa oyunları oynamak ve sohbet etmek yasak. Bu mekanda sadece saz çalınıp türkü söyleniyor ve Türk halk müziği tutkunlarından büyük ilgi görüyor. Aşıklar, burada çaldıkları sazlarla türkü sevenlerin ruhuna dokunarak, Anadolu ezgilerini geleceğe taşıyor.
Ersin Küçükbarak
|
24 Mayıs 2024, Cuma - 10:30
Masa oyununun yasak olduğu Aşıklar Kahvesi'nde, 69 yıldır sadece saz çalınıp türkü söyleniyor

1955 yılında Tarihi Köylü Pazarı'nda Mehmet Ali Güneş tarafından açılan Aşıklar Kahvesi'nde, masa oyunları, siyaset konuşmaları ve sohbetler yasaklanmış durumda. Yaklaşık 50 kişiyi ağırlayabilen kahvede, konuklar saz çalınıp türkü söylenen ortamı dinlemek için sırada bekliyor. 

Saz çalmak ve Türk halk müziğinden hoşlananların buluşma noktası olan bu kahvede, aşıklar sazlarıyla türküseverlerin ruhuna dokunarak, Anadolu ezgilerini geleceğe taşıyor.

'Babam, tartışmalara son vermek için saz çalardı'

Aşıklar Kahvesi'ni 69 yıl önce babası Mehmet Ali Güneş'in açtığını belirten Muhsin Güneş (63), "Babam, kahve açıldığında siyaset ve futbol tartışmalarından rahatsız oluyordu. Bu tartışmaları sona erdirmek için sadece saz çalıp türkü söylemeye izin verdi. Bu uygulama büyük ilgi gördü.

 Aşıklar Kahvesi'nde masa oyunu oynamak, sohbet etmek ve siyaset konuşmak kesinlikle yasak. Çevre illerden gelenler burada saz çalıp Türk halk müziği söyleyerek eğleniyorlar ve mutlu bir şekilde ayrılıyorlar" dedi.

'20 yıldır burada saz çalıp, türkü söyleyerek stres atıyorum'

20 yıldır Aşıklar Kahvesi'nde saz çalıp türkü söyleyen Mesut Tuncer (58), "Müzik benim için bir hobi. Ne zaman moralim bozulsa buraya gelip saz çalarım, türkü söylerim. Buraya geldiğimde stres atıyorum ve rahatlıyorum. Bunu herkesin yapmasını tavsiye ediyorum. Burası benim için bir terapi merkezidir" dedi.


Bursa'daki bazı üniversitelerin öğretim üyeleri, öğrencilerini özellikle duvarlarında asılı sazlarla her yaş grubundan insanların eğlendiği Aşıklar Kahvesi'ne yönlendiriyor. Böylece öğrenciler, Anadolu ezgilerini geleceğe taşıyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2139990/masa-oyununun-yasak-oldugu-asiklar-kahvesinde-69-yildir-sadece-saz-calinip-turku-soyleniyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.