Kültür sanatla dolu bir yaz başlıyor

Ankara Masası
|
05 Haziran 2020, Cuma - 15:32
Kültür sanatla dolu bir yaz başlıyor

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, normalleşme dönemiyle yaz sezonunda düzenlenecek sanat etkinliklerini ve 2020-2021 sanat sezonunun ayrıntılarını anlattı. 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz yaptığı açıklamada, dünyada koronavirüs salgın süreciyle kültür sanatın olumsuz etkilendiğini, salgının insanların üzerindeki psikolojik yansımaları nedeniyle sıkıntıların bir süre daha devam edebileceğini belirtti.

Özel tiyatroların destek başvuruları 1 Temmuz'a çekildi

Yavuz, bakanlığa ait salon ve dekorları kullanma imkanı sağlayarak özel tiyatroları maddi anlamda desteklediklerini söyledi.

 Özgül Özkan Yavuz, yönetmelik değişikliği ile özel tiyatroların destek başvurularını da 1 Temmuz'a çektiklerini belirtti.  Bu çerçevede, özel profesyonel  tiyatrolar için destek üst limitlerini 80 bin liradan 150 bin liraya çıkardıklarını anlatan Yavuz, geleneksel tiyatrolar için ise  15 bin lira olan rakamı iki kat artırarak 30 bin liraya çektiklerini bildirdi.

 "Özel tiyatroların kurumsallaşmasını istiyoruz"

Türkiye'de ilk kez uygulanacak özel tiyatroların kayıt altına alınması sürecini de başlattıklarını kaydeden Yavuz,  özel tiyatroların çalıştırdıkları sigortalı tiyatro oyuncusu, teknik personel sayısı, salon kapasitelerini kayıt altına alacaklarını belirtti.

 Yavuz, bu kayıtların verilecek destek için kriter olarak kabul edileceğini aktardı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı  Yavuz, “özel tiyatroların kurumsallaşmasını istiyoruz. Sosyal güvencesi olmayacak bir şekilde oyuncu ve ekip çalıştırmalarını istemiyoruz. Bir oyuncu ile tek bir gün bile çalışsalar sigortalarını yatırmaları gerekiyor. Aksi durumda oyuncularımız zor durumda kalıyor. Amacımız bunun endüstri ve kültür ekonomisi olduğunu ortaya koymak. Daha fazla kurumsallaşmaları konusunda onları yönlendirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Mali destek alan özel tiyatrolara af getirildi

2019-2020 sezonunda özel tiyatrolara 6 milyon lira bütçe aktardıklarını belirten Yavuz, mali destek alan özel tiyatroların en az 20 defa oyunlarını sahnelemesi gerektiğini, fakat salgın dolayısıyla bunun yerine getirilemediğini kaydetti.

Yavuz, olağanüstü şartlar sebebiyle bu şartı aramadıklarını ve sahneye çıkmadıkları dönemde de özel tiyatroları desteklemeye devam ettiklerini vurguladı.

 “Ne kadar seyirciye ulaştığımızı görebilmek için istatistik üretmemiz lazım”

Özgül Özkan Yavuz, özel tiyatroların hepsini destek alsın ya da almasın kayıt altına alacaklarını belirterek, özel tiyatroların kapasitelerini, nerede kaç kişi çalıştığını, bunun nasıl bir ekonomi ve istihdam yarattığını görmek istediklerini söyledi.


Devlet Tiyatrolarının aksine özel tiyatrolar açısından sağlıklı verilerin bulunmadığına işaret eden Yavuz, "Kültür-sanat diyoruz ama ne kadar seyirciye ulaştığımızı görebilmek için istatistik üretmemiz lazım. Biz ne kadar istatistik üretirsek, somut veriyle konuşabilirsek, bu işin her alanda daha ciddiye alınmasını sağlamış oluruz. Kayıt altına alarak, özel tiyatrolarla ilişkimizi geliştirmiş olacağız. Kayıt altına almaya başladık, başvuruların Temmuz’da artacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Korona virüs sebebiyle tiyatro, opera ve bale ile bakanlığa bağlı senfoni orkestralarının Mart ayında perdelerini kapattığını hatırlatan Yavuz, sanatçılar açısından en kötü durumun seyirci ile buluşamamak olduğunu dile getirdi. Yavuz, normalleşme dönemi ile açık hava mekanlarını etkin bir şekilde değerlendirmek istediklerini söyledi.

“Kamyon Tiyatrosu 1 Temmuz’da yola çıkacak”

Devlet Tiyatrolarınca 8 aydır yürütülen Kamyon tiyatrosu projesi üzerinde çalıştıklarını belirten Yavuz, bir kamyonu açıldığında çok büyük bir tiyatro sahnesi olabilecek hale getirdiklerini, projenin yatırım ve üretim sürecini tamamladıklarını aktardı.

Yavuz, "Kamyon tiyatrosu ile 1 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında 50 günlük süreçte, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 25 ilde 57 ilçeye gideceğiz. Dört tane çocuk oyunumuzu hiç tiyatroya gidememiş, en ücra köşelerdeki, ilçelerimizdeki çocuklarımızla buluşturacağız. Bunu açık havada valiliklerimiz ve kaymakamlıklarımızla iş birliği halinde yapıyoruz. Biz kamyonu sahne haline getirdik. Profesyonel bir sahne haline getiriliyor, basit bir şey değil. Açık havada çocukların tiyatro izleyebilecekleri etkinlik serisi olacak” dedi.

Kamyon tiyatrosu projesini Ankara'dan başlatacaklarını ve Başkent'in dezavantajlı iki ilçesinden iki mahalle seçtiklerini anlatan Yavuz, Konya Devlet Tiyatrosu'nun da açık havada yapılacak özel bir başka proje gerçekleştireceğini, Konya'daki il, ilçe ve köylerde çocuk oyunlarını sahneleyeceğini dile getirdi.

" Ankaralılara yaz akşamları açık havada tiyatro izleteceğiz "

Devlet Tiyatroları Ankara İrfan Şahinbaş Yerleşkesi'nde açık havada bir sahne kuracaklarının müjdesini Başkentlilere veren Yavuz, "Temmuz ayı içerisinde Ankara İrfan Şahinbaş Yerleşkesi'nde düzenli olarak tiyatro temsillerimiz gösterilecek. Ankaralılara yaz akşamları açık havada tiyatro izleteceğiz. Kültür sanatın insan psikolojisine çok büyük faydası var. İyi bir moral olacağını düşünüyorum" dedi.

Bodrum Kalesi'nde ve Antik Tiyatro'da 10 konser

Bodrum'da geçen yıl başlayan açık hava etkinliklerinin bu yıl da devam edeceğini bildiren Yavuz, Bodrum Kalesi'nde ve Antik Tiyatro'da 10 konser, 3 tiyatro gösterisiyle yerli ve yabancı ziyaretçileri buluşturacaklarına dikkati çekti.

Yavuz, etkinlik programının belirlendiğini, 12 Temmuz'da Ankara Devlet Tiyatrosunca Reis Bey, 26-27 Ağustos'ta Bursa Devlet Tiyatrosunca Akide Şekeri, 7-8 Eylül'de İzmir Devlet Tiyatrosunca Kantocu oyununun sunulacağına işaret ederek kültürle sanatın buluştuğu yerler olan antik kentlerde de çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Opera ve bale festivalleri başlıyor

Devlet Opera ve Balesince seyirciyle buluşturulan, yerli ve yabancı sanatseverlerin zevkle takip ettiği opera ve bale festivallerinin bu sene yapılacağının müjdesini sanatseverlere veren Yavuz, şu bilgileri paylaştı:

"Tarihleri değiştirdik pandemiden dolayı ve ilk kez ilan ediyoruz. Festivallerimizi yapıyoruz. 17- 29 Temmuz'da Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali ile başlatıyoruz festivallerimizi. 4-18 Ağustos tarihlerinde 18. Uluslararası Bodrum Bale Festivalini, 1-22 Eylül tarihleri arasında da Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivalimizi yapacağız. Bu sene uluslararası katılım çok fazla olamayacak. Altı Devlet Opera ve Balemiz var. Performansları çok yüksek eserler var. 11. İstanbul Opera Festivalimizi de 23 Eylül- 5 Ekim tarihlerine aldık. Efes, Bodrum, Aspendos açık havada, İstanbul için de seçenekleri araştırıyoruz. O tarihe kadar, pandemi ile süreç nasıl ilerleyecek ona da bakacağız. Festivallerde kopukluk olmasını istemedik, gerçekleştireceğiz. Tabii Sağlık Bakanlığımız ile Bilim Kurulumuzun yayınlamış olduğu bütün tedbirlere uyarak."

Salonlar yeni normal döneme hazır

Yavuz, Bakanlığa bağlı bütün sanatsal tesisler, tiyatro sahneleri, konser salonları, opera ve bale salonlarının Kovid-19 ile mücadele kapsamında yeni sezon için hazırlandığını vurguladı.

Salonlar için protokol hazırlayarak iklimlendirme ve klima koşullarını iyileştirdiklerini, seyirci sayısını, seyircilerin salonlara nasıl kabul edileceğini belirlediklerini, genel hijyen kurallarını üst seviyeye çıkardıklarını anlatan Yavuz, üç genel müdürlük ve bütün sanat kurumları için bütün kuralların yeni baştan yazıldığını, sanatçıların sağlıklarını koruma, mesafelerin belirlenmesi, temsillerin öncesinde ve sonrasında kaç saat boşluk bırakılacağı, kaç saat temizlik yapılacağı gibi önemli iyileştirmeler yaptıklarını aktardı.

“Hedefimiz sanat sezonunu 1 Eylül'de başlatmak”

Sağlık koşullarının ve pandeminin gidişatına göre salonları yüzde 50 kapasite ile kullanabileceklerini aktaran Yavuz, şunları kaydetti:

 " Girişte, çıkışta hangi tedbirlerin alınacağına karar verildi. Salonlarımız, bu anlamda hazırlık sürecine başladılar. Hedefimiz, bunu ilk kez duyuruyoruz, sanat sezonunu 1 Eylül'de başlatmak. Kaybettiğimiz 3 ayı telafi etmek istiyoruz. Seyirci ile buluşturamadığımız pek çok eserimiz vardı. 1 Eylül'de başlayalım ki seyircimize bir an önce kavuşalım. Hem sanatçımızı hem seyircimizi koruyan hijyen koşulları, fiziksel koşulları artırılmış ortamlarda sahnelerimizde olacağız. Salgın tüm dünyada sorun olmaya devam ediyor ama hayatımızı da devam ettirmek zorundayız. Tedbirlerimizi alarak, sosyal anlamda birlikteliğimize devam etmemiz gerekiyor. Kültür sanat ve turizm kıymetli. Güvenli ortamlarda faaliyetlerimizi yapacağız. Devletimiz, her türlü ortamda imkanını vatandaşlarımızın hizmetine sunmuş durumda. Biz de Bakanlık olarak bütün kurumlarımızla vatandaşlarımızla buluşmaya devam edeceğiz."

http://www.ankaramasasi.com/haber/23213/kultur-sanatla-dolu-bir-yaz-basliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.