Yassıada kararları değil Mahkemesi "yok sayılacak"

Ankara Masası
|
08 Haziran 2020, Pazartesi - 23:27
Yassıada kararları değil Mahkemesi "yok sayılacak"

TBMM Başkanı Mustafa Şentop:"(Yassıada mahkemesi kararlarına yönelik düzenleme) Bu, geç de olsa millet iradesine yönelik bir darbeye karşı bir tavır ortaya konulması, eninde sonunda ama mutlaka bu darbenin bir şekilde zararlarının izale edileceğinin ve mümkün olduğu takdirde bunu yapanlardan hesap sorulacağının görülmesi bakımından önemli"

 TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yassıada mahkemesi kararlarına yönelik düzenlemeye ilişkin, "Bu, geç de olsa millet iradesine yönelik bir darbeye karşı bir tavır ortaya koyulması, eninde sonunda ama mutlaka bu darbenin bir şekilde zararlarının izale edileceğinin ve mümkün olduğu takdirde bunu yapanlardan hesap sorulacağının görülmesi bakımından önemli." dedi.

Şentop, A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Yassıada kararları ve idamlar konusundaki çalışmanın içeriği nasıl olacak? Meclisin gündemine ne zaman gelecek? Bu kararların yok sayılması, yeniden yargılama söz konusu olabilir mi?" şeklindeki sorulara karşılık Şentop, Yassıada'daki idam kararlarını alan ve "mahkeme" adı verilen yapıyla ilgili hukuken sıkıntılar bulunduğunu ifade etti.

“Tamamen kendi kontrollerinde bir yapı oluşturmuşlar ve orada yargılama olmuş."

TBMM Başkanı Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kabine, Başbakanlar ve Bakanlar, o zaman Menderes ve arkadaşlarını, eğer kendileriyle ilgili bir suç iddiası varsa yargılanacağı merci, '1924 Anayasasında Divanı Ali' diye 'Yüce Divan' bugünkü anlamıyla bir yapı var. Yargıtay-Danıştay üyelerinden, 'o zaman Anayasa Mahkemesi yok' oluşan bir yapı. Şimdi darbeyi yapanlar böyle bir mahkemede, Anayasal mahkemede, iddialarda bulunuyor, onların yargılanmasını yeterli görmemişler. İstedikleri kararı belki oradan çıkartamayacaklarını düşünmüşler. O zaman işte darbeden aşağı yukarı 15 gün sonra 12 Haziran'da çıkarttıkları bir numaralı kanunla Anayasa değişiklikleri yaparak. Yüce Divanı da (Divanı Ali'yi) kaldırarak yerine yeni bir mahkeme kurmuşlar. Yassıada'daki o mahkemeye, mahkemeden yürürlüğe giriş tarihinde 12 Haziran'da çıkartmalarına rağmen geriye yürütüp 27 Mayıs 1960 tarihinde başlatmışlar yürürlüğünü. Böylece tamamen kendi kontrollerinde kendilerine mahkemenin kararlarını da aslında önceden belirlediği bir yapı oluşturmuşlar ve orada yargılama olmuş."

Bir kişinin bir suç işlemesi halinde hangi mahkemede yargılanması gerekiyorsa o mahkemede yargılanması ilkesinin çok eski, yerinde ve kalıcı ilkelerden biri olduğuna dikkati çeken Şentop, bir kişinin yargılanması için mahkeme kurulamayacağının altını çizdi.

Şentop, söz konusu mahkeme kararlarının bir kısmında "Türk milleti adına" diye bir ifadenin de bulunmadığını, çünkü millet adına herhangi hukuki bir temellendirme olmadığını kaydetti.

“Darbe kurulu tarafından bir yargılama yapılmış ve bunlara da mahkeme denilmiş.”   

TBMM Başkanı Şentop, " Aslında Yassıada ki bir darbe kurulu tarafından bir yargılama yapılmış ve bunlara da mahkeme denilmiş." diye konuştu.

Şentop, "Buradaki mahkemenin kuruluşunu sağlayan kanunun yürürlükten kaldırılmasıyla beraber mahkemenin bütün iş ve işlemlerinin vermiş oldukları kararların hükümsüz hale gelmesi de sağlanabilir şeklinde bir kanaate vardık." değerlendirmesinde bulundu.

"Maddi manevi tazminat talebinde bulunmalarına imkan sağlayacak"

Meclis Başkanı Şentop, Yassıada'daki mahkeme kararlarına yönelik çalışmanın, bir mahkeme kararının yok sayılması değil, söz konusu kararı alan yapının bir mahkeme olarak kabul edilmeyeceği şeklinde olduğunu kaydetti.

Zorla, cebren, silah zoruyla oluşturulmuş bir yapının hukuki varlığını ortadan kaldıran bir düzenleme yapacaklarını vurgulayan Şentop, böylece söz konusu mahkemenin bütün iş, işlem ve kararlarıyla ilgili hükümsüzlük sonucunun ortaya çıkacağını söyledi.

Meclis Başkanı Şentop, düzenlemenin, söz konusu mahkemede yargılanan herkesi kapsayıp kapsamayacağına yönelik soruyu şöyle yanıtladı:

"Hepsi mağdur olmuştur ama mağduriyet dereceleri tabii farklılar, ailelerin çektiği sıkıntılar farklı. Bir kısmıyla temas kurdu arkadaşlarımız, bu konuya bakışlarıyla ilgili. Çünkü yıllardır bu konuda mücadele yürütenler de var aileler içerisinden. Onların tecrübelerinden, taleplerinden de yararlanabiliriz diye. Baktık ve ilginç bir şey bulduk orada yargılanan milletvekili 27 Mayıs darbesi sırasında iki kişinin hayatta olduğunu öğrenmiş olduk. İstanbul'da yaşıyorlar, onlarla da en kısa zamanda temas kuracağız inşallah." 

Şentop, söz konusu milletvekilleriyle kendisinin ve uygun olması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da görüşebileceğini belirtti.

"Bilgileri çarpıtarak yorum yapmak hiçbir siyasetçiye, özellikle Genel Başkanlara yakışmaz." 

TBMM Başkanı Şentop, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu üç milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi konusunda size yönelik suçlamalarda bulundu. Sizin Cumhurbaşkanından talimat alarak bunu gerçekleştirdiğiniz yönünde ithamda bulundu." Sözleri hatırlatılarak, bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Meclis Başkanına Anayasa, İçtüzük talimat vermişken, 'Bir yerlerden talimat mı' diye bakmayı ben ilgisizlik ve ciddiyetsizlik olarak değerlendiririm." dedi.

Bazı parlamenterlerin "milletvekili dosyalarının dönem sonuna bırakılması şeklinde teamül bulunduğunu" söylediklerini aktaran Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

Farklı dönemlerde yaşanan aksi yönde örnekleri paylaşan Şentop, “O bakımdan dönem sonuna bırakmak falan gibi şeylerin hepsi yalan ve uydurma şeylerden, bilgisizlikten kaynaklanıyor. Bu bakımdan, Anayasa ve İçtüzüğün gereği, Meclis teamüllerinin gereği yerine getirilmiştir. Meclis Başkanlığına bu bakımdan hiç kimsenin yönelteceği bir eleştiri yok. Şüphesiz yorumlar yapılabilir ama bilgileri çarpıtarak yorum yapmak hiçbir siyasetçiye, özellikle Genel Başkanlara yakışmaz." değerlendirmelerinde bulundu.

TBMM Başkanı Şentop, "12 Temmuz'da yapılacak Meclis Başkanlığı seçiminde yeniden aday olup olmayacağının sorulması üzerine de "Çok zaman var daha, malum 'Siyasette 24 saat uzundur' derler. 1 aya yakın bir zaman söz konusu. Dolayısıyla bu zaman içerisinde değerlendirmeler olacaktır inşallah." yanıtını verdi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/24854/yassiada-kararlari-degil-mahkemesi-yok-sayilacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.