Sinemalar... Lokantalar... Düğün salonları... 65 yaş üstü... 18 yaş altı... İşte yeni normalleşme adımları

Ankara Masası
|
09 Haziran 2020, Salı - 22:21
Sinemalar... Lokantalar... Düğün salonları... 65 yaş üstü... 18 yaş altı... İşte yeni normalleşme adımları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlamalar ve yeni normalleşme adımlarıyla ilgili kararları açıkladı.

Yaklaşık 3 ay sonra yüz yüze yapılan Kabine Toplantısı sonrasında kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin salgın dönemini özellikle Avrupa ile kıyaslandığında en az kısıtlama, can kaybı ve ekonomik sıkıntı ile atlattığını söyledi.

Virüsün kökü tamamen kazınana kadar hayatımızı maske, mesafe temizlik ilkeleri çerçevesinde düzenlememiz gerektiğini hatırlatan Erdoğan, milletin bilinçlendiğini, olumsuzlukların istisna olduğunu vurguladı.

“Milletimden kurallara uyarak ve işine sarılarak bu sürece destek vermesini bekliyorum.”
Sağlıkta ve ekonomide tedbirlerin sıkı tutulması gerektiğinin belirten Erdoğan, “Milletimden hem yeni dönemin kurallarına uyarak hem işine gücüne sıkı sıkıya sarılarak bu sürece destek vermesini bekliyorum.2023 hedeflerimize ulaşmaya en yakın olduğumuz dönemdeyiz. Evlatlarımıza 2053 ve 2071 vizyonlarını gerçekleştirebilmeleri için emanet edeceğimiz büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasında son dönemece giriyoruz. Gelin tarihi tekerrür değil, tekemmül ettirerek bunu hep birlikte başaralım” şeklinde konuştu.

Kaldırılan kısıtlamalar
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Kabine toplantısında alınan yeni kararları açıkladı.

“Lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saatleri 22.00’den 24.00’e uzatılmıştır.“

“Sinema, tiyatro, gösteri merkezi gibi işletmeler 1 Temmuz’dan itibaren belirlenen kurallara göre faaliyete geçebilecektir.”

“ 65 yaş üstü vatandaşlarımız haftanın her günü 10.00 ile 20.00 saatleri arasında dışarıya çıkabilecektir.”

“18 yaş altı ile ilgili kısıtlama ise küçüklerin ebeveynleri refakatinde olması şartıyla tümüyle kalkmıştır.”

“Milli parklar ve doğal parkları; sağlık çalışanları, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü için ücretsiz olacaktır.”

“Nikah salonları 15 Haziran’dan itibaren, düğün salonları ise 1 Temmuz’dan itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayabilecektir”

Koronavirüs ilacını bilim insanlarımız kendi sentezimizle üretmeyi başardı

Hem uluslararası sağlık yardımları hem de ilaç geliştirme çalışmaları ile ilgili önemli gelişmeler olduğunu söyleyen Erdoğan şöyle devam etti:

 “Bugüne kadar sağlık yardımı veya ihracat izni talebine olumlu karşılık verdiğimiz ülke sayısı 125’i bulmuştur.

“Hekimlerimizin COVİD-19 hastalığı tedavisinde etkin şekilde kullandığı Favipiravir isimli ilacı TÜBİTAK çatısı altında çalışan bilim insanlarımız kendi sentezimizle üretmeyi başardı. Sağlık Bakanlığımızın ruhsat sürecini tamamlamasının ardından ilaç kullanıma sunulacaktır.”

Salgının dünya ekonomilerine etkisi
Korona virüs salgını küresel ekonomi üzerinde tarihte benzerine az rastlanılan şiddette bir etkiye sebep olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya ticaret hacminin önceki krizlerden farklı olarak hem arz hem de talep yönlü daralma ile önemli ölçüde düştüğüne işaret etti.

“Dünya Ticaret Örgütünün hesaplamalarına baktığımızda daralmanın 2020 yılında yüzde 13 ile yüzde 32 arasında gerçekleşeceği yönündedir. IMF ise dünya ticaret hacminin 2020 yılında yüzde 11 oranında azalacağını öngörüyor. Sonuç olarak 2020 yılında dünya genelinde büyük üretim kayıpları, milli gelirlerde küçülmeler, işsizlik oranlarında yükselişler bekleniyor.”

“ Hükümetler ve merkez bankaları ekonomilerini ve finans sitemini desteklemek amacıyla maliye ve para politikalarını içeren önlem paketleri açıkladı. Amerika ve Avrupa’da oldukça yüksek miktarlarda açıklanan paketlere rağmen ekonomide istenen toparlanmanın yavaş ve sınırlı olduğu görünüyor.”

“Oldukça ciddi rakamlara ulaşan kamu yardımlarının da yakın gelecekte ekonomilere ağır yük getireceği anlaşılıyor. Türkiye sağlık alanında olduğu gibi ekonomide de devreye aldığı hızlıca devreye aldığı kapsamlı tedbirlerle salgının ekonomi üzerindeki etkilerini en aza indirmeyi başarmıştır. Dünyanın en iyi sağlık sistemlerinden birine sahip olmanın yanında sağlam ekonomik yapımız sayesinde tüm vatandaşlarına ücretsiz tedavi imkanı sunabilen nadir ülkelerden birisi olduk”

Hem işveren hem çalışanları koruyucu önlemler alındı
Kamu bankaları aracılığıyla düşük maliyetli finansman desteklerini devreye aldıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışanları korumak için işten çıkarılmayı yasakladıklarını ve Mart ayından bu yana 3 milyondan fazla kişinin “kısa çalışma” uygulamasından yararlandığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kapsamda yaklaşık 5 milyar lira ödeme yaptıklarını, ücretsiz izne ayrılanlarla kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlara ise aylık 1777 TL nakdi ücret desteği vermeye başladıklarını hatırlattı.

İlk çeyrekteki yüksek büyümemizi bütün dünya gördü, kabul etti.
Salgın sonrasında Türkiye’nin dünya ekonomisindeki yerini daha da güçlendireceklerinin altını çizen Erdoğan, “Yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisini yüzde 4,5 ile yüksek bir büyüme performansı gösterdiğini dünya artık görüyor, biliyor. İçeridekiler hala anlamak istemiyor. Bakıyorsunuz OECD Türkiye'yi ilk çeyrekte 4,5'la gösteriyor. G-20 aynı şekilde birinci sırada gösteriyor. Belki ikinci çeyrekte olumsuz bazı gelişmeler olabilir. Ama 3. ve 4. çeyrekte bu büyümeyi yakalayacağız. Nisan'daki kayıplarımıza rağmen Mayıs ayı öncü göstergeleri ekonomimizin hızlı bir toparlanma içerisinde olduğuna işaret ediyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’de 45 milyona yakın işsiz olduğuna işaret ederek, Türkiye bütün bu şartlara rağmen dimdik ayakta duruyor ve şu anda da bütün vatandaşlarına her türlü imkanı sağlamanın gayesi içerisindedir. Toparlanma yerini hızlı büyümeye bırakacaktır inşallah.” şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/25475/sinemalar-lokantalar-dugun-salonlari-65-yas-ustu-18-yas-alti-iste-yeni-normallesme-adimlari
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.