Normalleşmede ikinci aşama

Ankara Masası
|
27 Mayıs 2020, Çarşamba - 12:33
Normalleşmede ikinci aşama

Türkiye koronavirüs salgınında normalleşme sürecinin ikinci aşamasına geçiyor. Alınan tedbirler yerini yavaş yavaş normalleşmeye bırakacak. Peki seyahat ve sokağa çıkma kısıtlamalarına yönelik alınan son kararlar ve ikinci aşamada atılacak olan adımlar neler? İşte yanıtı...

Türkiye, Ramazan Bayramı süresince uygulanan dört günlük sokağa çıkma kısıltlamasının ardından normalleşme planının ikinci aşamasına geçmeye hazırlanıyor.

Yapılan toplantılarda uzun süren kısıtlamaların “toplum yorgunluğu” yarattığı, herkesin haziranda rahatlama olacağı beklentisi içinde olduğu dile getiriliyor. Aşama aşama bu yorgunluğu giderecek adımlar atılması planlanırken, vaka takiplerinin bölge bölge izleneceği ve kontrol altında tutulacağı belirtiliyor.

Kabine toplantısında değerlendirilecek
Gündemdeki ilk konu hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarının sona erdirilmesi... Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında ilk olarak kısıtlama uygulamasının tamamen kaldırılıp kaldırılmayacağı netleştirilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantıda virüsle mücadeleye ilişkin ayrıntılara dair bir sunum yaparak Bilim Kurulu'ndan bu konuda gelen tavsiye kararlarını paylaşacak.

Seyahat yasağı kalkacak mı?
31 şehirde başlatılan seyahat yasağı kademeli olarak bazı illerde kaldırılmıştı. 13 ilde halen devam eden yasağın da ikinci aşama çerçevesinde kaldırılması, İstanbul, Ankara ve İzmir'de ise kısıtlamanın bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre ilk hangi yasak konulduysa, en son o kaldırılacak. Okullar, bazı kamu kurumlarının faaliyetleri, adliyeler, 65 yaş üstüne ve gençlere getirilen sınırlamalar, düğün ve kapalı alan aktiviteleri, en son aşamada izin verilecek uygulamalar olacak. 65 yaş ve 20 yaş altına uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının da bu takvimle birlikte haziran ayının ortasında son bulması planlanıyor.

Askerlik terhis işlemleri ise, 31 Mayıs’ta başlıyor. Milli Savunma Bakanlığı’nın atama, görevlendirme ve personel temini 1 Haziran’da, celp işlemleri 5 Haziran’da bedelli askerlik işlemleri ise 20 Haziran’da yeniden başlayacak.

Belediye kredi ve İller Bankası ihaleleri 27 Mayıs’ta yeniden açılacak. Salgın hastaneleri sayıları 1 Haziran’dan itibaren azaltılarak bu kuruluşların hasta kabulüne ve normal işleyişe başlamaları sağlanacak.

29 Mayıs'tan itibaren camilerde cuma namazı kılınabilecek.

YKS 27-28 Haziran’da, LGS 20 Haziran’da, askeri öğrenci sınavı 14 Haziran’da yapılacak. Üniversiteler 15 Haziran’da akademik takvime dönebilecek. Adliyeler ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, uzlaştırmacı görevlendirmesi, icra iflas takipleri durdurulması 15 Haziran’da sona erecek.

Restoranlar ne zaman açılıyor?
Restoranlar, kafe ve lokantaların normalleşme sürecinin ikinci yarısı olan haziran ayı ortasında açılması planlanıyor. Restoranlarda maske ve mesafe kuralı zorunlu olacak, sandalye sayısı azaltılacak.

Sosyete pazarlarının da haziran ayının başında açılması planlar arasında. Merakla beklenen Kapalıçarşı da 1 Haziran’da açılacak. Pazar yerlerinde uygulanan maske zorunluluğu ve mesafe kuralı, sosyete pazarı ve Kapalıçarşı’da da uygulanacak. Genelgeyle, il, ilçe ve beldelerdeki pazar yerlerinde, giyim, oyuncak, çiçek, fide, zücaciye/nalburiye gibi ihtiyaç malzemelerinin satışına getirilen kısıtlama kaldırıldı. Söz konusu malzemelerin 11 Mayıs saat 09.00’dan itibaren geçerli olmak üzere pazarlarda satışına izin verildi. Pazar yerlerinde bu malzemelerin satışını yapacak pazarcı esnafı, daha önce yayımlanan genelgelerle mevcut pazaryerleri için getirilen her bir satış yeri arasında en az 3 metre mesafe olması şartı, pazarcı esnafının ağız ve burnunu kapatacak şekilde maske kullanması tedbirleri başta olmak üzere belirlenen tüm kurallara uyacak.

Spor salonlarının ise haziran ayının son haftası açılması öngörülüyor. Sürücü okulları, dans okulları, futbol ve basketbol okullarının ikinci aşamada açılması hedefleniyor.

Diş hekimlerinin ve fizyoterepistlerin ise 1 Eylül’de göreve başlaması planlanıyor. 3. aşamaya kadar çalışmaya başlaması hedefleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Haziran sonrası bazı kurumları da açmayı düşünüyor. Bilim Kurulu onaylarsa yaygın eğitim veren tüm kursların açılması yönünde çalışma var.

Sürücü kurslarının uygulama sınavında bir arabada sürücü adayıyla birlikte denetmen olarak görev yapan toplam 4 kişi bulunuyorsa, bunların sayısının azaltılması planlanıyor. Mevzuat da buna göre düzenlenecek.

http://www.ankaramasasi.com/haber/18985/normallesmede-ikinci-asama
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.