İhanet İşkence Soykırım İlla ki hesap verecek

Ankara Masası
|
14 Haziran 2020, Pazar - 17:13
İhanet İşkence Soykırım İlla ki hesap verecek

Libya hükümetinden Hafter milislerine "soykırım" suçlaması

Libya hükümeti, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milisleri, Terhune vilayetinde "bir aileyi tamamen infaz etme, naaşların kuyulara atılması ve bazı kişilerin canlı canlı gömülmesi" gibi eylemleri sebebiyle "soykırım yapmakla" suçladı.  

Libya Ordusu, cuntacı Hafter’in elindeki noktaları birer birer geri alıyor, kendi ülkesinde tutsak olan Libyalıları tekrar özgürlüğüne kavuşturuyor.

Kurtarılan şehirlerdeki halk sokaklara çıkıp kutlamalar yapıyor.

Ancak herkes bu kadar şanslı değil.

Hafter yanlıları arkasında kan ve göz yaşı bırakarak kaçıyor.

Libya Hükümeti'nden Hafter'e soykırım suçlaması
Libya hükümeti basın ofisi, Terhune vilayeti ve başkentin Kasr Bin Gaşir bölgesinde insanlık suçları işlendiği, bunların kayıt altına alındığını duyurdu.

Basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Hafter milislerine "Kadın, çocuk ve yaşlılar olmak üzere bütün bir aileyi yargısız biçimde infaz etmek, naaşlarını su kuyularına atmak, bazı kişileri de elleri ve kolları bağlı biçimde canlı canlı gömmek" suçlamaları yöneltildi.

“Yüzlerce kişi toplu mezarlara gömülmüş, bazı kişilerse hala kayıp"
"Ekiplerimiz cesetlere ulaştıkça vahşetin büyüklüğü gün yüzüne çıkıyor. Yüzlerce kişi toplu mezarlara gömülmüş, bazı kişilerse hala kayıp" denilen açıklamada, cuntacı Hafter’in “soykırım” yaptığı vurgulandı.

Libya Hükümeti, Hafter milislerinin işlediği suçlara yönelik uluslararası bir soruşturma isterken bu vahşi eylemlerin sorumluları ile destekleyenlerden hesap sorulmasını talep etti.

Açıklamada, "Hafter milislerinin işlediği suçlar (Hafter'in) barış konusunda taraf olmayı hak etmediğini dünyanın gözleri önüne serdi." ifadesi yer aldı.

"Çocuk oyuncaklarına mayın tuzaklama" 
Libya hükümeti, Hafter milislerinin, Trablus'un yerleşim bölgelerindeki sivillerin evlerine, hatta çocuk oyuncaklarına dahi mayın ve el yapımı patlayıcı tuzakladığına dikkati çekti.

Libya hükümeti, insanlığa karşı işlenen bu suçların kınanması için çağrı yaptı.

Başkent Trablus'un güneyindeki mayın temizleme çalışmalarına katılan "dost ülkelere" müteşekkir olduklarını belirten  Libya hükümeti, sivil bölgelere tuzaklanmış patlayıcıların temizlenmesi ve Hafter'in suçlarının araştırılması için gelecek uluslararası desteğe kapılarının açık olduğunu duyurdu.

Libya ordusunun paylaştığı rakamlara göre, son 10 gün içerisinde, Hafter milislerinin tuzakladığı mayınların patlaması sonucu 30 sivil hayatını kaybederken en az 40 kişi yaralandı.

Terhune’deki toplu mezarlar
Libya ordusu, Hafter milislerinin Trablus'a yönelik saldırılarında bir yıldan uzun süredir harekat ve ikmal merkezi olarak kullandıkları Terhune vilayetini geçen hafta kurtarmıştı. 

Terhune vilayeti hastanesinde yüzden fazla ceset bulunmuştu. Aynı şekilde Kasr bin Gaşir bölgesinde bir konteynerin içinde de infaz edilmiş naaşlar ortaya çıkmıştı. 

Terhune vilayeti çevresinde kuyuya atılmış, hapishane bahçesine gömülmüş cesetlerin yanı sıra, çevredeki arazilerde toplu mezarlar bulunmuştu. Naaşlardan bazılarının tek bir aileden kadın, çocuk ve yaşlılara ait olduğu açıklanmıştı. Aynı şekilde elleri kolları bağlanmış şekilde gömülmüş cesetlerin toplu mezarlardan çıkarıldığı belirtilmişti.

Terhune'de insan haklarını ihlal eden eylemlerde bulunmakla itham edilen Hafter'e bağlı yerel milis grubu "Kaniyat Birlikleri", kent içinde kendilerine rakip gördükleri veya muhalif saydıkları aşiret ve aileleri ayrım gözetmeksizin hedef almakla suçlanmıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/27422/ihanet-iskence-soykirim-illa-ki-hesap-verecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.