Bilim Kurulu üyesi salgının bitimi için tarih verdi

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, koronavirüs salgının 2021'de de süreceğini ifade ederken, hatta salgının bitmesinin 2022'nin ilk aylarını bulacağını yazdı.
Ankara Masası
|
03 Aralık 2020, Perşembe - 00:08
Bilim Kurulu üyesi salgının bitimi için tarih verdi
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, "Kovid-19 Pandemisi: Mevcut Seyir ve Beklentiler" başlığıyla kaleme aldığı makalede salgının bitişiyle ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı.

Bilim dünyasında salgının 2021'de de devam edeceği kanısının yaygın olduğunu ifade eden Öztürk " Hatta 2022'nin ilk aylarında da etkisini sürdürebileceği düşünülmektedir. Bunu dikkate alarak, tanı, önleme, korunma ve tedavi hizmetlerini bütünleşik şekilde yönetmeyi gerektiren salgınla ilgili mücadeleye, veriye dayalı ortak akılla alınan kararlarla devam etmek zorundayız" diye yazdı.

Koronavirüsün yayılma süreci ve salgının bitimi için tarih veren Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, makalesinde şu ifadeleri kullandı:

"Yaz aylarında Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'daki iller başta olmak üzere pek çok ilimizde anlamlı vaka artışları olmuştur. Vaka artışları giderek devam etmiş ekimde ikinci haftadan sonra artışlar daha da hızlanmıştır. Bugün itibariyle ülkemizdeki günlük vaka sayıları 30 bin civarına ulaşmış olup günde 170-180 Kovid-19 ilişkili vefat görülmektedir.


"Hastalığın önemini daha da artırmış durumda"

Bazı hastalarda 2-3 ay sonra yeniden enfeksiyon (reinfeksiyon) gelişebilmesi ve hastalığı geçirenlerin bir kısmında uzun süreli değişik rahatsızlıkların (halsizlik, öksürük, eklem ağrısı, göğüs ağrısı, kas veya baş ağrısı, tat ve koku kaybı, hafıza, konsantrasyon, uyku sorunları, deri döküntüsü, saç dökülmesi, çarpıntı vd.) devam etmesi (uzamış Kovid-19) hastalığın önemini daha da artırmış durumdadır.

"Hareketi kısıtlayıcı önlemler alınmış"

Değişik dünya ülkelerinde son 3-4 ay içinde vakaların giderek artması nedeniyle yeniden tedbirler alınmaya başlamıştır. Ekimin ilk haftalarından itibaren Avrupa ülkelerinin çoğunda tam kapanma olmasa da hareket ve toplanmayı azaltıcı tedbirler alınmış, sokağa çıkmada bazı kısıtlamalar getirilmiş, restoran, kafe, eğlence yerleri ve değişik iş alanlarında kapanma tedbirleri alınmış bazı ülkelerde hareketi kısıtlayıcı takip edilebilen önlemler alınmıştır.

"2022'nin ilk aylarına kadar sürecek"

Salgının 2021'de devam edeceği görüşü ağır basmakta, hatta 2022'nin ilk aylarında da etkisini sürdürebileceği düşünülmektedir. Bunu dikkate alarak, tanı, önleme, korunma ve tedavi hizmetlerini bütünleşik şekilde yönetmeyi gerektiren salgınla ilgili mücadeleye, veriye dayalı ortak akılla alınan kararlarla devam etmek zorundayız. Sağlık hizmeti dışında salgından etkilenen tüm kesimlerin mağduriyetlerini giderici ekonomik ve diğer sosyal tedbirler de birlikte ele alınmalıdır.

"Önlemlere uymanın ne kadar etkili olabileceğini göstermektedir"

Değişik iletişim vasıtaları kullanılarak yapılan çalışmalara ve alınan önlemlere rağmen, kişi, toplum ve kurum düzeyinde uyulması gereken önlemlere yeterince uyum sağlandığı söylenemez. Büyük bir gayretle hazırlanmış, kapsamlı 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde belirlenen kurallara uyum sağlanabilseydi vaka artışları kontrollü bir düzeyin üzerine çıkamazdı. Nitekim kurallara uyumun yüksek olduğu Japonya'da kapanma ve geniş boyutlu yasaklar olmamasına rağmen pek çok dünya ülkesinde göre daha az vaka ve ölümün kaydedilmesi, belirlenmiş önlemlere uymanın ne kadar etkili olabileceğini göstermektedir.

Yeni normal, kontrollü sosyal yaşam döneminde olduğumuz, kişi, toplum ve kurumlar düzeyinde hassasiyetle dikkate alınmalıdır. Bu dönemde kapalı, kalabalık ve havalandırması iyi olmayan ortamlara girmemek, kişisel tedbirlere (maske, mesafe, el hijyeni) özenle uymak hayati öneme sahiptir. Her kurum, kuruluş ve işletme için alınması gereken tedbirlerin ayrıntılı olarak belirlenmiş olduğu 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi' konusunda toplumda ve kurumlarda farkındalık oluşturulmalı ve kurumlarda rehberdeki ilkelere uyum durumu takip edilmelidir.

" Sağlık sisteminin üzerindeki yük bir an önce azaltılmalı"

Devletçe alınan tüm tedbirlere gönüllü katılımla uyulmalı, salgının önlenmesine herkes tarafından destek verilmelidir. Sağlık sistemi üzerindeki aşırı yük bir an önce azaltılmalı, hem sağlık çalışanları hem de kurumların yükü hafifletilmelidir. Unutulmamalıdır ki, her sistemin bir kapasitesi, her çalışanın bir dayanma gücü vardır."

http://www.ankaramasasi.com/haber/416908/bilim-kurulu-uyesi-salginin-bitimi-icin-tarih-verdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.