TEKNOKAR'ın yeni fabrikası açıldı

TEKNOKAR Savunma ve Havacılık'ın yeni fabrikası Kahramankazan'da açıldı. Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Yakın zamanda NATO üyesi de olan Kanada, Türk SİHA’larında kullanılan bazı ürünler için ihracat yasağı getirdi. Bunun gibi yaşadığımız onlarca örnek sayabilirim. Tabii tüm bu örnekler kısa vadede dezavantaj gibi gözükse de, uzun vadede savunma sanayinde yerlileşmenin önünü açan adımlar oluyor" dedi.
Ankara Masası
|
05 Şubat 2021, Cuma - 10:33
TEKNOKAR'ın yeni fabrikası açıldı

Türkiye, yabancı ülkelerin uyguladığı silah ambargosunu adeta fırsata çevirdi. Milli ve yerli üretim parçalar Türk savunma sanayisinin gelişimine olumlu katkılar sağladı. Türkiye'nin gücüne güç katacak son adım Ankara'da atıldı. TEKNOKAR Savunma ve Havacılık'ın yeni fabrikası koronavirüs tedbirleri çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla Kahramankazan’da açıldı.

Törene Ankara Valisi Vasip Şahin, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi,  Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir,  TEKNOKAR Savunma ve Havacılık Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Necla Yılmaz ile diğer konuklar katıldı.

"Uzun vadede savunma sanayinde yerlileşmenin önü açıldı"

Bakan Varank törende yaptığı konuşmada savunma sanayinin tüm dünya ülkeleri için büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Bu alanda kıyasıya bir rekabetin söz konusu olduğunu belirten Bakan Varank, "Küresel askeri harcamalar 2 trilyon dolarlık değeriyle tarihin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Dünyanın askeri anlamdaki en güçlü ülkesi kabul edilen ABD, savunma harcamalarına 732 milyar dolar bütçe ayırıyor. Bu rakam birçok ülkenin milli hasılasından daha fazla. Benzer şekilde Çin’in savunma sanayine ayırdığı kaynak 260 milyar doları aştı. Bu iki ülke aynı zamanda dünyanın en büyük iki ekonomik gücü. Bunun anlamı şu; dünyada ekonomik güç olmak, uluslararası arenada söz sahibi olmak istiyorsanız mutlaka savunma sanayine de yatırım yapmak zorundasınız. Çünkü savunma sanayi hem millî güvenlik açısından hem de sektörde geliştirilen teknoloji ve tedarik ağı yoluyla ülke ekonomisi açısından bir lokomotif işlevi görüyor. Tabii savunma sanayinin kendine has dinamikleri de var. Başka sektörlerde belki paranızla her şeyi satın alabilirsiniz; ama savunma sanayinde paranın geçerli olmadığı zamanlar oluyor. Bunu daha önce Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında yaşadık. Aslında o kadar geçmişe gitmeye gerek de yok. Biliyorsunuz, yakın zamanda NATO üyesi de olan Kanada, Türk SİHA’larında kullanılan bazı ürünler için ihracat yasağı getirdi. Bunun gibi yaşadığımız onlarca örnek sayabilirim. Tabii tüm bu örnekler kısa vadede dezavantaj gibi gözükse de, uzun vadede savunma sanayinde yerlileşmenin önünü açan adımlar oluyor" dedi.

"Valilik olarak destek veriyoruz"

Törende konuşan Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara'nın bürokrasi ve siyasetin merkezi olarak bilindiğini ancak kentin, uzay sanayi, tarım merkezi ve tarihi geçmişiyle bir kültür ve medeniyet merkezi olarak da ön plana çıktığını söyledi. Çok kısa bir süre önce kurulan OSB'nin yüzde 90'ında tahsis yapıldığını belirten Şahin, uzay ve havacılık, sivil havacılık alanında faaliyet gösterilmesinin şart olarak arandığını ifade etti. Yönetimde olduklarını ve kuruluşundan itibaren destek verdiklerini anlatan Şahin şu şekilde devam etti: 

"Sayın bakanım sizin de talimatlarınız doğrultusunda Kalecik’teki test eğitim merkezinin tarımla ilgili bölümlerini mera ve toprak koruma ile ilgili bölümlerini geçirdik. İnşallah bundan sonra oradaki faaliyet daha hızlanacak, daha kısa zamanda o test eğitim merkezi hem Ankara’nın hem Türkiye’nin ülkemizin sanayicilerine hizmet vermeye başlayacaktır." 

"Teknolojimiz milli üretimimiz yerli olmalı"

Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi ise yaptığı konuşmada yerli ve milli adımlara vurgu yaptı. Tüfekçi, "Milli teknoloji yerli üretim konseptlerini özellikle ayrıştırmak istiyorum. Milli yerli diye hızlıca geçiyoruz. Teknolojimiz milli, üretimimiz yerli olmalı. Yatırımlar durdu, pandemi var denilen bir ortamda sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, bu kadar hizmet yapılmış olmasına rağmen kendisine yapılan saldırılar ışığında böyle bir açılışı bizim yapıyor olmamız bizlere özellikle gurur veriyor. Ve milli teknoloji hamlesinin önemli bir paydaşı olan HAB ihtisas OSB’de sizleri ağırlamaktan onur duyuyoruz. Bu iş yerinin Teknokar ailesine, Türkiye’ye ve  savunma sanayimize hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Bakan Varank'a çağrı

Bir diğer konuşmacı Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, sanayicilerin bazı talepleri olduğunu söyledi. Sivil havacılığa çalışan firmaların ciddi sıkıntılar içinde olduğunu savunan Özdebir, Bakan Mustafa Varank'a seslenerek "Bu dönemde bu firmalarımız gerçekten çok değerli. Bu değeri oluşturan insan kaynakları. Kabileyetleri dağıtırsak, onlara da destek olursanız... Bu vesileyle çok teşekkür ederim. Hayırlı uğurlu olsun…" şeklinde konuştu.

"Ağabeyim ile hayalimizi gerçekleştirdik" 

TEKNOKAR Savunma ve Havacılık Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Necla Yılmaz ise "Ağabeyim ile çocukluk hayalimizdi kendi işimizi kurmak, kendi insanımıza faydalı olmak. Rabbim bize ülkemizin en kritik sektörlerinden biri olan savunma sanayimize hizmet etmek için fırsat verdi. 2004 yılında şirketimizi kurduk. Şükürler olsun ki bugünlere geldik. Bugün de ülkemizin uzay ve havacılık üssü olan bölgedeki yeni fabrikamızın açılışının gururunu yaşıyoruz." dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/571483/teknokarin-yeni-fabrikasi-acildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.