Ankara Çiçekçiler Odası Başkanı Çimen'den esnafa sahip çıkın çağrısı

İçişleri Bakanlığı'nın 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla çiçekçilere yönelik kısıtlama muafiyeti kararı ardından vatandaşlara çağrıda bulunan Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Emin Çimen, “Bu muafiyet çiçekçiler için can suyu olacak. Lütfen çiçeklerinizi çiçekçilerden alıp esnafa sahip çıkın.” dedi. Çimen, Anneler Günü ve Kadınlar Günü için de muafiyet beklediklerini söyledi.
Büşra Bayrak
|
11 Şubat 2021, Perşembe - 19:40
Ankara Çiçekçiler Odası Başkanı Çimen'den esnafa sahip çıkın çağrısı

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 14 Şubat Sevgililer Günü genelgesi ile hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasına dahil olan çiçekçilere muafiyet getirildi.

12-13-14 Şubat tarihlerindeki kısıtlamalara yönelik yayımlanan ek genelgeye göre,  çiçek satışı yapan iş yerleri, 12 Şubat 20.00-00.00 arasında evlere servis, 13-14 Şubat 10.00-17.00 arasında iş yerinden ve evlere servis, 17.00-00.00 arasında ise sadece evlere servis şeklinde hizmet verebilecek.

Yayımlanan genelgeyle ilgili Ankara Masası’na konuşan Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Emin Çimen, vatandaşlara “esnafa sahip çıkın” çağrısında bulunarak, muafiyetin esnafa can suyu olacağını belirtti.

"Lütfen çiçeklerinizi çiçekçilerden alıp esnafımıza sahip çıkın"

Koronavirüsten en çok etkilenen sektörlerden birinin çiçekçiler olduğunu aktaran Çimen, “Bu muafiyetten esnaf arkadaşlar çok umutlular, hazırlıklarını yaptılar. Kısmetse bu genelge bir can suyu olacak. Ama bizi asıl mutlu edecek olan vatandaşların esnafına sahip çıkması. Esnaf dükkanlarından çiçek aldıkları zaman bizler mutlu olacağız. Sizin aracılığınızla çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen çiçeklerinizi çiçekçilerden alıp esnafımıza sahip çıkın.” dedi.

Sevgililer Günü’nde hangi çiçek alınmalı?

Sevgililer Günü’nde en çok tercih edilen çiçeğin kırmızı gül olduğunu söyleyen Çimen, “Sevgililer Günü’nü yansıtan çiçek kırmızı güldür. Aşkı, sevgiyi ifade ettiği için daha fazla tercih edilir. Saksı çiçekleri tercih edenler için ise orkide, kazablanka daha fazla öne çıkıyor. Çiçeğin ne olduğunun pek önemi yok ama o gün hatırlanıp bir tane karanfil alınıp verilse, hem esnafımıza katkı olur hem de verildiği kişiyi mutlu eder. “ diye konuştu.

Gül fiyatları 15 – 20 lira arasında değişiyor

Kamuoyunda özel günlerde çiçekçilere fırsatçıymış gibi bir izlenim yaratıldığını savunan Çimen, “Pahalı sattığımız söylenir ama esnafımızın hepsine sorun aynı cümleyi kullanacaklardır. Bizde 1 ay önce satılan gülün fiyatı neyse Sevgililer Günü’nde de aynıdır. Fahiş fiyatımız yoktur. Biz de çiçeklerimizi ihaleyle alıyoruz. Üreticiler, özel günler için fazla mal aldığımızda, talep fazla olduğu için fiyatı yükseltiyor. 1 ay önce de gülün tanesini 15 liraya satıyorduk, bugün de dükkanlarımızda 15 – 20 lira arasında. Yaz mevsiminde 10 lira olan gül, kışın 15 lira olur. Sevgililer Günü’nde de 15 – 20 lira arasında değişir. Çürümeye yüz tutmamış olanlar 20 liradır, normal gül alırsanız 15 liradır. Belki bazı yerlerde 3 lira 5 lira gibi bir değişiklik olabilir o da yine kalitesinden dolayı değişiklik gösterir.” ifadelerini kullandı.

"Bu çiçekleri satamadığımız zaman çöpe atıyoruz "

Çimen, koronavirüs nedeniyle düğünler, hastaneler gibi yerlere çiçek gönderimlerinin artık olmadığını, bu yüzden satışlarda düşüş yaşadıklarını vurgulayarak, “Bizim birinci felsefemiz çiçeği insanlara sevdirmek. Yoksa bir günde bir esnafımız 15 – 20 bin lira yatırım yaptığı dükkanına ne kazandırabilir. Bir yılı bir gün kurtarır mı? Çiçek sevgimiz geçmiş yıllarda daha fazlaydı. Bu koronavirüsün olması hastanelere çiçek gönderemememiz bir engel oldu, düğünlere çiçek gönderemez olduk. Taksiciler kontağı kapatır bir masrafı olmaz ama çiçek üreticileri çiçekleri üretmek zorunda. Bizler de bu çiçekleri alıp dükkanlarımıza koymak zorundayız. Niye? Talep geldiğinde müşterilerimizi kaybetmemek adına mecburuz. Ama bir hafta içinde bu çiçekleri satamadığımız zaman çöpe atıyoruz. Bu sefer üretici üretmekten vazgeçiyor. Bu muafiyetler olmazsa Türkiye’de üretici kalmayacaktır. Komple ithalata dönecektir. Devletimizin çiçekçilere bir getirisi daha oldu. KDV’lerimiz 18’di şimdi Mayıs sonuna kadar 8’e indirildi. Bu da üreticiyi teşvik etti, bizi teşvik etti. İnşallah koronavirüsten kurtulduğumuz anda çiçekçilik bir çağ atlatacaktır” dedi.

 "Çiçeğin 10 günlük ömrünü 15 gün yapabilirler"

İnternet siteleri üzerinden yapılan satışlar konusunda vatandaşları uyaran Çimen, çiçekleri daha uzun ömürlü yaşatmaları konusunda da önerilerde bulundu.

Çimen, şöyle konuştu:

 “Türkiye’de sadece çiçekçiler değil bütün esnafın kaybettiği nokta şu; internet üzerinden alışveriş yapılıyor. Artık insanlar oturuyor masa başında, 4 tuşa basıyor şunu istiyorum diyor, geliyor. Bizde de aynısı oluyor. Gül göndereceğim diyor, internette resimlerde çok güzel duruyor ama kimse demiyor ki o çiçek beklemiş midir, soğuk havada kalmış mıdır? İnternetten alınan ticaretlerle ilgili bizim odaya çok şikayetler geliyor. Hatta daha şimdiden 150-200 tane şikayet var. 'İnternet üzerinden siparişimi verdim, paramı yatırdım ama gördüğüm resimdeki çiçek gelmedi' veya 'çiçek hemen boynunu büktü' diyorlar. Çiçeği görerek, kendiniz seçerek, çiçeği koklayarak mahallenizdeki çiçekçiden aldığınız zaman sizin çiçeğinizin yaşama süresi en az 1 haftadır. Ama  çiçeğin tazeliği de önemlidir. Eğer beklemiş çiçek gönderilmişse çiçekler çabuk ölüyor. Çiçeğin uzun süreli yaşaması için taze olması önemli. Suyunu, havasını, yerini, bakımı hakkında bilgi edinilmesi lazım. Bu bilgiyi de çiçeği satanlardan edinebilirsiniz. Kesme çiçekleri yaşatmaları için de, iki günde bir dalı bir santimetre kesmek şartıyla, suyu değiştirerek çiçeğin 10 günlük ömrünü 15 gün yapabilirler.”

14 Şubat için çiçekçi esnafının umut ışığıyla satış yapmayı beklediğini söyleyen Çimen, eğer esnaf beklediği satışı yapamazsa bütün masraflarıyla 20- 25 bin lira gibi günlük bir zararının olabileceğini belirtti. Esnafın satış yapamama gibi bir durumla karşılaştığında bir daha kendisini toparlayamayacağının altını çizen Çimen, vatandaşlara esnafa sahip çıkmaları konusundaki çağrısını tekrarladı.

"Anneler Günü ve Kadınlar Günü için de muafiyet bekliyoruz"

Çiçekçilerin önümüzdeki Anneler Günü ve Kadınlar Günü için de muafiyet bekleyeceğine değinen Çimen şunları kaydetti:

“Biz yılda 3 kez iş yapıyoruz, birincisi Sevgililer Günü, devamında Anneler Günü ardından da Öğretmenler Günümüz var. Bu üç gün çiçekçiler iş yapar. Bu günlerde de muafiyet beklentimiz olacaktır. Geçen yıl Anneler Günü’nde sağlanan muafiyet sayesinde esnafımız 2-3 ay kendisini idare edecek kadar para döngüsü sağladı. Geçen sene yaz mevsimini öyle atlatabildiler. Şimdi önümüzde bir de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü var. Onda da biraz hareketlilik oluyor. Biz diyoruz ki Allah’ın emanetidir kadınlarımız. Onların da mutlu olması adına bir gül veya bir karanfil dahi olsa alınıp anılmasını umut ediyoruz. Çiçeğin açmayacağı kapı yoktur. Çiçek; sevgidir, aşktır. Biz bir insanın doğumunu çiçekle karşılarız, nişanlanır çiçekle karşılarız, düğününde çiçekle yolcu ederiz, bu dünyadan yolcu ederken de çiçekle yolcu ederiz.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/586506/ankara-cicekciler-odasi-baskani-cimenden-esnafa-sahip-cikin-cagrisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.