Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Çimen'den KDV çağrısı

Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Emin Çimen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün çiçekçi esnafına can suyu olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a KDV’lerin yüzde 8 olarak kalması konusunda çağrıda bulunan Çimen, ”6 aydır yüzde 8 olarak belirlenen KDV’mizin süresi Mayıs sonunda bitecek. Biz bunun daimi olmasını istiyoruz” dedi.
Büşra Bayrak
|
09 Mart 2021, Salı - 16:18
Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Çimen'den KDV çağrısı

Koronavirüs salgını döneminde zor günler geçiren çiçekçiler  8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla rahat bir nefes aldı.

Başkentli çiçekçiler ‘Kadınlar Günü’nde tezgahlarını boşaltırken Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Emin Çimen, gerçekleştirilen satışların esnafa can suyu olduğunu söyledi.

Ankara Masası’na konuşan Çimen, Sevgililer Günü’ne göre Kadınlar Günü’nde daha fazla satış gerçekleştirdiklerini belirterek, “Pandemiden önceki yıllara göre yaptığımız satışı yakalayamasak da kısıtlama sürecinde yaptığımız satışlara göre daha iyiydi. Kadınlar Günü esnafa bir can suyu oldu” dedi.

"Kadınlara bir gün değil her gün çiçek alsınlar istiyoruz"

Çimen, son zamanlarda yaşanan kadına şiddet olaylarına dikkat çekerek, “Bazı kendini bilmezler tarafından şiddete uğrayan kadınları gördükçe bizler üzülüyoruz. En son Samsun’da yaşanan olayı gördükten sonra çiçek satmak bile içimizden gelmedi. Keşke hiçbir kadın şiddete maruz kalmasa da biz bir tane bile çiçek satmasak. İnşallah kadınlara şiddet göstermek yerine çiçek alıp verirler diye umut ediyoruz. Biz bunu ticaret yapmak için demiyoruz, kadınlara bir gün değil her gün çiçek alsınlar istiyoruz. Maalesef sevgiyi bir güne bağlamışız ya 14 Şubat’ta ya da Kadınlar Günü’nde çiçekler alınıyor. Kadın bir gün sevilmez, kadın her gün sevilir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü de diğer kalan günler erkekler günü mü? Yok böyle bir şey.” diye konuştu.

Kadınlar Günü birincisi 'karanfil'

Kadınlar Günü’nde en çok satışı yapılan çiçeğin karanfil olduğunu söyleyen Çimen, “Genelde kurumlar bünyesinde çalışan kadınları anmak için karanfil alır dağıtır. Ağırlıklı olarak karanfil satışı yapıldı. Kadınlar Günü’nde kurumlar hem maddi hem de manevi açıdan karanfili tercih eder. Bunun yanında mevsim itibariyle kokusuyla büyüleyen frezya çiçeği ağırlıklıydı. Bir de kır çiçeği türünde buketlerin satışı daha çok yapıldı. Tabi maddiyata göre, kişinin zevkine göre farklı çiçekler de tercih edilebiliyor.” ifadelerini kullandı.

"İnternet satışlarına kota getirilsin, marketler çiçek satmasın"

Pandemi nedeniyle bütün esnaf gibi çiçekçi esnafının da yaşadığı sıkıntılar olduğuna değinen Çimen, Türkiye’de süs bitki yetiştiricileri ve aileler de dahil olmak üzere 2 milyonu aşkın kişinin bu sektörden ekmek yediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Meclis'in gündemine de giren zincir marketler sorunumuz var. Özel günlerde bazı zincir marketler çiçek alıp, çiçek satıyor. Yasa gereği çiçek işi yapacaksan senden ustalık belgesi, kalfalık belgesi istiyorlar. Belgelerin yoksa ne ruhsat verirler sana ne de satışını yapabilirsin. Şimdi bakıyorsun marketlere özel günlerde çiçek alıyorlar. Bir gün için hem esnafa darbe vuruyorlar hem de o çiçekleri susuz bırakıp soğuk aldırıp yazık ediyorlar. Bunu alan müşteri de evine götürüyor bakıyor çiçek soluyor sonra da “çiçekler çabuk ölüyor, ne gerek var çiçek almaya, boşa para veriyorum” diyorlar. Biz bunlarla karşılaşıyoruz. Marketlerde çiçeğin ne işi var? Zaten pandemide zirve yaptılar. Herkesten fazla kazandılar. Üstüne çiçekçinin olsun diğer esnafın olsun böyle yaparak ekmeğine mani oluyorlar. Bir diğer sorunumuz da internet üzerinden yapılan satışlar. Herkesin çok iyi bildiği büyük firmalar var. Bunlar bizim odamıza bağlı 600 üyenin 100’ünü elinin altına almış, oturdukları yerden para kazanıyorlar. Geriye kalan 500 üye bu firmalar yüzünden iş yapamıyor. Bunlara bir çare bulunup bir kota verilse inanın esnaf o zaman daha iyi iş yapar.”

"KDV yüzde 8 olarak devam etsin"

Koronavirüs nedeniyle çiçekçilik sektöründe yüzde 18'lik KDV oranının geçici süreyle yüzde 8’e düşürüldüğünü hatırlatan Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Emin Çimen,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunarak, ”Esnafın temel sorunlarından biri KDV. 6 aydır yüzde 8 olarak belirlenen KDV’mizin süresi Mayıs sonunda bitecek. Biz bunun daimi olmasını istiyoruz ki üretici üretsin. KDV yüzde 18 olduğunda çiçek alımları düşüyor, üretici de üretmek istemiyor.” dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/642095/ankara-cicekciler-esnaf-odasi-baskani-cimenden-kdv-cagrisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.