ABB elektrikliye dönüştürülmüş otobüsünü tanıttı

Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki BELKA A.Ş tarafından dizel otobüsten dönüştürülen Türkiye’nin ilk yüzde 100 elektrikli otobüsü tanıtıldı.
Büşra Bayrak
|
25 Şubat 2021, Perşembe - 15:13
ABB elektrikliye dönüştürülmüş otobüsünü tanıttı

AB standartlarında testleri başarıyla geçen “Türkiye'nin ilk dönüştürülmüş %100 elektrikli otobüsü” Ankara Büyükşehir Belediye hizmet binasında düzenlenen etkinlikte tanıtıldı.

Törene katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, eski bir otobüsün tamamen elektrikli hale dönüşümünü sağladıklarını belirterek, şu anda ABB’de eski model olup, dönüştürülecek 400 otobüsün daha bulunduğunu söyledi.

"Ankara’nın sokaklarında bundan sonra elektrikli otobüsleri göreceğiz"

Söz konusu otobüsün Avrupa standartlarındaki tüm testlerden geçtiğinin altını çizen Yavaş,”Eski otobüsler hem hava kirliliği hem yakıt tüketimi açısından Ankara için son derece sakıncalıydı. Çünkü Ankaramızda çok araç kullanılması ve diğer sebeplerden dolayı maalesef zaman zaman hava kirliliği yaşanıyor. Şu anda testler Avrupa standartlarına göre tamamlandı. Sanayi Bakanımızla da görüştüm. Sanayi Bakanlığı’na müracaat ederek oradan da onayı aldıktan sonra artık seri üretmenin çaresine bakacağız. Ankara’nın sokaklarında bundan sonra elektrikli otobüsleri göreceğiz. Belli bir zamana bağlı ama en azından kendi teknolojimizle bunun yapılabileceğini göstermiş olduk. Ayrıca yurtdışından gelen bütün parçaların ülkemizde üretilmesi için de çalışmalarımız devam edecek. Güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerle  ve iş dünyasıyla görüşme suretiyle kapasiteyi daha da artırarak inşallah bir an evvel elektrikli dönüşümün tamamının sağlanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

"3 saat içerisinde full şarj oluyor"

BELKA AŞ Genel Müdürü Dursun Çiçek ise, Türkiye'de ilk defa 16 yaşında bir otobüsü yüzde 100 elektrikliye dönüştürdüklerini belirterek, otobüsün 300 kilometre menzile sahip olduğunu aktardı.

Çiçek, "3 saat içerisinde full şarj oluyor ve bir günden daha fazla yetebiliyor. Gece şarj yapıyoruz. Dizel otobüsün elektrikli otobüse dönüşümünün maliyeti, sıfır bir elektrikli otobüsün üçte bir fiyatı kadar. Yakıt olarak da aynı segment ve aynı yaştaki bir dizel otobüse göre beşte bir yakıt maliyeti var. Yüzde yüz belediyemizin imkanları ve belediyemizin çalışanlarıyla bu dönüşümü sağladık." diye konuştu.

Öte yandan basın mensupları, Türkiye'nin ilk dönüştürülmüş yüzde 100 elektrikli otobüsü ile kısa süreli bir gezi yaptı. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/616688/abb-elektrikliye-donusturulmus-otobusunu-tanitti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.