Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Çavuşculu: "Sektörümüzün itibarı açısından önemli"

Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, Kuyum Ticareti Hakkında Taslak Yönetmeliği'nde kuyumculardan istenen 500 gram altın teminatı şartının taslak metninden çıkarıldığını belirterek, ”Bir an önce yönetmeliğin tamamlanıp yasalaştırılmasını istiyoruz. Kuyumculuğun da bir kanunu olsun” dedi.
Büşra Bayrak
|
18 Mart 2021, Perşembe - 19:36
Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Çavuşculu: "Sektörümüzün itibarı açısından önemli"

Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ında katılımıyla sektör temsilcileri ve illerin oda başkanlarıyla birlikte Kuyum Ticareti Hakkında Taslak Yönetmeliği'nin olumlu ve olumsuz yönleri üzerine görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Ankara Masası’na konuşan Çavuşculu, yıllardır kuyumcuların dile getirdikleri taleplerin değerlendirilip bakanlık tarafından söz konusu taslak yönetmelik için çalışmalar başlatıldığını aktardı.

Çavuşculu, mevcut yasal boşluklar nedeniyle isteyen herkesin kuyumcu olabilmesinin sektörün itibarını zedelediğini söyledi.

"500 gram altın teminatı taslaktan çıkarıldı"

Gündemdeki 500 gram altın teminatı şartının görüşmeler neticesinde Ticaret Bakanı Pekcan tarafından taslak metninden çıkarıldığını vurgulayan Çavuşculu, “Taslak metninde, iş yeri açmasından eğitimine, ustalık belgesinden güvenliğine kadar bir kuyumcu dükkanın da bulunması gereken her şey var. Biz dedik ki kuyumcular ilk kez açılırken bir sermaye versin, devlete bir teminat versin istiyorduk. Biz talep ederken teminat parasını 50 bin TL olarak söylemiştik, bakanlık bunu 500 gram altına çıkarmıştı. Tabii basına sızdırıldığı için kamuoyu 500 gram altın vereceğiz diye düşündü. Zaten bu bir taslaktı, çıkmış bir yasa değildi, sadece görüşüyorduk. Kamuoyuna yansıtılınca bu durum bir an önce görüşüp taslakların çalışmalarını hızlandırdık. Sonuç olarak 500 gram altın alma durumu yok, taslaktan çıkarıldı.” ifadelerini kullandı.

"Sektörümüzün itibarı açısından önemli"

Taslak yönetmelik üzerinde görüşmelerin devam ettiğini belirten Çavuşculu, şunları kaydetti:

”Olumsuz gördüğümüz şeyleri karşılıklı görüşle düzenledik. Olumsuz bir durum yok. Bakanlığımıza teşekkür ederiz, kuyumcular için ilk defa bir kanun taslak çalışması yapılıyor. Bu yasa sayesinde her önüne gelen kuyumcu dükkanı açamayacak. Eğitimli, ustalık belgesi olan, sabıka kaydı temiz olan insanlar sadece kuyumcu olabilecek. Bakanlık, valilik, kuyumcular odası onaylayacak öyle dükkan açabilecekler. Daha disipline girmiş olacağız. Bu bizim için güzel olacak. Sektörümüzün itibarı açısından önemli. O kadar çok gelişi güzel kuyumcu açıldı ki dolandırıcılık yapan çok fazla insan oldu. Basına yansıyordu olaylar zaten herkes görüyordu. Bu sayede kuyumcular üzerinden dolandırıcılık yapan insanların önüne geçilecek. Taslak 1 ay içerisinde veya daha erken bir süre içerisinde tamamlanacaktır. Henüz görüşmeler devam ediyor. Biz de bir an önce bu tasarının tamamlanıp yasalaştırılmasını istiyoruz. Kuyumculuğunda bir kanunu olsun.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/658942/ankara-kuyumcular-odasi-baskani-cavusculu-sektorumuzun-itibari-acisindan-onemli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.