Fatih Ünal: Bizleri töhmet altında bırakmaya çalışıyorlar

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Meclis Başkanvekili Fatih Ünal, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal yardım alan vatandaşlara "kademeli su faturası" uygulaması ile ilgili olarak gönderdiği mesaja tepki gösterdi. Ünal, “Biz bunu kabul etmiyoruz. Bizleri töhmet altında bırakmaya çalışıyorlar” dedi.
Büşra Bayrak
|
19 Mart 2021, Cuma - 15:49
Fatih Ünal: Bizleri töhmet altında bırakmaya çalışıyorlar

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın su israfının önüne geçmeyi gerekçe göstererek, ocak ayında meclise sunduğu yeni uygulama teklifi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Teklife göre konut tipi aboneliklerde metreküp birim fiyatı 5 lira olan su ücretinin, 10 metreküp ve üzeri su kullanımında 7,5 liraya, 15 metreküp üzeri su tüketimi için de 9 liraya yükseltilmesi ve Büyükşehir Belediyesinden sosyal yardım alan ailelerin kullandığı suyun metreküp birim fiyatının 1 liraya düşürülmesi hedefleniyor.

Teklife AK Parti ve MHP grupları, su ücretlerinde kullanım oranına göre ayrı ayrı yüzde 50 ile yüzde 80 oranında "fahiş zam" yapılacağı iddiasıyla karşı çıkarken, CHP ve İYİ Parti grupları ise sosyal yardım alanlara katkı sunacağını belirttikleri uygulamanın aboneleri de su tasarrufuna teşvik edeceği gerekçesiyle destekliyor.

AK Parti ve MHP gruplarının halk oylamasına sunulmasını önerdiği teklif, gelecek ay görüşülmek üzere oy çokluğuyla ertelenirken Ankara Büyükşehir Belediyesi sosyal yardım alan ailelere bir mesaj göndererek Meclis’te çoğunluk sağlanamadığı için bu ay indirimli su tarifesinin uygulanamayacağını bildirdi. 

“Meclis, tasdik makamı değil”

Ankara Masası’na açıklamalarda bulunan ABB Meclis Başkanvekili Fatih Ünal, su zammı ile ilgili çalışmayı derinlemesine değerlendirdiklerini aktararak, “Sadece engelleyelim saikiyle hareket etme durumunda değiliz. Nihayetinde Ankaralıların yararına ise tabi ki su zammı olmalı. Ancak burada sıkıntı şu; 10 metreküpe kadar zam olmayacak diyor. 15 metreküp sonrasında yüzde 50 zam yapıyor. Zaten pandemide insanların su tüketimi arttı. Temizlik anlamında ihtiyacı var. Bunu değerlendirmeden 10 metreküpe kadar diyorsun, sonrasının fahiş bir zamla yani aslında gelir arttırıcı bir zamla, çalışma yapmak istiyorsun. Ayrıca sosyal yardım alan ailelerle ilgili 1 TL’ye indirme gibi bir söz söylemişti, bizde bunu destekliyoruz. Hepsini aynı torba kanun gibi iç içe derleyerek meclise gönderiyor. Meclisten de hemen her şeyiyle kabullenilmesini bekliyor. Nihayetinde biz meclisiz. Meclis, tasdik makamı değil ki. Biz de inceleyeceğiz. Ankaralıların faydasına ne var ne yok onların hepsini tekrar gözden geçireceğiz veya hangisi daha mantıklıysa onu yapacağız.” dedi.

“Bizleri töhmet altında bırakmaya çalışıyor”

MHP Grup Başkan vekili Murat Ilıkan ile AK Parti Grup Başkan vekili Murat Köse’nin ABB Meclisi'nin mart ayı olağan toplantısında bu konuyu izah ettiğini belirten Ünal, “Buna rağmen tekrar bir algı yapmaya çalışıyorlar. Sosyal yardım alan vatandaşlarımıza bir SMS yollamaya başlamışlar. Meclisten geçmedi, geçmediği için bu ay sizlere indirimli su tarifesini uygulayamıyoruz gibi algıya oynayan mesajlar atmışlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Nihayetinde 3 bin tane karar çıkmış. Bu kararların yüzde 96- 97 oranında oy birliği çıkmış. Ama iki üç tane konudan kaynaklı bizleri töhmet altında bırakmaya çalışıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil.” ifadelerini kullandı.

" Ankaralıların yararına olacak her şeye kimden geldiğine bakmaksızın evet diyoruz"

Fahiş zamma karşı olduklarının altını çizen Ünal,” Bizim bu konuda tavrımız net. Fahiş zamma karşıyız. Tabi ki su israfını istemiyoruz. Ancak gerçekçi bir çalışma yapılması lazım. Mağdur halkımız, gariban halkımız kaç metreküp su kullanıyor? 4-5 çocuklu bir aile kaç metreküp su kullanıyor? Bunun tekrar gözden geçirilmesi ve tekrar gerçekçi olarak değerlendirilmesi gerekir ki pandemi sürecinde maalesef evlere kapandık, evde de su ihtiyacı arttı. Bu sefer bu gariban halkı cezalandırmak değil midir? Ankaralıların hayrına, yararına olacak her şeye kimden geldiğine bakmaksızın evet diyoruz. Bu konuda herkes emin olsun.” şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/660133/fatih-unal-bizleri-tohmet-altinda-birakmaya-calisiyorlar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.