Keçiören'deki kentsel dönüşüm veto edildi mi?

Keçiören’de yapılacak kentsel dönüşüm projesinin reddedildiği iddialarıyla ilgili Mansur Yavaş, sadece ASKİ’den rapor alındığını, Başkentgaz’ın itirazlarının olduğunu söyledi.
Ankara Masası
|
11 Ocak 2021, Pazartesi - 23:25
Keçiören'deki kentsel dönüşüm veto edildi mi?

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un” Kentsel dönüşüm projelerimizi yapmıştık. Büyükşehir Belediye Meclisinden oy birliğiyle geçmesine rağmen Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından bu mahallelerimizin kentsel dönüşüm planı veto edilmiştir.” İddiaları Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi toplantısında tartışma konusu oldu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, imar dairesinden gelen bilgileri paylaşırken, ASKİ'den raporların alındığı, ancak Başkentgaz'ın itirazlarının olduğunu söyledi.

Önergeyle ilgili aksaklıkları saydı

Konuya ilişkin söz alan, önergede 3 aksaklığın olduğuna dikkat çekerken Ankara Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu “Bugün Keçiören Belediye Başkanımızın sosyal medyada bu konuyla alakalı oy birliğiyle geçmesine rağmen belediye başkanı tarafından veto ediliyor kentsel dönüşüme engel olunuyor gibi birkaç paylaşımı söz konusu oldu. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum bu karar CHP ve İYİ Partili arkadaşlarımızın ret oyuna karşılık oy çokluğuyla geçti. Oy çokluğuyla geçmesinin gerekçesi de biz bunu başında da söyledik imar konularının önerge olarak meclise sunulması durumunda konunun içeriği ne olursa olsun biz ret oyu vereceğimizi söyledik. Şimdi burada imar ve bütçe komisyonları kurulması zorunlu komisyonlardır bu komisyona gelen konuların imar ilgili komisyonlara havale edilmesi komisyonda görüşülmesi gereken konulardır. Böyle önemli konularda bir önergeyle imar değişikliği yapılması ilgili büyükşehir belediye başkanlığını daire başkanlığını devre dışı bırakılmasının etik olmadığını düşünüyorum. Şimdi bu konu yaklaşık 478 hektarlık bir alan  yani yaklaşık 5 bin dönümlük bir yer. Bununla ilgili önergeyle verilmesinden dolayı tespit edilen ufak tefek  aksaklıkları size söylemek istiyorum. Bir, ilgili belediyesinde alınan kararda 478 hektar bize sunulanda 414 hektar böyle bir eksiklik var. İki, burada donatı alanlarının sosyal donatı alanlarının ek nüfus geldiğinden dolayı yetersiz olduğu gözlemlenmiştir. Üç, burada nüfus artışı ve konut artışı olmasına rağmen zemin etütlerinin yapılmadığı görülmüştür. ASKİ hariç hiçbir kurumun görüşünün olmadığı görülmüştür. Yani bunlar başkanlıktan gelmiş olsa ilçe belediyesi büyükşehir belediyesine göndermiş olsa başkanlık teklifiyle gelmiş olsa bu eksiklikler burada görülmezdi. Çünkü niye ilgili daire başkanlığı bunların hepsini denetleyecek inceleyecek eksikliklerini tamamlatıp meclise sunacak. Bizim buradaki ret verme gerekçemiz sadece önerge olmasından dolayı. Şunun bilinmesi gerekir ki kentsel dönüşümlere şehirlerin yenilenmesine biz hep oybirliğiyle olumlu baktık. Gelin burada hep birlikte bir karar alalım bundan sonra imar konularını önerge olarak sunmayalım. Başkanlık teklifi gelsin bizde bu kararımızı tekrar gözden geçirelim komisyona gidecek zaten orada da ilgili belediye ile ilgili ne gerekiyorsa hep birlikte yapalım. “ diye konuştu.

“Yaşar Bey’in sanırım bundan haberi yok”

Neslihanoğlu’nun yanlış bilgilendirildiğini belirten Ankara Büyükşehir Belediyesi Ak Parti Grup Başkanvekili Murat Köse “Yaşar Bey konuyu bilmiyor galiba bilseydi böyle konuşmazdı. Çünkü bu konuda normal yollardan Keçiören ilçe belediyemiz bu konuyla ilgili dosyayı büyükşehire iletiyor. Aylarca bekliyor Yaşar Bey’in sanırım bundan haberi yok. Dosya gelmediği için meclise normalde dediği prosedür işlese, imar dairesi bunları yapsa zaten bu süreç öyle olur ve normal olarak meclise gelir. Niye bekletildiğine dair bir bilgi de olmadığı için dolayısıyla bizim arkadaşlarımız bunu önergeyle beraber alıyor. Yaşar Bey’in sanırım bu konuda eksik bilgisi var. Üstelik madem böyle küçük ufak tefek şeyler vardı meclisten önergeyle komisyona giden kararda komisyon üyesi arkadaşlarımız CHP’li arkadaşlarımızda var onlarda bu konuda görüşlerini söylerdi dolayısıyla düzelebilirdi. Yine ufak tefek eksiklerden kaynaklı şeyler var diyor şimdi bakın burada bir kere ilke kararı alınmaz. Çünkü prosedürün kendi içersinde bir kanuni haktır o. Üstelik ufak tefek konularda kendisinin bizden talepleri oluyor şurada çok küçük şeyler var bunları da düzeltelim diyor. Bizim de bir belediyemiz bir şey söylemiş sıradan basit bir şeyden dolayı ret alıyor ve tekrar meclise geliyor. Ben doğru bulmuyorum bunu arkadaşlarımızı doğru bilgilendirmemiz gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

“Bu dosyalar maalesef imar dairesinde bekletildi”

Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili  ve Keçiören Meclis üyesi Fatih Ünal ise  “Yaşar Bey çok iddialı bir şey söyledi evet bu imar dairesine gitmeliydi. İmar dairesinde güzelce incelenmeliydi incelendikten sonra buraya gelmeliydi gibi. Keçiören biliyorsunuz Demetevler de aynı buralarda kentsel dönüşüme ihtiyaç var çok acil. Bu anlamda biliyorsunuz dün deprem yaşadık geçen ayda İzmir’de bir deprem yaşamıştık. Maalesef bu işlerin biran önce bitmesi gerekiyor. Biz daha önce Büyükşehir’e Keçiören olarak bir sürü dosya verdik. Bu dosyalar maalesef imar dairesinde bekletildi. Yani hususi gelmedi gelseydi başkanlık yazısı olarak bunları gene değerlendirebilirdiniz. Bizde bunun üzerine bir çalışma yaptık imar dairesine gittiği halde biz kendi dosyalarımızın acili yetine binaen kentsel dönüşümle ilgili çalışmayı çok iyi şekilde yaptık ASKi görüşleri ve diğer görüşlerinin hepsi de var biz 13 tane itirazı tüm itirazların reddi şeklinde de yazı da yazdık zaten. Bu anlamda biz bugünde imarla ilgili çalışmalar için önergeler verdik vermeye de devam edeceğiz.İmar dairemiz daha yoğun çalışsın ve çalışmayı da bitirsin biran önce kentsel dönüşüme sokalım. Çünkü Allah korusun bir deprem veya çok yıkıcı bir deprem bu çalışmamızı akim bırakabilir. Yani İzmir’deki sıkıntıyı burada da görebiliriz. Maalesef bizim Keçiören’deki ve diğer ilçelerimizdeki bu sıkıntıyı bizim biran evvel gidermemizde fayda var diye düşünüyorum. Bu anlamda ben CHP’den ve İYİ Parti’den de destek bekliyorum. Nihayetinde biz bu çalışmayı yaparken 4/4’lük yapıyoruz eğer bir öneriniz bir önergeniz bir düşünceniz varsa mutlaka bizlerle paylaşın Keçiören Belediyemizle paylaşın imarla paylaşın bu işi daha çabuk yapalım. Biz görüşe açığız bu anlamda bugünde önerge verdik imarla ilgili çalışmayı biran önce bitirmemiz gerekiyor. Çünkü aciliyeti var. Deprem maalesef kapımızda o anlamda ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Başkanım sizlerden de istirhamım imar dairemizi biraz daha yoğun çalıştıralım bu konularda kentsel dönüşümle ilgili sıkıntıları giderelim inşallah.” İfadelerini kullandı.

“Acele ederken gecikiyoruz”

Keçiören’deki kentsel dönüşüme ilişkin birçok itirazın olduğunu belirten  ABB Başkanı Mansur Yavaş “Birincisi, şimdi imar dairesinin bildirdiğine göre bu dosya bize gelmedi diyor kesin bilgi için bir daha bakıyorum diyor. İkincisi; benim aldığım bilgi şu; daha önce Keçiören Belediyesi’nin üç tane talebi olmuş. Üç talebi de belediye meclisinden çıktığı için ve imar dairesinden gelmediği için üçü de dava konusu olmuş. Yani şimdi öyle yapıldığı zaman hızlı oluyor olsa siz haklısınız şimdi muhtemelen bu da dava konusu olacak o zaman ne yapıyoruz dava konusu olduğu zaman acele ederken gecikiyoruz. Şöyle bir şey yapalım burada 12-13 maddeyi belirlemişler mesela diyor ki arada bir fark var bir anlaşmazlık var Fatih Bey diyor ki bütün ilgili yerlerden görüş alındı dedi şimdi bu dosyaya bir bakılsın burada sadece ASKi’den alındı diyor. Bir de Başkentgaz’ın çok sayıda itirazı var ve birçoğu haklı deniyor. Dolayısıyla bunu komisyona havale edelim bakalım yoksa biz engel olma niyetinde filan değiliz. Şimdi buna dava açılacak gene açıldığı zaman biz açmayacağız şehir plancıları odası daha önce üç tanesine dava açmış muhtemelen buna da dava açacak açtığı zamanda iş uzayacak. Komisyonda tek tek görüşsünler.” Dedi.

Teklif daha sonra oy birliğiyle İmarlık ve Bayındırlık k-Komisyonu’na gönderildi.

Turgut Altınok ne yazmıştı?

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, kentsel dönüşüm planının mecliste veto edildiğini belirterek şu paylaşımda bulunmuştu;

 Kentsel dönüşüm projelerimizi yapmıştık. Büyükşehir Belediye Meclisinden oy birliğiyle geçmesine rağmen Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından bu mahallelerimizin kentsel dönüşüm planı veto edilmiştir. Ankara’da ve İzmir’de deprem oldu. Deprem olduktan sonra mı bunları yapmak lazım? Biz bu planları İzmir depreminden de önce yaptık. Burada kişiye göre bir rant planı yoktur. Bütün şehrin yeniden değişimi, dönüşümü, gelişimi vardır. Nefes alacak, yeşil alanları daha çok, caddeleri ve sokakları genişlemiş, otopark problemi kalmamış bir şehir planlamasıdır. AK Parti ve MHP gruplarımızın yeniden önergesi ile tekrar Belediye Meclisine getireceğiz. İnşallah bir daha böyle bir hataya düşmezler, şehrimizin önünü tıkamazlar, insanımızın daha güzel bir şehirde yaşamasını engellemezler. Temennimiz odur. Kaldı ki biz Büyükşehirin bütün hizmetlerine destek veriyoruz, borçlanmaya destek veriyoruz. Şehre yapılacak her hizmete destek verdik, bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Köstekle, engellemeyle kimse bir yere varamaz. Güzel hizmetleri desteklemek, önünü açmak lazım.

http://www.ankaramasasi.com/haber/514065/keciorendeki-kentsel-donusum-veto-edildi-mi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.