Abdi Baktur'dan kripto paralara vergi düzenlemesi açıklaması

Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur, kripto paralara yönelik vergi konusunda resmi bir açıklama olmadığını ancak bununla ilgili bankalar üzerinden bir hazırlık yapıldığını düşündüğünü söyledi.
Ankara Masası
|
17 Nisan 2021, Cumartesi - 16:05
Abdi Baktur'dan kripto paralara vergi düzenlemesi açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki söz konusu yönetmelik ne anlama geliyor? Kripto paralar yasaklanacak mı?

Soruların cevabını Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur verdi. Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Gökyıldırım'ın sorularını yanıtlayan Baktur, yönetmeliğin birkaç farlı noktadan ele alınması gerektiğini belirtti. 

Kripto varlıklarla ilgili bu zamana kadar düzenlenmiş ya da devlet tarafından resmi olarak dile getirilmiş bir genelge olmadığını ifade eden Baktur, "Aslında bu, devletin kripto varlıkları resmi olarak kabul ettiği anlamına geliyor. İkincisi de, bu gerçekten bir kripto varlıklarla alakalı regülasyon bir düzenleme mi yoksa ödeme kuruluşlarıyla alakalı bir regülasyon mu, onu değerlendirmek lazım." dedi. 

Bunu ödemeler odaklı bir regülasyon olarak gördüğünü belirten Baktur, Türkiye'de,  Merkez Bankası'ndan lisans almış 33 tane ödeme kuruluşu ile 22 tane de elektronik para kuruluşu olduğunu söyledi. 

"Doğrudan veya dolaylı olarak alışveriş yapamayacaksınız"

Devletin genelge ile "Papara gibi sadece banka olmayan ama Merkez Bankası'ndan onaylı ödeme kuruluşları üzerinden alım satım yapamazsınız. Kripto paraları normal bir para gibi kabul etmiyorum. Bundan fon aktarımı sağlayamazsın, alım satım yapamazsın" dediğini ifade eden Baktur, "Mesela şöyle örnek verebilirim; Geçtiğimiz günlerde TESLA araçlarını kripto parayla satacağını açıkladı ve kripto borsaları da hayli yükseldi. Türkiye'de bu mümkün olmayacak. Yani siz Türkiye'de bu genelge ile TESLA’ nın parasını kripto parayla alamazsınız, eğer Türkiye’de satılmış olsaydı. Yani basitçe baktığımızda doğrudan veya dolaylı olarak alışveriş yapamayacaksınız anlamına geliyor" şeklinde konuştu. 

Merkez Bankası'nın  kripto varlıkların ödemeler alanında kullanılmasına yönelik açıklamasını hatırlatarak, "İşlemler telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratabilir" vurgusuna değinen Baktur, "Piyasa aşırı oynaklık gösteriyor. Aslında onların tarafından baktığımızda haklılık payları var." değerlendirmesinde bulundu. 

"Bankalar üzerinden vergilendirme gelebilir"

"Vergilendirme gelecek mi?" sorusuna yanıt veren Baktur, devlet kanadından bu yönde resmi bir açıklama gelmediğini ancak bununla ilgili bankalar üzerinden bir hazırlık yapıldığını düşündüğünü dile getirdi. 

Statiska'nın yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'de kripto para sahibi olanların yüzde 16 oranı ile dünyada dördüncü sırada bulunduğuna işaret eden Baktur, insanların para kazanma umudu ile sürekli bu alana yöneldiğini ancak çok konuşulmaya başlanan konularda sıkıntı çıkma ihtimalinin daha yüksek olduğuna dikkat çekti. 

Altındaki dalgalanmayı hatırlatan Baktur, "Bu ekonomi ile alakalı bir durum ama bu dijital paraların da aslında vazgeçilmez bir noktaya geldiğini görmüş oluyoruz. Çünkü milyonlarca insan bu işlemleri gerçekleştiriyor. Paralarını yatırıyorlar.  Devlet de bunları kullanmayın demiyor. Bankaları kullanın diyor. Artık bu hızla büyüyecek bir sisteme doğru gidiyor. Ama riski de çok büyük bence." şeklinde konuştu. 

"Genelge ile kripto para yasaklandı mı, yoksa önümü açıldı" sorusuna yanıt veren Baktur, bu konuya iki farklı noktadan bakılabileceğini söyledi.

Genelgenin "kripto paralara yasak" anlamını taşımayacağına işaret eden Baktur, "Ben bunun kripto paralara yönelik bir regülasyon olduğunu değil, ödeme kuruluşlarına yönelik bir regülasyon olduğunu düşünüyorum. İlerleyen günlerde de yeni regülatif çalışmalar yapılacaktır." dedi.

Suç gelirlerinin aktarılması önlenecek

Genelgenin negatif bir durum olmadığını sadece Papara gibi online ödeme kuruluşları üzerinden işlem yapılmamasıyla alakalı olduğunu savunan Baktur, "Bunu neden istiyorlar? Bunun sebebi de şu, suç gelirlerinin aktarılması ve terörizme fayda sağlaması gibi konularda bu tarz online ödeme kuruluşları ya da özellikle bahis siteleri bu tarz ödeme kuruluşlarını çok kullanıyor. O yüzden buna yönelik bir çalışma olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı. 

Genelgenin kripto borsalarındaki etkisi de sorulan Baktur şunları söyledi:

"Borsaların CEO’ları hemen ertesi gün açıklama yaptı. 'Bizim alım satımlarımızda bir sorun yok. Bankalar aracılığı ile hala çalışıyoruz' dediler. Türkiye'de ödeme kuruluşları üzerinden bankalardan alım satım yapılabiliyor. 

Vatandaş tarafından baktığımızda da şöyle bir sıkıntı var. Yerli Bitcoin borsalarının ya da alım satım platformlarının, piyasanın dengesi değiştiği zaman sistemlerini çok etik olmayan yollarla kapattıklarını düşünüyorum. Paribu trendtopic listesinde Bitcoin artınca ödeme kuruluşlarına ya erişim olmuyor ya da 'Şu an bakımda', 'Şu an erişilemiyor' diyor. Bunlar nedense hep yerli ödeme kuruluşlarında başımıza geliyor. Bunlar başımıza gelince insan uluslararası kuruluşların borsalarını daha çok tercih etmeye başladılar."




http://www.ankaramasasi.com/haber/717030/abdi-bakturdan-kripto-paralara-vergi-duzenlemesi-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.