Dünya Nipah virüsü ile karşı karşıya mı ?

Dünya'yı uzun zamandır etkisi altına alan ve birçok insanın ölümüne sebep olan coronovirüs bitmeden Hindistan'ın Kerala eyaletinde ​Nipah virüsü alarmı verildi.
Ankara Masası
|
07 Eylül 2021, Salı - 10:49
Dünya Nipah virüsü ile karşı karşıya mı ?

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde başlayıp daha sonra tüm dünyaya yayılan  koronovirüs bitmeden Hindistan'ın Kerala eyaletinde Nipah virüsü alarmı verildi.

Hindistan'ın Kerala eyaletinde 12 yaşındaki çocuk, yarasa kaynaklı Nipah virüsü yüzünden hayatını kaybetti. Çocuk ile temas eden 20 kişi karantinaya alındı.

Hayatını kaybeden çocuk ile temaslı 188 kişi tespit edildi, bu kişilerden 20'si ise 'yüksek riskli' olarak sınıflandırıldı.

Bu 20 kişinin Kozhikode Tıp Fakültesi’ne gönderileceği belirtildi. Uzmanlar diğer temaslı kişilerin ise evlerinde kendilerini tecrit etmelerini istedi.

Nipah, Kovid-19'dan 75 kat daha ölümcül olduğu için dünyanın en tehlikeli virüslerinden biri olarak kabul ediliyor.

Nihap Virüsü Nedir ?

Nipah virus (NiV) enfeksiyonu, insan ve hayvanlarda ciddi hastalık yapan ve yeni ortaya çıkan bir zoonozdur. Virüsün doğal konağı Pteropodidae ailesi, Pteropus genusundan olan meyve yarasalarıdır. NiV ilk olarak 1998 yılında Malezya’da Sungai Nipah köyünde ortaya çıkan salgın hastalığın nedeni olarak belirlenmiştir. Bu salgında domuzlar ara konak olarak belirlenmiştir. Bangladeş’te 2004’te, enfekte meyve yarasalarının kontamine ettiği palmiye özünün tüketilmesi sonucu insanlarda NiV ile enfeksiyon gelişmiştir. İnsandan insana bulaş da –hastane ortamları da dahil olmak üzere- belirlenmiştir. Bu hastalık, Doğu Hindistan'da periyodik olarak tanımlandığı için, o ülkede neredeyse yıllık salgınlar meydana geldi. Diğer bazı bölgelerde de NiV enfeksiyonu için risk altında olabileceği düşünülmektedir, çünkü NiV'nin serolojik kanıtı, Kamboçya, Tayland, Endonezya, Madagaskar, Gana, Filipinler ve diğer ülkelerdeki bilinen doğal rezervuarda (Pteropus yarasa türleri) ve birçok başka yarasada saptanmıştır.

Belirtileri 

Nipah virüsü bulaşmış bazı insanlarda belirtiler hemen ortaya çıkmasa da ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve kaslarda ağrı gibi belirtilerle grip benzeri bir rahatsızlık gelişebiliyor. Sonraki aşamada ise belirtiler baş dönmesi, yorgunluk, bilinç değişikliklerine dönüşebiliyor.

İlk defa Malezya'nın Nipah bölgesinde bir salgınla başlayan bu virüsün ayrıca biyolojik silah olduğuna dair iddialar da bulunuyor.

En çok Singapur, Malezya, Hindistan ve Bangladeş'te görülen Nipah virüsünün, meyve yarasaları aracılığıyla taşındığı ifade ediliyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/996056/dunya-nipah-virusu-ile-karsi-karsiya-mi-
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.