Kazanacak aday mı?

Ersin Küçükbarak
|

Değerli okurlar merhaba.


Yerel seçimlere çeyrek kala Ak Parti’nin potansiyel adayları ulusal TV kanallarında boy göstererek deyim yerindeyse hem seçmene hem Genel Merkez’e bayrak gösteriyor.



Ak Partili isimler ağız birliği etmişçesine Mansur Yavaş’ı hedefe koyuyor.


Adı gibi “Yavaş” olarak niteledikleri ABB Başkanı’nın verdiği hiçbir sözü tutmadığını anlatıyorlar.


Muhalefet cephesine ise sessizlik hakim.


Millet İttifakı bileşeni İyi Parti seçimlere tek başına gireceğini dile getiriyor.


Partideki bu eğilim olası adayların iştahını kabartsa da kimse renk vermiyor.


Daha çok İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 26 Ağustos’ta yapması ve deprem etkisi yaratması beklenen açıklamalarını bekler gibiler.


Kulislerde İyi Parti Ankara milletvekili Adnan Beker’in adı kulaktan kulağa fısıldanıyor.


İş insanı olarak geniş bir çevreye sahip olan Beker, daha düne kadar İyi Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi Grupbaşkanvekiliydi. Mansur Yavaş ile de çok iyi ilişkiler kurmuştu. Derdi olanlar kapısından eksik olmuyor, kriz çözen adam olarak ismi öne çıkıyordu. Bu ‘derin’ ilişkiler Adnan Beker’in hem avantajı hem dezavantajı olarak değerlendiriliyor. Kapısından geri çevrilmediği Mansur Yavaş’ın karşısına aday olarak çıkması çok da kolay bir karar gibi görünmüyor.


Üstelik, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Mansur Yavaş’a sempatisini de sağır sultan biliyor.


Yavaş’ı Cumhurbaşkanı adayı yapabilmek için son dakikaya kadar uğraşan, bu uğurda siyasi riskleri göze alan Akşener’in aradan 1 yıl geçmeden ABB Başkanı karşısına aday çıkarması siyaseten ‘zor bir manevra’ dersek yanlış olmaz.


Bunu yaptığını varsaysak bile İyi Parti tabanı Mansur Yavaş ismi üzerinde o kadar konsolide oldu ki bu noktadan geri dönüş Meral hanım için bile çok kolay görünmüyor.


Bir ara Mansur Yavaş’ın “İyi Parti ve CHP ismim üzerinde ortaklaşmazsa aday olmam” dediği yazılıp çizilmişti, halen bu görüşte mi bilinmez.


Bu arada, Mansur Yavaş’ın CHP’liden çok İyi Partili gibi davrandığı, işe alımlar ve atamalarda bu yönde tavır aldığı, bu yüzden de CHP örgütünün kendisine mesafe koyduğu sokakta dahi konuşuluyor.


Oysa konuştuğum CHP’li isimler bu iddiayı doğrulamıyor. Mansur Yavaş’a kimi yerlerde CHP Genel Başkanı kadar ilgi ve destek olduğu, bunun alkışlarla ortaya konduğu değerlendirmesi yapıyorlar.


Nitekim, CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı Ankara Masası canlı yayınında “adayımız Mansur Yavaş” dedi.


Öte yandan Mansur Yavaş, CHP içindeki Genel Başkanlık tartışmalarına taraf olmaktan kaçınırken tüm tabanı kucaklıyor.


CHP’liler de, Mansur Yavaş’ın Ak Parti’nin tüm eleştirilerine rağmen başkentlinin kalbini kazandığını, 2019’dan da iyi bir noktada olduğunu düşünüyorlar.


Mansur Yavaş da yerel seçimlere yaklaşılırken vites yükseltiyor.


Metro eleştirilerine yeni metro hattıyla “Hodri meydan” diyor.


Özellikle Ak Parti’nin 25 yıl ihmal ettiği dev alt yapı projeleri için ellerini taşın altına koyduklarına işaret eden Yavaş cephesi, geçmiş dönemin metro bedelini kendilerinin ödediğine dikkat çekiyor.


Mansur Yavaş cephesi, Ak Partililerin Türkiye’de yaşanan olağanüstü fiyat artışları gündeme geldiğinde pandemi, Ukrayna-Rusya Savaşı, deprem gibi başlıklara sığındığını, ancak sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne geldiğinde bunların hiç biri yokmuş gibi davrandıklarını ifade ediyor.


Mazot fiyatlarının sadece 2 ayda 2’ye katlandığını, ancak belediyenin bunu maliyetlere yansıtamadığının altını çizen ABB ekibi, Ak Parti’nin verdiği hasarı ve yol açtığı zararı Büyükşehir’in üstlendiğini vurguluyor.


Bunu da EGO otobüslerine astıkları afişlerle halka doğrudan anlatıyor.


Öte yandan, ABB Başkanı Mansur Yavaş, emekliye sosyal yardım karını açarak inanılmaz bir hamle yaptı.


Belki Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Sayın Mustafa Destici’nin dediği gibi “Bu işler Mansur Yavaş’ın boyunu aşar” ama başkan emeklinin gönlünü aldı. Halk arasındaki deyişle “yağmasa da gürledi”, belediye imkanları çerçevesinde “çorbada benim de tuzum olsun” dedi.


Sosyal yardımlarla öne çıkan Mansur Yavaş, bütün belediye başkanlarına örnek olarak, bu kimliğini bir kez daha pekiştirdi.


Mansur Yavaş söylemleriyle “adayım” demese de eylemleriyle adaylığını çoktan ilan etti.


Millet İttifakı’nın diğer paydaşlarından sadece Demokrat Parti’den duyumlar aldık. Kendi logosuyla seçime girmeye hazırlanan Demokratlar’da Ankara’da Cemal Enginyurt ve İl başkanı Erkin Delikanlı’nın isimleri kulağımıza çalındı.


Ancak seçim yenilgisine rağmen oklarını diğer Millet İttifakı paydaşları gibi CHP’ye değil Ak Parti’ye yönelten Demokrat Parti’nin, siyasi diplomasi sonrası, en azından Büyükşehir’de Mansur Yavaş ismini desteklemesi bizim için sürpriz olmaz.


Bunun için de Demokrat Parti’ye daha çok kulak verilmesi, imkanlar ölçüsünde tabanının ihtiyaçlarının karşılanması gerekecektir kuşkusuz.


Milli Görüşten Ak Parti’den ayrılıp partileşenlere, hatta Mansur Yavaş’ı Cumhurbaşkanı adayı olarak ilan eden ama sonuç alamayan Zafer Partililere kadar her kesim üzerinde ince ayar bir çalışma ihtiyacı da ortaya çıkacaktır.


Mansur Yavaş ismi bu 5 yılda başkentte derinlik kazandı kazanmasına ama hiçbir maç oynanmadan, hiçbir seçim oylanmadan kazanılmaz.


http://www.ankaramasasi.com/makale/53071/kazanacak-aday-mi

Yorumlar (0)