Basra körfezi nerede?

Stratejik ve ekonomik açıdan önemli bir konumda bulunan, Basra körfezi nerede? İşte yanıtı...
Hande Akyol
|
06 Kasım 2023, Pazartesi - 01:00
Basra körfezi nerede?

Basra Körfezi, Ortadoğu'da yer alan bir körfezdir. 

Suudi Arabistan'ın doğusunda, Kuveyt'in kuzeydoğusunda, Birleşik Arap Emirlikleri'nin doğusunda, Umman'ın güneydoğusunda ve İran'ın güneybatısında bulunur. 

Basra Körfezi, Hint Okyanusunun Arabistan Yarımadası ve İran arasındaki girintisi olan kısımda kalır. 

Kuzeybatıda Kuveyt ve Irak, doğusunda İran, batısında Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan bulunuyor. Fırat ve Dicle nehirleri birleşerek Şattülarab ismiyle körfezin kuzey ucundan denize dökülüyor. 

Körfez, güney-kuzey doğrultusunda Şattülarab'ın döküldüğü yerden Hürmüz Boğazına kadar olan bölümü kapsar. Buradan Umman Denizine ve ardından da Hint Okyanusuna bağlanır.

Yüzölçümü 236 bin 800 kilometre kare olan Basra Körfezi’nin ortalama derinliği 25 metre olup, en derin yeri 102 metre olarak kayıtlara geçmiştir.

Ortalama sıcaklığı, kışın 20oC, yazın 30oC olan Basra Körfezi’nde havanın çok sıcak olmasından dolayı buharlaşma yoğun görünür. Bundan dolayı tuzluluk oranı yüzde 4’tür yani yüksektir. Yaz aylarında Arap Yarımadasındaki çöllerden ‘Şamal' ismi verilen tozlu kuzeybatı rüzgârları körfeze doğru eser.

Birçok ülkeye sınır konumunda

Basra Körfezi, Pers Körfezi'nin bir uzantısıdır ve bu bölge, stratejik ve ekonomik açıdan önemli bir konuma sahiptir. 

Bu körfez, çeşitli ülkelerin kıyılarına sınır oluşturarak, petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarının önemli bir bölümünün bulunduğu bir bölgedir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2108616/basra-korfezi-nerede
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.