Ankara'da Kurtuluş Parkı tartışması

Kurtuluş Parkı'nın yeniden işlevlendirilmesine yönelik Ankara Büyükşehir Belediyesi ile TED Üniversitesi arasında imzalanan protokol; tartışmaya neden oldu.
Ankara Masası
|
12 Kasım 2021, Cuma - 09:46
Ankara'da Kurtuluş Parkı tartışması

Ankara'da Kızılay'ın yanı başında Kolej, Cebeci ve Sıhhiye semtlerinin ortasında, Ankara Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesi'nin bazı fakültelerine de komşu olan Kurtuluş Parkı'nın yeniden işlevselleştirilmesine yönelik protokol, tartışmaları da beraberinde getirdi.

T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre; Ankara Büyükşehir Belediyesi ile TED Üniversitesi arasında imzalanan ve parkın TED Üniversitesi'nin kullanımına tahsis edilmesinin yolunu açacağı iddia edilen protokol yargıya taşındı.

Kurtuluş Parkı'nın içerisindeki yapıların kullanılamaz olduğunu ve dörtte birinin tel örgü ile çevrilmiş durumda olduğunu kaydeden Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu; TED Üniversitesi'nin bu alandan bir kuruş dahi kazanmayacağına dikkat çekti. "Kurtuluş Parkı içindeki bir çimene dahi dokunulmayacaktır." diyen Selçuk Pehlivanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün o alanda döküntü bir otopark var. Eskiden buz pateni olan sonra düğün alanı olduğu iddia edilen döküntü bir yapı var. Kurtuluş Parkı atıl durumda. İnsanlar belli bir saatten sonra o alana giremiyor. Biz üniversitemizi oraya götürerek oraya değer kattık. Park, birinci derece SİT alanı. Biz büyükşehir belediye başkanımıza gittik dedik ki ‘Biz buraya toplum için sizinle beraber yatırım yapmak istiyoruz. Belediyeden en büyük beklentimiz 24 saat güvenlik ve temizlik.' Bir parkın bir özel üniversiteye veriliyor iddiası hangi ruh haliyle söylenmiştir anlamak güç. Mimarlar Odası'nı anlamakta güçlük çekiyorum."

"Çok ciddi bir yatırım yapılacak"

Parkın tamamı için, bisiklet yolundan yürüyüş parkurlarında hiçbir alanda çime bile dokunmadan bir projelendirme başladığını belirten TED Genel Başkanı Pehlivanoğlu; yapılan protokolle çok ciddi bir yatırım yapılacağını da kaydetti.  Çevre üniversite öğrencilerinin kullanacağı yere, öğrenci yaşam merkezi de yapıldığını hatırlatan Pehlivanoğlu; "Çalışma odalarının olduğu, açık hava müzesinin olabileceği yer planlanıyor. Parkın içinde de Hacettepe, Ankara, Hacı Bayram Üniversiteleri ile çevredeki ilkokullar, ortaokullar, liselerin kullanacağı açık ders alanları planlanıyor. Bunların planlaması da Çevre Koruma Kurulu'na sunulacak. Yani bugün bu parkı kim kullanıyorsa onlar kullanmaya devam edecek." diye konuştu.

 "Neden şikayetçiler, Kurtuluş Parkı'nın öğrencinin ve vatandaşın güvenli kullanımına açılmasına mı?"

Bu alanın belediye tarafından işleteceğini de sözlerine ekleyen Pehlivanoğlu; TED Üniversitesi'ne tahsis olan bir santimetre kare bile olmadığını ifade etti. "Neden şikayetçiler, Kurtuluş Parkı'nın öğrencinin ve vatandaşın güvenli kullanımına açılmasına mı?" diyerek eleştiren TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, şunları ekledi: "Parkın içinde yer alan atıl bölümlerinin Ankaralılarca kullanılabilecek nitelikli alanlar haline getirilmesine mi? Bu alanda halkın kullanımına açık bir kütüphane olmasına mı? Bu arada altını çizmek isterim. Bu alana ait karar Belediye Meclisinden oy birliği ile çıkmıştır."

Mimarlar Odası yargıya taşıdı


Büyükşehir Belediyesi ile TED Üniversitesi arasında imzalanan Kurtuluş Parkı'nın Yeniden İşlevselleştirilmesine Dair Protokol'ün iptali için 8 Kasım'da İdare Mahkemesi'ne başvurduklarını belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise, parkın güvenli olmadığı iddialarına ilişkin; "Bu tespiti kim yapıyorsa, o alanda duruma müdahale edemiyor, yönetemiyor demektir. Belediye yapıyorsa, belediye o süreci yönetmelidir. Emniyet yapıyorsa da emniyet yönetmelidir. Kurtuluş Parkı beylik mi? İlgili kurumlar, güvenliği sağlamakla sorumludur." diye ifade etti.

"Doğal SİT alanının neyini yeniden işlevselleştireceksiniz?"

Kurtuluş Parkı'nın kamusal ve doğal SİT alanı olduğunu aktaran Tezcan Karakuş Candan; "Doğal SİT alanının neyini yeniden işlevselleştireceksiniz. Belediyenin görevi koruma amaçlı plan yapmaktır." dedi. TED Üniversitesi'nin 2018-2022 stratejik planına bakıldığında bu projenin zaten var olduğunu söyleyen Candan; Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bu alanın planlamasından bakımına kadar her sürecinden sorumlu olduğunu vurguladı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Candan; "Bu süreçlerin yerine getirilmesi için bir üniversite ile işbirliği protokolüne gerek yoktur." dedi.

(T24)

http://www.ankaramasasi.com/haber/1114699/ankarada-kurtulus-parki-tartismasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.