Doç. Dr. Aleksandr Sotniçenko: Türk - Rus Üniversitesi mutlaka kurulmalı

Rusya Bilim ve Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Aleksandr Sotniçenko, Rus Evi'nin gelecekteki faaliyetlerini ve Türkiye'deki hedeflerini Ankara Masası Canlı Yayınında anlattı.
Samet Dirican
|
02 Aralık 2021, Perşembe - 13:30
Doç. Dr. Aleksandr Sotniçenko: Türk - Rus Üniversitesi mutlaka kurulmalı

Ankara Masası'nda Fatih Atik'in ve Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz’ın sorularını yanıtlayan Rusya Bilim ve Kültür Merkezi Başkanı Doç.Dr. Aleksandr Sotniçenko, Rus Evi'nin Türkiye'deki faaliyetleriyle ilgili merak edilenler hakkında bilgiler verdi.

Doç.Dr. Aleksandr Sotniçenko'nun konuyla ilgili değerlendirmeler şu şekilde;

Rus Evi'nin Türkiye'deki hedefleri

İlk olarak Rus kültürünü burada ünlü yapmak istiyoruz. Edebiyattan sinemaya kadar her alanda burada tanıtmak istiyoruz. İkinci olarak buradaki Rus diasporasını araştırmak istiyoruz. Üçüncü olarak Rusçayı öğretmek istiyoruz. Rusça şuanda Türkiye'de İngilizceden sonra en çok konuşulan ikinci yabancı dil durumunda. Dördüncü olarak Rusya'ya buradan öğrenci göndermek istiyoruz.

Türkiye'den Rusya'ya eğitim görmek isteyen öğrencilerimiz Rus Evi'ne ait internet sitesinden 15 Aralık'a kadar başvuru yaparak orada eğitim görme şansı yakalayabilirler. Bu bursu kazanan öğrencilerimiz orada sadece konaklama için çok ufak bir miktar ödeme yapacaklar. Eğitimleri ise tamamen ücretsiz olacak.

Türk - Rus Üniversitesi kurulmalı

Üniversite konusu benim için çok önemli. Mutlaka Türk-Rus Üniversitesi kurulmalı. Bununla ilgili olarak iki ülkenin resmi makamlarının anlaşması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen Rusya-Türkiye Toplumsal Forumu'nda bununla ilgili bir tavsiye karar alınmıştı ancak pandeminin patlak vermesiyle birlikte süreç sekteye uğradı. Ama inanıyorum ki bu konu bir çözüme kavuşturulacaktır burada karar başkanlardadır.

Rusya'da eğitim almak için başvuru süreci ve denklik ile ilgili prosedür

Rusya'da eğitim almak isteyenler Rus Evi'ne ait sosyal medya hesaplarında yer alan internet sitesinden başvuruda bulunabilirler. Başvurunun ardından mülakatlar merkezimizde 20-24 Aralık tarihleri arasında yapılacak. Önceliğimiz mülakatları yüz yüze yapmak ama gerekli görüldüğü durumlarda uzaktan bağlantı ile de bunu yapacağız.

Rusça eğitimimiz burs kazanan öğrencilerimiz için ücretsiz olacak. Türkiye ile Rusya'daki üniversiteler arasında denklik probleminden ziyade prosedür sorunu var. Rusya'dan gelen öğrencilerimiz burada bir kaç aylık bir denklik yapıyorlar.

Rus Evi'nin 2022 etkinlikleri

Ankara'da Rus Kültür Haftası organize etmek istiyoruz. Önümüzdeki günlerde Tolstoy'un Savaş ve Barış oyununu getireceğiz. Ressamlarımızı getireceğiz. Müzik gruplarımızı getireceğiz ve bunları kesinlikle Ankara'da yapmak istiyoruz. Kızılordu Korosu bu sene geldi ve umarım seneye de gelecekler. Rus Balesini de umuyorum ki getireceğiz. Biz bu konularla ilgili tekliflerimizi yaptım ama adım adım ilerleyeceğiz.

Ankara Masası

http://www.ankaramasasi.com/haber/1151544/doc-dr-aleksandr-sotnicenko-turk-rus-universitesi-mutlaka-kurulmali
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.