İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar arttıkça artıyor

Ankara Oto Galericileri Derneği Başkanı İlkay Kalkan, firmaların ayda 2-3 kez zam yaptığını belirterek "Sıfır araç fiyatları yükseldikçe haliyle ikinci el de etkileniyor. Galeri camiası olarak şaşkınız, fiyat artışlarına yetişemiyoruz. Sattığımız araçların yerine malımızı koyamıyoruz." dedi. Kalkan, araç alanın kazandığını satanın kaybettiğini söyledi.
Büşra Bayrak
|
03 Aralık 2021, Cuma - 15:54
 İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar arttıkça artıyor

Araç fiyatları küresel düzeyde süren çip krizi ve dövizdeki hareketlilik nedeni ile artmaya devam ediyor. Hem sıfır hem de ikinci el araçlarda ardı arkası kesilmez fiyat artışları görülüyor.

Ankara Masası’na konuşan Ankara Oto Galericileri Derneği (ANODER) Başkanı İlkay Kalkan, ikinci el otomobil fiyatlarındaki artışın dövizdeki hareketlilik ve talep yoğunluğundan kaynaklandığını belirtti.

Kalkan,” Talep çok, arz yeterli değil. Sadece ikinci el ile ilgili değil, sıfır araçlarda da aynı durum söz konusu. Mesela 10 gün önce aldığımız arabaların kimine yüzde 10, kimine yüzde 20 zam geldi. Firmalar ayda 2 -3 defa zam yapıyor. Sıfır arabalar yükseldikçe haliyle ikinci el araçları da etkiliyor. Geçen hafta 800 liraya aldığımız arabaya şuan da bayiler 960 lira fiyat veriyor. Galeri camiası olarak şaşkınız, bu fiyat artışlarına yetişemiyoruz. Fiyat artışlarından dolayı muzdaripiz. Sattığımız arabaların yerine malımızı koyamıyoruz.” diye konuştu.

"Piyasadaki dalgalı duruma bizler de yetişemiyoruz"

Alım gücünün ve galerilerdeki araç sayılarının düştüğünü söyleyen Kalkan, ”Dengeli bir piyasadan yanayız. Galeriler olarak devre dışı kalmış durumdayız. Arabaya ihtiyacınız varsa araç satacaksınız internete bakıyorsunuz. Bulamadığınız zaman, satamadığınız zaman bizleri arıyorsunuz. İnternet ortamındaki fiyat artışlarına ya da piyasadaki dalgalı duruma bizler de yetişemiyoruz. Hem esnaf arkadaşlarımız hem de alıcılar mağdur. Bizim dışımızdaki aktörler piyasanın içerisinde olduğu için burada en çok mağdur olan biniciler. İhtiyacı olanlar da dalgalanmalardan dolayı araç alamıyor. Alan kişiler daha çok elinde altını, parası olan ya da yatırım amacı olanlar. İhtiyaçları olmasa da bayilerden 2-3 tane duruma göre 5 -10 tane araba alıyorlar. Esas araba alacak olan bundan dolayı alamıyor. Bizler kadar bayiler de bu durumdan memnun değil.” ifadelerini kullandı.

"Alan kazanıyor satan kaybediyor"

Şuan ki piyasada araba alanın kazandığını, satanın kaybettiğini vurgulayan Kalkan, ”Yeni gelen fiyatlara baktığınızda 600 bin liralık arabaya yüzde 20 zam geliyor, fiyat 120 bin lira artıyor. Böyle şeyleri şimdiye kadar hiç görmedik. Yüzde 5-10 zamlar duyduk ama yüzde 20-22,5 zam duymadık. Bunlar sadece döviz hareketliliğinden değil parça sıkıntısından dolayı da oluyor. Ülkede araç konusunda yaşananı size şöyle söyleyeyim; alan kazanıyor satan kaybediyor.” dedi.

ANODER Başkanı İlkay Kalkan, artık insanların arabaları yatırım aracı olarak gördüklerini belirterek, ”Ülkemizdeki ekonomik belirsizlikler yüzünden insanlar ileriyi göremedikleri için elinde parası olanlar araba alım-satımı yapıyorlar. Piyasalar durulduğu zaman ya da piyasalara denge geldiği zaman ben inanıyorum ki düzelecek. Geçen sene de fiyatlar yükselmişti. Daha sonra Şubat’ta fiyatlar geri düştü. Elimizdeki pahalı arabaları 6-7 ay satamadık. Bu fiyatlardan sonra geri düşer mi, bu da ülkenin genel gidişatına bağlı. ÖTV dilimi düşük olduğu zaman araba 330 bin lira ise 270 bine geliyordu. ÖTV dilimi arttığı zaman 330 bin liralık araba 400 bin lira oluyor. Örnek olarak geçen hafta alınan bir araba 380 bin liraya alınıyorsa, bugün bayiye sorduğunuzda 470 bin lira hem zam geliyor hem de ÖTV dilimi arttığı için fiyat farkı oluyor. Döviz artışından dolayı 1 ay içerisinde 2-3 defa zam yapan firmalar oldu. Şuan daha çok esnaflar ve yatırım amaçlı almak isteyenlerden talep var.” şeklinde konuştu.

"Araç fiyatlarında 1 ay önceye göre büyük fark var"

İkinci el ile sıfır araç fiyatlarının 1 ay önceki fiyatlarıyla arasında çok büyük bir fark olduğunu aktaran Kalkan,” Çoğu firma elindeki araçların hepsini piyasaya yansıtmıyor. Yani elinde 50 araba varsa 10 arabayı piyasaya sürüyor. Çünkü sattığını yerine koyamamaktan korkuyorlar. 1 ay içerisinde Renault Clio’nun sıfır fiyatı bayilerde 240 bin lira civarındayken 370 bin lira oldu. Mesela elimizde 2017 model Renault Clio Touch dizel otomatik aracımız vardı 200 bin liraya sattık. Piyasa değeri 250 bin lira oldu. 2017 model Renault Megane Touch dizel otomatik 230 bin liraya sattık, şu anda 330 bin lira oldu. Tabi bu rakamlar aracın kilometresine, yılına, temizliğine göre değişkenlik gösteriyor. 2019 model Volkswagen Passat’ı 500 bin liraya sattık şimdi 600 bin liraya alamıyoruz. Kimi arabada yüzde 20, kiminde ise yüzde 50 oranında artışlar yaşandı.” dedi.

Kalkan, araçları al-sat için değil binmek için alanların 150-200 bin bandındaki modelleri tercih ettiğini belirterek, orta sınıf araç satışlarının pahalı olanlara göre daha kolay olduğunu söyledi.

"Ankara’ya ikinci oto galeri sitesini açacağız"

Ankara'ya ikinci oto galeri sitesini açacaklarını da duyuran Kalkan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Otonomi yapıldı ama artık yeterli gelmiyor. 650 tane esnaf var orada. Ankara’ya ikinci oto galeri sitesini açacağız. İvedik’te sanayiye yakın bir yer olacak. Bizim sitemizde 350 esnaf yer alacak. İnsanların ailesiyle rahatlıkla gezebileceği bir yer olacak. 5 kattan oluşacak her kata arabayla çıkıla bilinecek. Ankara Oto Galericiler Derneği olarak, kayıt dışılık olmaması adına bu işi gerçekten meslek olarak yapacaklar devletimize tabii olsun vergisini versin istiyoruz. İllegal çalışmalar olmasın. İnsanlar bu işleri yapacaklarsa gereken şartları yerine getirip yapsınlar."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1153696/ikinci-el-otomobil-piyasasinda-fiyatlar-arttikca-artiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.