Dolar fiyatları manav tezgahlarını küçülttü

Dolardaki kur artışıyla beraber manavların karşılaştığı zorlukları Ankara Masası'na anlatan Ali Gültekin, insanların alım gücünün düştüğünü ve çocukları için adet ile meyve alan aileler olduğunu belirtti. Gültekin," Eskiden 3 kasa ürün alıyorsak şuan 1 kasa ürün alıyoruz. Böyle böyle tezgahı küçültmeye gidiyoruz. Çünkü, Ürün satılmadığı zaman da bir zarar olmaya başlıyor." dedi.
Ankara Masası
|
14 Aralık 2021, Salı - 14:05
Dolar fiyatları manav tezgahlarını küçülttü

Türkiye'nin gündeminden düşmeyen ekonomi konusu meslekleri etkilemeye devam ediyor. Dolar fiyatlarının yukarı yönlü hareketi ve buna paralel yaşanan zamlar manavları da etkiledi. 

Yaşanan sıkıntıları Ankara Masası'na anlatan manav Ali Gültekin, müşteri oranlarının yarı yarıya düştüğünü ve satışlarda adet üzerinden alımın arttığını ifade etti. Ekonomik krizin manavları fazlasıyla etkilediğini söyleyen Gültekin, "Dövize gelen zam manav fiyatlarını da arttırdı. Alım gücü ister istemez düştü. Bu da bizim satışımızı, ciromuzu etkiledi." ifadelerine yer verdi.

Müşteri oranlarında yüzde 50 oranında bir düşüş olduğunu belirten Gültekin, "İnsanların artık alım gücü kalmadı.1 kilo meyve almaya gelen artık yarım kilo hatta çocukları için 2-3 adet alanlar var artık. Bizim için zor bir süreç." şeklinde konuştu. 

"Tezgahı küçültmeye gidiyoruz"

Gültekin, "Tezgahımız için sattığımız fiyata ertesi gün gidip aynı paraya ürün alamayabiliyoruz. Eskiden 3 ürün kasa alıyorsak şuan 1 kasa ürün alıyoruz. Böyle böyle tezgahı küçültmeye gidiyoruz. Çünkü, ürün satılmadığı zaman da bir zarar olmaya başlıyor. Çok geniş çaplı bir doldurmaya gitmiyoruz ama az az alarak ayakta durmaya çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

Adet üzerine satışın talep edildiğini dile getiren Gültekin "Kilo ile ürün isteyen değil de gelip 2 adet domates, 2 adet salatalık isteyen oluyor artık. Müşterinin yüzde 70'i böyle ürün alıyor." diye konuştu. 

"Fiyatlar şuan bizim masrafımızı karşılamıyor"

Sattıkları fiyatların masraflarını karşılamadığını ifade eden Gültekin, "Anneler babalar eskiden çocukları için muz alırken, dolar fiyatının yükselmesiyle muz iki katına çıktı. Bu yüzden muz almayıp en ucuz meyveyi alıyorlar. Muz eskiden 18 TL iken şuan 25 TL oldu. Çilek 20 TL iken şuan 40 TL oldu. Mandalina 5 TL iken şuan 8 TL oldu. Salatalık 5 TL iken şuan 10 TL oldu. Bu fiyatlar şuan bizim masrafımızı karşılamıyor. Esnafların en büyük şikayeti bu. Poşet 10 TL iken şuan 25 TL oldu. Masraflar arttı gelir azaldı. O yüzden esnaf zor durumda." dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1174530/dolar-fiyatlari-manav-tezgahlarini-kuculttu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.