Fişekler yerli tezgahta üretilecek

Ankara Masası
|
09 Mayıs 2020, Cumartesi - 10:02
Fişekler yerli tezgahta üretilecek

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: “Yerli ve milli tezgahlarla üretimin yüzde 40 artması  bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır”

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKEK) artık fişekleri yerli üretim tezgahlarda yapacak. Üstelik kapasite yüzde 40 yükselecek.

Gazi Fişek Fabrikası'nda yerli ve milli makinalarla oluşturulan yeni üretim hattı hizmete girdi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Hem mali anlamda hem de güvenliğimiz bakımından önemli bir adım” dedi.

Yurt dışı bağımlılığı tamamen ortadan kaldıracak yeni hattın açılışını Milli Savunma Bakanı Akar ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesi video konferans yöntemi ile gerçekleştirdi.

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Gazi Fişek Fabrikası'nda 5,56 milimetreden 40 milimetreye kadar çeşitli kalibre ve tiplerdeki fişekleri NATO standartlarında üretiyor.

“Savunma sanayiindeki yerli ve millilik oranları yüzde 70’lere dayandı”
Açılış öncesinde MKEK Genel Müdürü Yasin Akdere'den yeni fişek hattı ve çalışmalara ilişkin bilgi alan Akar, savunma sanayiinde yüzde 70’e ulaşan yerli ve millilik oranlarını çok daha ileri seviyelere çıkaracaklarına olan inancını dile getirdi.

“Üretimin yüzde 40 artması da bizim için ayrı bir gurur kaynağı”
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “yabancı makinalarla değil, yerli ve milli makinalarla üretim sağlamanın anlamı ve önemi çok büyük. Bunun da ötesinde üretimin yüzde 40 artması  bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır” dedi.

Bunun da hem mali hem de güvenlik bakımından önemli bir adım olduğunu vurgulayan Akar, “Tezgah bağımlılığımız olduğunda parasını verdiğimiz malzemeleri alamamak gibi durumlarla karşılaştık.” diye konuştu.

"Bugüne kadar yaklaşık 30 milyon maske üretimimiz var"
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, cerrahi maske üretim tezgahını da yaparak önemli bir ihtiyacı karşıladıklarının da altını çizdi.  

Bunun bütün denklemi değiştirdiğini ve işleri kolaylaştırdığını belirten Akar, “Sadece Silahlı Kuvvetlerimizin değil, tüm halkımızla dost ve kardeş ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak bakımından çok önemli bir adım atılmıştır. Bugüne kadar yaklaşık 30 milyon maske üretimimiz var. 500 bini aşan tulum, 140 ton dezenfektan ürettik. Çok daha süratli bir şekilde bu üretime devam edip, sayıları daha da yükseğe çıkaracağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

“MKEK tarafından "Sahra" adı verilen mekanik solunum cihazının prototipi üretildi”
"Yerli ve milli ateş ölçer, termal kamerayı üretmek MKEK’in ayrı bir başarısı olarak kayıtlara geçti" diyen Akar, MKEK tarafından "Sahra" adı verilen mekanik solunum cihazının prototipinin üretildiğini anımsattı. Akar, "Sertifikasyon süreci de belli bir aşamaya geldi. Çok kısa zaman sonra haftada 500 cihaz üreterek hem ülkemizin, Silahlı Kuvvetlerimizin hem de dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayacak duruma geleceğiz" dedi.

Yeni kurulan hat sayesinde üretim kapasitesinin üç kat artırılması planlanıyor. 7.62 mm x 39 Kalaşnikov fişek, 7.62mmx51 NATO fişek, 7.62 ve 5,56 mm Büzmeli Manevra fişekleri üretecek yeni hat sayesinde iç ve dış talep daha rahat karşılanacak, daha kaliteli üretim gerçekleştirilecek. Fişekteki yurtdışı bağımlılığını ortadan kaldıracak proje sayesinde MKEK'in rekabet gücü de yükselecek.

http://www.ankaramasasi.com/haber/11764/fisekler-yerli-tezgahta-uretilecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.