Ankara'daki hastanelerde son durum

Omicron varyantı nedeniyle Ankara'da vaka sayıları 15 günde 2 kat arttı
Ankara Masası
|
06 Ocak 2022, Perşembe - 12:04
Ankara'daki hastanelerde son durum

Omicron varyantı Amerika ve Avrupa'da hızla yayılmaya başladıktan sonra tüm dünyada vaka sayılarında inanılmaz bir patlamaya neden oldu. Omicron varyantı nedeniyle Ankara'da da vaka sayıları sadece 15 gün için 2 kattan fazla arttı.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof.Dr. Hakan Oğuztürk Covid şikayeti belirtilerinin olduğunu düşünüp acil servise başvuran sayısının 2 hafta içinde 2 kattan fazla arttığını belirterek "Omicron varyantının özellikle hızlı bulaştırıcılığının olması vaka sayılarında artış yaşanmasına neden oldu. Kapalı alanlarda insanların fazla vakit geçirmesinden kaynaklı kış mevsimi covid19 ve grip virüsü için çok uygun. Bu vakaların bir çoğu da grip hastalarından kaynaklanıyor." ifadelerini kullandı.

Omicron varyantının belirtileri ve şikayetleri gribin belirti ve şikayetleriyle çok benzediğine dikkat çeken Oğuztürk , "ikisinde de hapşuruk ,burun akıntısı, baş ağrısı ,eklem ağrıları oluyor ve bitkin hissetme oluyor. Bu şikâyetlerle gelen hastalara tanı koymak yanlış olur kesin tanı için covid19 tanılı PCR testi yaptırmak gerekiyor" dedi.

"aşı ve hatırlatma dozu yaptıranlar hafif geçiriyor"

Omicron varyantı için alınması gereken tedbirleri de açıklayan Oğuztürk, "Diğer varyantlardan nasıl korunuyorsak Omicron içinde aynı tedbirleri almak gerekiyor. Bireysel tedbirlerle maske ,mesafe ,temizlik krallarına uymak gerekiyor. Hiç aşı yaptırmamış kişiler delta ve Omicron varyantına çok hızlı yakalanabiliyor. Hastalığı ağır geçirmesine neden olabilir bu nedenle mutlaka aşı olunmalı. Aşılarını ve hatırlatma dozunu olmuş kişilerde hafif atlatacağı gözlemleniyor. Aşılar diğer varyantlara etkinlikleri i azalmış olsa da hiç aşı yaptırmayanlara göre çok daha fazla fayda sağlıyor." şeklinde konuştu.

"yeni bir varyant geliyor"

Son iki gündür Fransa’da bir enfeksiyon enstitüsü tarafından yayınlanan   yeni bir varyantın ortaya çıktığına dikkat çeken Oğuztürk, "Henüz Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından kabul edilmediğini ancak  Afrika Kamerun’dan gelen hastalarda Omicron varyantından çok daha fazla değişikliğin olduğu yeni bir varyant geliyor. Virüs aramızda dolaşmaya devam ettikçe aşı olmazsak bireysel tedbirleri almazsak virüs kendi yaşamını devam ettirmek için mutasyonlara devam edecektir. Her  pandeminin sonu var ama tarih vermek akılcı olmaz ancak sonsuza kadar da devam etmeyecek." dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1220148/ankaradaki-hastanelerde-son-durum
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.