Doğalgaz keşfi anlaşmalarda avantaj sağlayacak

Türkiye'nin Karadeniz'deki doğalgaz keşfinden sonra gözler ileri tarihlerdeki anlaşmalara çevrildi. Doğalgaz alım kontratlarının daha ucuza yenilenmesi bekleniyor.
Ankara Masası
|
31 Ağustos 2020, Pazartesi - 09:53
Doğalgaz keşfi anlaşmalarda avantaj sağlayacak
Türkiye'nin Karadeniz'deki 320 milyar metreküplük doğalgaz keşfinin domino etkisi gelecek günlerde yapılacak anlaşmalarda da kendisini gösterecek. Eli güçlenen Türkiye kontratlarda avantaj sağlayacak.

Gaz ithalatı azalacak

Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Karadeniz’deki Doğal Gaz Keşfi: Kısa Tarihçe ve Etkileri” adlı rapordan derlenen bilgilere göre, bu avantajların en başında Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretime bağlı olarak gaz ithalatının azalacak olması geliyor. Örneğin üretilecek yıllık 10 milyar metreküplük doğalgaz ülkenin gaz talebinin yüzde 20’sini karşılayabilecek.

Alım kontratları yeniden görüşülecek

Keşfin en önemli etkilerinden birinin de doğalgaz alım kontratlarıyla ilgili olacağı belirtilen raporda şunlar kaydedildi: “Türkiye’nin 2021 itibarıyla uzun dönemli alım kontratlarının bir kısmı sona erecek. Toplam 11.6 milyar metreküplük alım kontratları yeniden görüşülecek. 2026’da daha büyük miktarların buna eklenmesi bekleniyor. Sakarya gaz sahası ve olası gelecek keşifler, gelecek yıllarda gerçekleşecek görüşmelerde Türk şirketlerinin elini hem fiyat hem de kontrat şartları hakkında kuvvetlendirecektir.”
http://www.ankaramasasi.com/haber/122203/dogalgaz-kesfi-anlasmalarda-avantaj-saglayacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.