Kazakistan Cumhurbaşkanı'ndan 'vur' emri

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayen ulusa sesleniş konuşmasında kolluk kuvvetlerine protestoculara uyarı yapmadan ateş açma yetki verdiğini açıkladı.
Ankara Masası
|
07 Ocak 2022, Cuma - 13:13
Kazakistan Cumhurbaşkanı'ndan 'vur' emri

Kazakistan'da halkın akaryakıt zammını protesto etmek için sokağa çıkmasının ardından ülke yangın yerine döndü.

Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkede anayasal düzenin büyük oranda sağlandığını açıklamasına rağmen ulusa sesleniş konuşmasında dikkat çeken ifadeler kullandı.

Kolluk kuvvetlerine ateş açma emri verdiğini açıklayan Tokayev konuşmasında "Kolluk kuvvetlerine ve orduya, teröristlere karşı uyarı yapmadan öldürmek için ateş açma emri verdim." ifadelerini kullandı. Ülkesindeki şiddet olayları sırasında teröristlerin hala silah kullandığını ve mülke zarar verdiklerini kaydeden Tokayev, teröristlerin bulunması ve gözaltına alınmaları için özel bir birim kurduğunu belirtti.

"Çağrılar ahmaklık"

Tokayev, protestocularla müzakere masasına oturulması çağrılarına ilişkin, "Teröristlerle görüşmemiz gerektiğine dair yurt dışından yapılan çağrılar ahmaklık. Kazakistan hükümetinin teröristlerle müzakere masasına oturmaya niyeti yok" vurgusu yaptı. 

Kazakistan lideri, ülkesinin finansal ve kültürel merkezi sayılan Almatı'daki şiddet  olaylarına ilişkin, "20 bin haydut Almatı'ya saldırdı ve buradaki devlet binaları tahrip ettiler. Teslim olmayan saldırganlar yok edilecek" ifadelerini kullandı.

Destek veren ülkelere destek

Tokayev, kendi çağrısı ile Kazakistan'a çok çabuk bir şekilde barış güçlerini gönderen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ülkelerinin devlet başkanlarına teşekkür etti.

Kazakistan lideri, barış güçlerinin ülkesinde belirli ve kısa bir süre için bulunacaklarını kaydetti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1225124/kazakistan-cumhurbaskanindan-vur-emri
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.