Devlet Tiyatroları, "Aşık Veysel" ile sezonu açtı

Devlet Tiyatroları, "Aşık Veysel" oyununun dünya prömiyerini Ankara’da sahneleyerek 2020-2021 sanat sezonuna merhaba dedi.
Zeliha Demirci
|
02 Eylül 2020, Çarşamba - 13:04
Devlet Tiyatroları, "Aşık Veysel" ile sezonu açtı

Devlet Tiyatroları, perdelerini açtı. 2020-2021 sezonunun ilk oyunu Ankara'da sahnelenen ve dünya prömiyeri yapılan Alpay Ulusoy yönetmenliğindeki "Aşık Veysel" oldu. Oyunun yazarı Osman Nuri Ercan aynı zamanda Aşık Veysel karakterini canlandırdı. Küçük Tiyatro Sahnesi'nde izleyicisi ile buluşan oyun sanatseverlerden tam not aldı.

(Koronavirüs tedbirlerinin üst seviyede olduğu programda sanatseverler sosyal mesafe kuruluna uygun bir şekilde salona alındı. İzleyicilerin ateşleri de ölçüldü)

“Aşık Veysel, Türk halkının bağrına bastığı, ünü dünya ile buluşan evrensel bir değerdir”

Oyun öncesi açıklamalarda bulunan Osman Nuri Ercan, "Aşık Veysel, İstiklal Savaşı yıllarında 'Askere gidemedim, üzülüyorum. Arkadaşlarım gibi cepheye gitseydim, vatanım için çarpışsaydım' diyecek kadar güçlü bir vatan aşığı, Atatürk sevdalısı. Karşısındakine hoşgörü ile davranan, gönlü sevgi ile dolu. Nasıl olsa hepimiz dünyanın sonuna geliriz. 'Şu dünyada en güzel şey iyiliktir' diyen, gönlü sevgi dolu bir güzel insan." dedi.

“Aşık Veysel için bağlama dersi aldım”

Yunus Emre, Karacaoğlan gibi üzerinde araştırmalar yaparak, oyunlaştırdığı başka eserlerinin de olduğunu belirten Ercan, "Araştırdım, uzun süre düşündüm. Önemli bir şahsiyet, dünyaya mal olmuş. En iyisi, en doğrusu nasıl olur diye araştırdım ve sahneye koydum." ifadelerini kullandı.
Oyunun tek perde olduğunu belirten Ercan, Aşık Veysel'i oynamak için bağlama dersi aldığını, oyunda ünlü halk ozanının türkülerini çalarak seslendireceğini söyledi. Ayrıca Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt'un seyircilerin sanattan uzak kalmamaları için çok çalıştığını dile getirdi.


"Aşık Veysel bir değil, yüzlerce mum yakmış"

Yönetmen Alpay Ulusoy ise 40 gündür çalıştıklarını, oyunun dekorunu Hakan Dündar'ın, kostüm tasarımını Ceren Karahan'ın, ışık tasarımını ise Yakup Çartık'ın üstlendiğini söyledi.
Ulusoy, "Aşık Veysel'in saf, temiz hayatını sahnelemeye çalıştık. Aşık Veysel bir değil, yüzlerce mum yakmış. Köy enstitülerinde öğrenci yetiştirmiş. Bir arkadaşım var, 'Aşık Veysel'i tanımıyorum' dedi. Yaşını sordum. 37 yaşında olduğunu söyledi. 37 yaşında birisinin Aşık Veysel'i çok iyi tanımaması düşündürücü. Ama biz Devlet Tiyatroları olarak ustalarımızı, ozanlarımızı sahneye taşımaya çalışıyoruz." ifadelerinde bulundu.
"Aşık Veysel'in kör olması dolayısıyla kendi karanlığının içinde yarattığı aydınlığı sahneye taşımaya çalışıyoruz. Sahne dekorumuz da bu yüzden bembeyaz. Bilinçli olarak tercih ettik."
"İnşallah seyircilerimiz de izlemeye gelirler, düşüncelerimize ortak olurlar." ifadelerini kullanan Ulusoy, pandemiye rağmen çalışmanın zor olduğunu anlattı.

Aşık Veysel'in hayatı, gölge canlandırma olarak yansıtıldı

Gölge canlandırma tekniğinin kullanıldığı oyunda Osman Nuri Ercan, Aşık Veysel karakteriyle ünlü halk ozanının türkülerini seslendirdi, şiirlerini okudu ve hayatından, dünyaya bakışından kesitleri aktardı. Gölge canlandırmada Uğur Bakır, Cihan Korkmaz, Özlem Millici, Serdar Erpençe rol aldı.

Maske takmak zorunlu

Oyun sırasında maske takmanın zorunlu olduğu Devlet Tiyatroları Sahnesinde, seyirciler sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde, ateşleri ölçülerek salona alındı.
El dezenfektanının fuaye alanına yerleştirildiği ve kullanımının zorunlu olduğu sahnelerde, sanatseverler aralıklı oturarak oyunları izledi.
Yeni sanat sezonuna, sahneleri olan şehirlerde toplam 17 prömiyerle başlayan Devlet Tiyatroları, açık hava mekanlarını kullanmaya devam edecek, az sayıda salonu da kullanıma açacak. Ankara Devlet Tiyatrosu, Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi, Akün Sahnesi, Küçük Tiyatro ve Stüdyo Sahne sanatseverleri ağırlayacak.
http://www.ankaramasasi.com/haber/128550/devlet-tiyatrolari-asik-veysel-ile-sezonu-acti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.