Ankara’nın mini Kapadokya’sı ve Mahkemeağcin Kültürel Jeositi

"Ankara'da Görülmesi Gereken 100 Mekan" adlı programımız kapsamında bu hafta dördüncü ve beşinci duraklarımız olan, Kızılcahamam’da bulunan Mahkemeağcin Kültürel Jeositi’ni ve Abacı Peribacaları’nı ziyaret ettik.
Zeliha Demirci
|
04 Eylül 2020, Cuma - 16:01
Ankara’nın mini Kapadokya’sı ve Mahkemeağcin Kültürel Jeositi

Türkiye’nin ilk jeopark olma özelliğini taşıyan ve 2000 kilometrekarelik bir alana yayılan Kızılcahamam-Çamlıdere Jeoparkı, doğal mirası korumak ve nitelikli bütün jeolojik değerleri gelecek nesillere aktarmak amacıyla 2010 yılında açıldı.

Mahkemeağcin Kültürel Jeositi

Bu hafta, tarihi ve kültürel yapısıyla etkileyici bir alan olan Kızılcahamam’ın iki jeosit alanını gezdik. İlk olarak Ankara’ya 99, Kızılcahamam’a ise 21 km uzaklıkta bulunan Mahkemeağcin Kültürel Jeosit alanına gittik.

Buraya ulaşmak için Kızılcahamam’dan, Güdül istikametine doğru giderken Mahkemeağcin Köyü tabelasını görene kadar ilerlemeniz gerekiyor. Güzergah boyunca size Kızılcahamam’ın doğal güzellikleri eşlik ediyor olacak.

Yolun sol tarafında yemyeşil dağların arasında uzanan Çamlıdere barajı ve uçsuz bucaksız ayçiçeği tarlaları etkileyici güzelliğiyle mecburi istikametiniz oluyor.

Mahkemeağcin köyüne vardığınız zaman volkanik tüflerden oluşan tepenin altındaki Mahkemeağcin Kültürel Jeositi ile karşılaşıyorsunuz.

Erken Bizans döneminden kalma bu alanda, Bizanslılar’ın tüften oluşan tepeyi oyarak kendilerine yaşam alanı oluşturduğu mağaraları, yağ süzdükleri olukları ve havuzlarını gezerek tarihe dokunabilirsiniz.

Duvarlarında bulunan haç sembollerinden dolayı bazı mağaralara kaya kilisesi denilse de henüz tescillenmiş durumda değil.

Bölgede arkeoloji sit alanı çalışmalarını ve yüzey araştırmalarını hala sürdüren uzman arkeologlar ve sanat tarihçileri yeni jeosit alanlarını topluma kazandırmayı hedefliyor.

Abacı Peribacaları

Mahkemeağcin Kültürel Jeosit alanından sonra ikinci ziyaret yerimiz Abacı Peribacaları oldu. Mahkemeağcin köyünden çıkıp, Güdül istikametine doğru 3 kilometre ilerlediğiniz zaman sağ tarafta kayıtsız kalamadığınız manzarayla birlikte Abacı Peribacaları’na geldiğinizi anlıyorsunuz.

Ankara’nın mini Kapadokya’sı, Abacı Peribacaları’ndan çoğu Ankaralı hala habersiz. Başören köyünde bulunan, yaklaşık 5 bin metrekarelik bir alana yayılan Abacı Peribacaları, yağmur sularının tüf ve volkanik parçaları aşındırmasıyla meydana gelmiş.

Kaya ormanı gibi görünen bu muhteşem alanda ziyaretçiler için iki tane seyir terası, kamelyalar, yürüyüş yolları ve çocuklar için oyun alanları da yer alıyor.

Kapadokya’dan sonra Anadolu’nun en ihtişamlı peri bacaları olarak bilinen bu görkemli doğa harikalarını mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Mahkemeağcin Kültürel Jeositi ve Abacı Peribacaları'nı bir tıkla gezebilirsiniz.

http://www.ankaramasasi.com/haber/137600/ankaranin-mini-kapadokyasi-ve-mahkemeagcin-kulturel-jeositi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.