CHP'den 'parmak boyası' talebi

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu seçim güvenliği tartışmaları çerçevesinde 2008'de kaldırılan parmak boyası uygulamasının geri getirilmesini talep edeceklerini belirtti. İttifak ortaklarından Demokrat Parti de 'parmakboyası' kampanyası başlatmıştı.
Ankara Masası
|
23 Mart 2022, Çarşamba - 10:35
CHP'den 'parmak boyası' talebi

Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, seçim kanunu ilişkin Gazete Duvar'a konuştu.

Getirilen teklife yönelik eleştirilerini sıralayan Kaboğlu "Bu seçim sandığına vurulan kilit, siyasetin sonu" dedi.

Parmak boyası teklifi

Kaboğlu'nun parmak boyası çıkışı ise dikkat çekti. CHP grubu olarak 15 önerge vereceklerini belirten Kaboğlu, ilkinin 2008 yılında kaldırılan parmak boyasının yeniden getirilmesi olacağını söyledi.

"Bizim için önemli olan seçim güvenliği" diyen Kaboğlu, "Cumhurbaşkanının seçim yasaklarından bağışık tutulması, il-ilçe seçim kurullarında değişiklik gibi saydığım hususlar seçim güvenliğini sorgulatan düzenlemeler. Çifte oy kullanılmasının önlenmesi için parmak boyasının yeniden getirilmesi talebi makul" şeklinde konuştu.

Sunulacak diğer teklifler

Komisyona sunacakları diğer öneriler hakkında da bilgi veren Kaboğlu "Mühürsüz oy pusulası zarflarının kabul edilmemesi, engellilerin tek başına oy kullanabilmesi için her türlü araç gerecin sandıkta bulundurulması ve teknik alt yapının hazırlanması, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi pusulalarının ayrı zarflara konulması, yurt dışı seçim çevresi oluşturulması, yüzde 1 oy almış partilere Hazine yardımı yapılması" dedi.

Cumhur İttifakı'nın sunacağı teklifin yasalaşması durumunda ise AYM'ye başvuracaklarını sözlerine ekledi.

Demokrat Parti kampanya başlatmıştı

Seçim güvenliği tartışmalarının ardından Demokrat Parti, oy kullanan seçmenler için "parmak boyası" uygulamasının gelmesi için kampanya başlatmıştı.

Demokrat Parti Gültekin Uysal "#Parmakboyası" hashtangiyle şu mesajları paylaşmıştı;

Seçmenin rızasını alamayacağını anlayan AKP, daha önce İstanbul seçimlerinde denediği gibi seçim yolsuzluğu yaparak çalmak derdinde. Durmadan "Milli İrade" diyen AKP, irade kendi lehine ise kabul ediyor, kendi lehine olmayacaksa seçimin güvenliğine kastediyor. AKP aslında toplumsal muhalefete şunu teklif ediyor; Yazı tura atalım; yazı gelirse ben kazanayım, tura gelirse sen kaybet!  Seçmen kütüklerini kontolüne alan,"kıdemli hakim" şartını kaldırarak arka bahçesi haline getirdiği yargıdan hakimleri seçim kurullarında görevlendirmek isteyen,devlet imkanları ile rekabeti yok edecek biçimde kampanya yapacak AKP'nin mükerrer oy kullanma planını bertaraf edelim.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1379336/chpden-parmak-boyasi-talebi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.