İsmail Yücel: Türkiye'nin sorunu satın alma gücü

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkan Yardımcısı İsmail Yücel, Türkiye'de uygulanan asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığına dikkat çekerek "Bu verilere göre şuan da 10 milyon 700 bin kişi açlık sınırının altında kalmış, 54 milyon vatandaşımız yoksulluk sınırınında yaşıyor." dedi.
Ankara Masası
|
28 Mart 2022, Pazartesi - 13:33
İsmail Yücel: Türkiye'nin sorunu satın alma gücü

Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in konuğu, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkan Yardımcısı İsmail Yücel oldu.

Yücel, Türkiye'nin ekonomik olarak oldukça sıkıntı bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek "Türk-İş her ay açlık ve yoksulluk sınırlarını açıklıyor. 4 kişilik bir hanenin açlık sınırı şubat ayında 4 bin 552 lira açıkladı. Asgari ücret bu ülkede 4 bin 250 lira. Şuan da asgari ücret açlık sınırının 300 TL altında. Türkiye için şuan da içerisinde bulunduğumuz en dramatik durum budur. Asgari ücret 2021 yılının ocak ayında 380 dolardı, bugün 287 dolar, Ocak 2021'de. Esas olan satın alma gücü, Türkiye'nin sorunu bu. Bu verilere göre şuan da 10 milyon 700 bin kişi açlık sınırının altında kalmış .Bu verilere göre 54 milyon vatandaşımız yoksulluk sınırınında yaşıyor. Türk-İş şubat ayında yoksulluk sınırını 15 bin lira olarak açıkladı. Türkiye'nin içerisinde bulunduğu tablo bu." diye konuştu.

Yücel, yoksulluğun derinleştiğini belirtirken 54 milyon kişinin yoksulluk sınırında yaşadığını, bunun Türkiye nüfusunun yüzde 60'ına denk geldiğinin altını çizdi. Türkiye'deki gelir dağılımdaki adaletsizliğe ise tepki gösterdi.

"Ürünler zayi oluyor"

Piyasalarda yaşanan sıkıntılara da değinen Yücel, polisiye tedbirlerle sorunların çözülemeyeceğini liyakatli kadroların kurulması gerektiğine vurgu yaptı.

Yücel "Sebze ve meyve ticaretinde ürünlerin yüzde 25-30’u tarladan sofraya gelene kadar zayi oluyor" dedi. Bunun nedeninin ise siyasi olduğunu sözlerine ekledi.

2021 rakamlarına göre zayi ürünlerin Türk ekonomisine maliyetinin 50-60 milyar lira olduğunu söyledi.

"Görevdeki bürokratların tamamı acı çekmiştir"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yabancı yatırımcılarla yaptığı toplantıda "Bürokrasiyi alaşağı edeceğiz" ifadelerini kullanmasına tepki gösterirken "Görevdeki bürokratların tamamı acı çekmiştir" dedi.

Yücel "Kanunu da kuralı da değiştiririz bunu duyan yatırım yapacaksa da vazgeçer kuralları hiçe sayan kurumları hafife alan bir ülkede yapamayız diye tedirgin olur" şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1389459/ismail-yucel-turkiyenin-sorunu-satin-alma-gucu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.