ASKİ’den İçme Sularına Koruma Planı

Ankara Masası
|
03 Mart 2020, Salı - 15:43
ASKİ’den İçme Sularına Koruma Planı

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, 11 baraj ile gölet havzasındaki su kaynaklarının sürdürülebilir şekilde kullanımını sağlamak için harekete geçti. 

Ankara’nın içme suyunu sağlayan en büyük kaynaklarından Çamlıdere Barajı ile Gerede Işıklı Regülatörü havzaları için koruma planı hazırlandı. Su kaynaklarının ömrünü uzatmak ve kirliliği önlemek amacıyla hazırlanan koruma planı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.

Planın genel hükümlerine göre;
*Kurum ve kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişiler, havzada yapacakları her türlü faaliyet konusunda koruma planı hükümlerine aykırı işlem yapamayacak.
*Havza genelinde yeni yerleşim alanları oluşturulamayacak.
*Havza genelinde hafriyat, moloz gibi atık ve artıkların boşaltılmasına, depolanmasına ve atık bertaraf tesislerine izin verilmeyecek.

Planda, baraj çevresi ve havza koruma alanlarına yönelik olarak beş farklı koruma alanı belirlendi.

ASKİ resmî internet sitesinde, Çamlıdere Barajı ve Gerede Işıklı Regülatörü havzalarına ilişkin koruma esaslarına yer verdi. Buna göre,

*Arıtılsa dahi atık suların baraj gölüne ve regülatöre deşarjına izin verilmeyecek.
*Baraj gölü ve regülatör içerisinde hiçbir suretle yüzme, su ürünleri yetiştiriciliği-avcılığı ile ağ balıkçılığına izin verilmeyecek.
*Koruma güvenlik çalışmaları haricinde iskele ve benzeri yapılara izin verilmeyecek.
*Su alma yapısına mutlak koruma alanından daha yakın olmamak şartı ile ASKİ tarafından izin verilen alanlarda sportif maksatlı olta balıkçılığı yapılabilecek.

  • Alanda rekreasyon ya da günübirlik kullanımlara izin verilmeyecek.
    *Dışarıdan getirilen her türlü su taşıtına, zararlı türlerin taşınmasının önlenmesi maksadı ile dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması zorunlu olacak.
  • Baraj gölü ve regülatörden kum ve çakıl alınmasına izin verilmeyecek.
    *Alanda ASKİ tarafından planlanan yatırımlar ve projeler dışında hiçbir faaliyete izin verilmeyecek. ASKİ tarafından planlanan yatırımlarda bakanlığın görüşü alınacak.
  • Alanda hayvan otlatmaya izin verilmeyecek.
  • Alanda yeni karayolu ve demiryolu yapımına ve mevcut erişme kontrollü karayolları (otoyol) haricindeki karayollarının genişletilmesine izin verilmeyecek.

ASKİ’nin su havzaları denetim ekipleri haftanın her günü, plandaki hükümlere uyulup uyulmadığını denetlemeye devam edecek.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1421/askiden-icme-sularina-koruma-plani
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.