TÖHOB Başkanı Kara'dan sorunlarının çözümü için 3 madde

TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, Ankara'da yaşanan ulaşım krizinin çözümü için, İstanbul veya Bursa modeline geçilebileceğini söyledi. Kara ayrıca gelir desteğinin artırılması gerektiğine vurgu yaptı.
Ankara Masası
|
13 Nisan 2022, Çarşamba - 11:48
TÖHOB Başkanı Kara'dan sorunlarının çözümü için 3 madde

Ankara'da özel halk otobüslerinin kontak kapatmasının ardından ikinci kez ulaşım krizi yaşandı. Dün Ankara Büyükşehir Belediyesi önüne gelen şoförler, taleplerini yetkilerine iletti.

Yaşanan krize ilişkin  Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, Ankara Masası Haber Müdürü Ersin Küçükbarak'ın sorularını yanıtladı.

Küçükbarak'ın "Kontak kapatmakla amaç hükümetle esnafı karşı karşıya getirmek mi?" sorusuna Kara "Tarihte ilk kez minibüs ve otobüs esnafı bir araya gelerek kontak kapattı. Türkiye genelinde kontakların kapanması gerekirken, Ankara esnafı dayanamadı. Akaryakıt paramız kalmadı. Mansur Yavaş'ın bu olayla bir alakası yok. Esnaf her gün bin 500 lira zarar yazıyor." dedi.

En büyük zarar ücretsiz binenler

Kara, halk otobüslerini en büyük zararının ise ücretsiz binenler olduğunun altını çizdi. Sayısı her geçen gün artan ücretsiz binişlere ilişkin ise hükümetten yeterli desteği almadıklarına vurgu yaptı. Günlük taşıdıkları yolcuların sadece yüzde 35'inden tam ücret alabildiklerini aktardı. Kara,  Mansur Yavaş’tan abonmanlara yönelik destek istediklerini ifade etti.

Otobüslerin maliyetlerine ilişkin de bilgileri paylaşan Kara, Sincan'dan merkeze sefer yapan bir aracın aylık maliyetinin 100-125 bin olduğunu bu karşılık desteklerle beraber gelirinin  83-85 bin arasında olduğunun bildirdi.

Sorun nasıl çözülür?

Sorunlarını çözümü için 3 madde sıralayan Kara şunları söyledi;

1 )Grup başkanvekililer, il başkanları ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur beyden talebimiz İstanbul modeline geçmek. Araçların kiralanması

2 )Bursa modeline geçmemiz, her bir yolcu için sabit bir fiyat. 100 kişi taşırsak 100 kişi, 1000 kişi taşırsak 1000 kişiye göre para ödemesi

 3) Olmazsa olmazımız 800 TL olan gelir desteğinin arttırılması

Hükümete de seslenen Kara, Türkiye genelinde hizmet veren 128 bin özel halk otobüsüne mazot desteği verilmesini istedi.

Kara, sorunlarının çözümü için il başkanlarının, grup başkanvekillerinin, STK'ların bir araya gelmesi gerektiğine vurgu yaptı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1424775/tohob-baskani-karadan-sorunlarinin-cozumu-icin-3-madde
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.