Seçim kurulu için 28 ilde birinci sınıf hakim yok

Seçim Kanunu değişikliğiyle seçim kurulu başkanları ve üyeleri birinci sınıfa ayrılmış hâkimler arasından seçilme kararı kargaşaya neden oldu. 28 ilde birinci derecede hâkim olmadığı belirtilirken, eski sistemin uygulanacağı öğrenildi.
Ankara Masası
|
15 Nisan 2022, Cuma - 11:18
Seçim kurulu için 28 ilde birinci sınıf hakim yok

Cumhur İttifakı tarafından Meclis’e getirilen Seçim Kanunu'ndaki değişiklikler Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanunda en çok tartışma yaratan düzenlemelerden biri il ve ilçe seçim kurulu başkan ve üyelerinin birinci sınıfa ayrılmış hâkimler arasından kurayla belirlenmesi oldu. CHP bu konudaki maddelerin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gitti.

AK Parti’nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi Recep Özel, 28 ilde kuraya girecek birinci sınıf hâkim olmadığı için bu illerde eski sistemin uygulanacağını açıkladı. Muhalefetin YSK temsilcilerine göre bu durum, yasanın üstünkörü hazırlandığını ve hazırlayanların yalnızca üç büyük ili düşündüğünü gösteriyor.

" Bunda bir problem yok"

AK Parti’nin YSK temsilcisi, Isparta Milletvekili Recep Özel, YSK toplantısında 28 ilde kuraya girecek birinci derece hâkimin olmadığını söyledi, "Kıdem esasına göre eski usul devam edecek, kura çekilmeyecek. Bunda bir problem yok" dedi.

Kanuni değişiklikten önce il seçim kurulu, il merkezinde görev yapan en kıdemli hâkimin başkanlığında ve merkez ilçe seçim kurulu başkanlarından sonra gelen en kıdemli iki asıl ve iki yedek hâkim üyeden oluşuyordu. Yasal değişikliğe rağmen 28 ilde birinci derece hâkim olmaması nedeniyle bu uygulamaya devam edilecek.

"3 il için getirildi 28 ilin önemi yok"

CHP’nin YSK temsilcisi Hadimi Yakupoğlu’na göre seçim kurullarının belirlenmesine yönelik 'kura' düzenlemesi, üç büyük il olan İstanbul, Ankara ve İzmir için getirildi. 28 ilde ya da 30 ilde kuraya katılacak birinci derecede hâkimin olmamasının düzenlemeyi getirenler için önem taşımadığını düşündüğünü ifade eden Yakupoğlu, “Çünkü İstanbul, Ankara ve İzmir’de birinci derecede hâkim var. Onları ilgilendiren kısım burası. Bu benim şahsi yorumum” dedi.

"Üstünkörü hazırlanmış"

Gazete Duvar'ın derlediği haberde, HDP’nin YSK temsilcisi, Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki’ye göre de 28 ilde birinci derecede hâkimin olmamasına rağmen kura sistemine geçilmesi yasanın çok üstünkörü hazırlandığını gösteriyor. Bir ilde birinci sınıfa ayrılmış hâkimin olmamasının ayrı bir sorun olduğunu belirten Tiryaki, "Bu durum, ülkede ne kadar kıdemsiz hâkimin olduğunu ve bazı kentlerde bunların görev yaptığını gösteriyor. Bir kentte ağır ceza mahkemesinin olmaması düşünülemez. Bu durum, ağır ceza mahkemelerinde birinci derece hâkimin olmadığı anlamına geliyor. Tabii bu seçim kurullarının oluşturulmasından bağımsız bir tartışma" diye konuştu.

6 Temmuz'a kadar süre verildi

YSK, 6 Nisan 2022’de yürürlüğe giren Seçim Kanunu'ndaki değişiklikleri içeren yasa uyarınca 3 ay içerisinde seçim kurullarının yeniden belirlenmesine dönük adım attı ve seçim kurullarının 6 Temmuz’a kadar yeniden belirlenmesi karar verdi.

YSK toplantısında CHP’nin YSK temsilcisi Yakupoğlu ile HDP’nin YSK temsilcisi Tiryaki’den bir öneri kayda geçti. Her iki isim de yasa uyarınca YSK’nin kura ile seçim kurullarını belirlemesini fakat bu yeni belirlenen kurulların 6 Nisan 2023’ten önce göreve başlamamaları yönünde karar almasını istedi.

CHP ve HDP temsilcileri, böyle bir karar alındığı takdirde yasanın yürürlüğe girdiği tarih olan 6 Nisan 2022’nin üzerinden bir yılın geçmiş olacağını ve Anayasa'nın 67’nci maddesinde yer alan, “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler bir yıl içerisinde yapılacak seçimlerde uygulanamaz” maddesinin ihlal edilmeyeceğini belirtti. CHP ve HDP’li temsilcilerin itirazına rağmen YSK bu teklifi kabul etmedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1427199/secim-kurulu-icin-28-ilde-birinci-sinif-hakim-yok
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.