Bulunan doğalgaz ne zaman kullanılacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla yapılan Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni sonrası vatandaşlar "Bulunan doğal gaz konutlarda ne zaman kullanılacak? Bulunan doğalgaz, fiyatlara ne zaman yansıyacak?" sorularının yanıtlarını arıyor.
Mevlüt Peker
|
14 Haziran 2022, Salı - 11:57
Bulunan doğalgaz ne zaman kullanılacak?

Dün Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 sene önce doğalgaz müjdesini verdiklerinde bir hedef belirlediklerini söylemiş, yerli gazın tüketime sunulacağı tarihi 2023 olarak açıklamıştı.

Doğalgazın bulunduktan sonra konutlarda ne zaman kullanılacağına kadar işleyecek süreç

Fatih gemisinin keşfinin ardından Yavuz sondaj gemisi ve Kanuni sondaj gemisi de Karadeniz'e intikal etti.

Yavuz ve Kanuni, Fatih'in açtığı sondaj kuyuların alt ve üst tamamlama operasyonlarını gerçekleştirdi.

Deniz tabanı etüt çalışmaları tamamlanırken, teslimatı uzun sürecek ekipmanların siparişleri de verildi ve teslimatları tam vaktinde alınmaya başlandı.

2021'de temeli atılan doğalgaz işleme tesisinin inşası sürüyor.

Yavuz Sondaj Gemisi, açılan kuyulardaki gaz akışını ölçecek. Geminin, kuyu başı vanaları ve kuyu içi akıllı, para sistemlerini yerleştirme işlemi devam ediyor.

Haziran ayının ilk haftası; sığ deniz kısmında boru serimi ve montaj yapacak gemi Türkiye'ye ulaştı. Dün ilk boruları denize indirerek ilk kaynağı yaptı. Derin deniz tarafında ise ilk kaynak Temmuz ayında vurulacak.

Derin denizde inşa edilecek boru hattıyla eş zamanlı olarak doğalgaz milli iletim şebekesine taşınacak.

Karadaki 211 kilometrelik boru hattının yapımı da başlayacak.

Doğalgaz karaya gelince işlenecek. Ayrıştırma işlemleri yapıldıktan sonra yeterli basınçla milli doğalgaz iletim sistemine aktarılacak. Bu projenin ilk etabında doğalgaz işleme tesisine gelen gazın ölçümlenmesi için Batı Karadeniz gaz ölçüm istasyonu ve 36 kilometrelik Batı Karadeniz doğalgaz boru hattı Faz-1 inşa edilecek ve Kasım ayının ilk yarısında tamamlanacak.

2023'te ise günlük 10 milyon metreküp doğalgazın sisteme girmesi sağlanacak. 2023'ün ilk çeyreğinden itibaren doğal gaz konutlarda kullanılmaya başlanacak.

Karadeniz'den sağlanan gazın fiyatına ilişkin net rakam telaffuz edilmese de gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamalarına bakıldığında "çok daha uygun" olacağı değerlendiriliyor.

İkinci faz olarak nitelendirilen, Sakarya Gaz Sahası pik üretime ise 2026'da ulaşacak. Sahada açılacak 40 kuyu ile günlük gaz kapasitesi 40 milyon metreküpe çıkarılacak. 2026'da maksimum üretime ulaşıldığında ise Türkiye'de enerji tüketiminin yüzde 35'ini oluşturan tüm konutlar enerjisini buradan karşılayacak. Konutlar, 30 yıl boyunca bu doğalgazı kullanacak.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1579191/bulunan-dogalgaz-ne-zaman-kullanilacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.