Erdoğan NATO’ya belgelerle çıkarma yapacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haziran ayı sonunda İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenecek NATO Zirvesi'ne belgeleri bulunan iki önemli konu ile gidecek. Erdoğan'ın dosyalarında Finlandiya ve İsveç'in teröre desteğinin ve Yunanistan'ın adalardaki ihlallerinin belgeleri bulunuyor.
Mevlüt Peker
|
19 Haziran 2022, Pazar - 10:38
Erdoğan NATO’ya belgelerle çıkarma yapacak

Türkiye, küresel konularda uyguladığı dengeli ve adil dış politika ile dünya gündeminin ana aktörlerinden biri konumuna geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haziran ayı sonunda Madrid'de düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi'nde Türkiye'nin savlarını belgelerle ve özel dosyalarla masaya koyacak.

Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in bölücü ve silahla terör örgütü PKK/YPG/PYD'ye sağladığı silahlar ile siyasi ve finansal desteği belgeleriyle bir kez daha ortaya koyacak, bu şekilde düşmanca tutum devam ederken müttefiklik ilişkisinin kurulmasının mümkün olmadığını ifade edecek.

Son olarak Suriye ve Irak'ın kuzeyinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlar esnasında İsveç yapımı 200 ila 1000 metre menzili bulunan 84 kalibrelik AT-4 tanksavar silahları ele geçirilmiş ve tanksavarların fotoğrafları çekilerek seri numaraları kaydedilmişti.

Diğer taraftan Yunanistan'ın uluslararası kanunları açıkça çiğnemesi sebebiyle Ege'de tansiyonu yükseltmesi de kritik değerdeki NATO Zirvesi'nde gündeme gelecek.

1947 Paris ve 1923 Lozan Anlaşmalarının "esastan ihlali" manasını taşıyan gayriaskeri statüdeki adaların silahlandırılması ve Savunma Bakan Yardımcısı seviyesinde tahrik edici ziyaretlerin yapılması da Türkiye tarafından kaydedildi. Yunanistan yönetiminin reddettiği realiteler de NATO müttefiklerine kanıtlarıyla gösterilecek.

PKK'ya tanksavar silahları İsveç'ten

Bölücü, silahlı ve eli kanlı terör örgütü PKK/YPG/PYD'ye siyasal, parasal ve silah desteği sağlayan, teröristleri topraklarında barındırıp koruyan, hukuksuz eylemlerine göz yuman İsveç ile terör örgütü PKK ile ilişkisini gizleme ihtiyacı bile hissetmeyen Finladiya'nın üyelik başvurusu NATO Zirvesi'nin en önemli konularından olacak.

FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü) ve PKK mensuplarının iadesi ile ilgili taleplere yanıt vermeyen İsveç'in bölücü terör örgütüne verdiği ağır silahlar da fotoğrafları çekilerek ve seri numaraları alınarak kaydedildi.

Mehmetçiğin terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarında 2018 senesinden bu tarafa Şırnak, Hakkari, Irak'ın kuzeyindeki Hakurk ve Avaşin-Basyan bölgesinde yüksek miktarda AT-4 tanksavar ele geçirilmişti.

PKK'lı teröristlerce Türkiye ile kuzey Suriye ve Irak'ta sıkça kullanılan İsveç üretimi AT-4 tanksavar füzeleri, piyade birliklerinin tahkimat (siper, hendek, haberleşme gibi savunma tesisleri) ve zırhlı araçlarını imha etmek ya da devre dışı bırakmak maksadıyla tasarlandı.

Yunanistan'ın ihlallerinin de belgeleri var

Ankara-Atina arasındaki yüksek tansiyon da NATO Liderler Zirvesi'nde gündeme taşınacak. Atina'nın uluslararası kanunları çiğneyerek Paris ve Lozan anlaşmalarını çiğnediği realitesi, müttefiklere belgeleriyle gösterilecek. "Mağdur" algısı oluşturmayı genel politika hâline getiren Atina'nın adaları savunma maksatlı silahlandırdığını, uluslararası kanunları ihlal etmediği ve göçmenleri geri itmediği iddialarında bulunarak "Türkiye bize saldıracak" edebiyatı yapıyor ve "tehdit altındayım, güvende değilim" algısı oluşturmaya çabalıyor.

Yunanistan yönetimi, Türkiye'nin kayıt altına alarak uluslararası kamuoyuna gösterdiği uluslararası hukuk ihlalleri ile ilgili olarak uluslararası toplumu ikna erecek bir cevap veremiyor. Bilakis Türk ana karası üstünde askerî uçuşlar gerçekleştirerek tansiyonu yükseltmekten vazgeçmiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ile problemlere diyalog yanlısı bir tutumla yaklaştıklarını fakat bunun, ülkesinin meşru haklarından vazgeçeceği anlamına gelmediğini NATO Zirvesi'nde bir kez daha vurgulayacak.

Rusya-Ukrayna Savaşı

İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenecek NATO Zirvesi'nde masaya yatırılacak konulardan biri de pek tabii ki Rusya-Ukrayna savaşı. Hem Rusya'nın hem Ukrayna'nın güvendiği tek ülke olan, arabuluculuk yaparak süreçte etkin hâle gelen Türkiye, ateşkese varılması ve savaşın bitmesi ile tahıl koridorunun açılması için gerçekleştirdiği temaslarla ilgili müttefiklere bilgi verecek.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1591526/erdogan-natoya-belgelerle-cikarma-yapacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.