Mansur Yavaş: 25 yılın ihmalini ortadan kaldırıyoruz

Ankara'yı 5 gün boyunca esir alan yağışların ardından oluşan olumsuzluklarla ilgili Afet Bilgilendirme Raporu Sunumumu yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş "Ankara’nın altyapısı ihmal edilmiş olsa da, ihmal ya da ihanet düzeyinde imar ve çarpık kentleşme uygulamaları yapılsa da, bu ihmaller devasa sorunlara dönse de; bizler, iftirayı meslek edinmiş şahsiyetlerin kendi eseri olan bu virane düzeni onaracağız. Haklı da olsak, mazeretlere sığınmadan geleceğe bakıyoruz ve 25 yılın ihmallerini teker teker ortadan kaldırıyoruz." ifadelerini kullandı.
Ankara Masası
|
21 Haziran 2022, Salı - 12:00
Mansur Yavaş: 25 yılın ihmalini ortadan kaldırıyoruz

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara'yı 5 gün boyunca esir alan ve 4 kişinin hayatını kaybettiğini yağışların ardından gelen eleştirilere yanıt verdi.

Afet Bilgilendirme Raporu Sunumu gerçekleştiren Yavaş, iklim değişikliğiyle Ankara'ya düşen yağış miktarında artış olduğunu belirtirken "Ankara’da 5 günde, yıllık yağışların yarısı kadar yağış yaşandı. Haziran aylarında her zaman yağış olurdu ancak artık iklim değişikliğinin ve çarpık kentleşmenin de etkisiyle yağışın boyutu, hızı ve etkisi değişir oldu.Kentimizde maalesef son dönemde şehir selleri meydana geliyor. Bazı ilçelerde damla bile düşmezken bazı ilçelerde taş üstünde taş kalmıyor. Yağışın üst üste gelmesi sonucu ise toprağın doyma oranı artıyor ve her takip eden yağış, takip ettiği yağıştan daha tehlikeli bir durum oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

"Gelirler çılgın projelere aktarılıyordu"

"İşte iklim değişikliği ve çarpık kentleşme ortamında, Ankara’da temiz su temini ve altyapı için yıllarca ihmal edilmiş bölgelerimiz vardı" diyen Yavaş "Kentte çok pahalıya su satılıyor, bu satıştan elde edilen gelirler çılgın projelere aktarılıyordu. 2005 – 2018 yılları arasında suyun metreküp fiyatı ortalama 1.6 dolardı; yani bugünün parasıyla tonu 28 liraya su satıldı. Bir kez daha vurguluyorum. Bugünün parasıyla suyun tonu 28 liraydı. Bu yüksek tutardaki parayla da helikopterler alındı; atıl havuzlar ve otopark sistemleri kurup uçuş okulları açıldı. ASKİ’nin milyarlarca lirası Fen İşleri’nin yatırımlarına aktarılırken, kendi yapması gereken altyapı yatırımları sürekli ötelendi. Biz ise bugünkü koşullarda 0.7 dolara temiz suyu vatandaşlarımızla buluşturuyoruz."şeklinde konuştu.

"Birileri sorumlu kendileri değilmiş gibi felaket tellallığı yapıyor"

Geçmiş döneme eleştiriler yönelten Yavaş "Ne acıdır ki Ankara’da altyapı yatırımları yıllarca ötelendi. Açık açık “görünmez” olması sebep gösterilerek, “gereksiz” olduğu düşünüldü. Derelerin üstleri imara açıldı. Çarpık kentleşme tercih edilip, müteahhitlerin gözü doymaz para hırslarına hizmet edildi. Maalesef şimdi de birileri sorumlu kendileri değilmiş gibi felaket tellallığı yapıp, ellerini ovuşturup sel olsun diye bekliyorlar." dedi.

" Bazı krediler istedik, reddedildi"

Yavaş, yapacakları bazı yatırımların ise engellendiğini iddia ederken "Kentimizde artık su, bu yanlış uygulamalar neticesinde toprakla buluşamaz halde. Ancak biz mazeret üretmeyeceğiz, çözüm üreteceğiz. İşte biz, bir taraftan maliyetine, hatta zararına su temini sağlarken bir taraftan da sadece altyapı projelerine ağırlık vermeye başladık. ASKİ’nin gelirlerini çılgın projelere değil, asli işlerine harcamaya başladık. Bazı krediler istedik, reddedildi. Metro projeleri, otobüs alımı, yeşil alan yatırımları, teknolojik altyapı, kırsal kalkınma gibi birçok alanda da büyük eksiklikler vardı. Yine de vazgeçmedik. Mali disiplinimiz, şeffaflık uygulamalarımız ve tasarruf tedbirlerimizle bu alanların tamamına yatırım yaptık. İşte altyapıda da, sadece enerji giderlerimiz 500 milyon liradan 2 milyar liraya çıkmasına, su fiyatları ise yarı yarıya düşmesine rağmen 3 yıllık ortalamalarda yaklaşık iki kat daha fazla yatırım yaptık. Çünkü bizim için görünmezlik değil, önemlilik esastı." ifadelerini kullandı.

"At yarıştırır gibi 70-80 günde köprülü kavşak yapmanın ne kadar yanlış olduğunu gördük"

Son dönemde altyapısı yapılan ve yeni açılan alt geçitlerde bir sorun yaşanmadığını aktaran Mansur Yavaş "Bir yılda düşen ortalama yağış miktarının yarısı kadar 5 günde yağış aldık. Buna rağmen, altyapı yatırımı yaptığımız 102 bölgenin neredeyse tamamında sorun yaşamadık. Yeni yapılan hiçbir altgeçitte su taşkını gerçekleşmedi. Bu durum bize, at yarıştırır gibi 70-80 günde köprülü kavşak yapmanın aslında ne kadar yanlış olduğunu da gösterdi. Balık adamların arama yaptığı köprüler yerine uygar toplumlardaki gibi altyapısı ve sanat yapılarıyla örnek olan köprü çalışmalarına imza attık. Sorun yaşanan bölgelerde ise Belediye ekiplerimiz hem anlık müdahalelerde bulunarak vatandaşlarımızın yanında oldu hem de bu bölgeler derhal yatırım programı kapsamına alınarak köklü çözüm için harekete geçildi. Diğer devlet kurumlarıyla da iş birliği içerisinde hareket edildi ve görev alanlarında destek verildi." diye konuştu.

" 25 yılın ihmallerini teker teker ortadan kaldırıyoruz"

Mansur Yavaş sözlerine şöyle devam etti;

“Görünmez” denilerek yıllarca ertelenen altyapı çalışmaları nedeniyle bu kente bırakılan kötü mirası bedeli ne olursa olsun, kim ne derse desin silecek, mazeretlere sığınmadan kentimizi altyapıda da istediğimiz düzeye getireceğiz. Cumhuriyetin Başkentinde açıktan akan lağım ve asbestli borular kalmayana dek çalışacağız. Herkes kesintisiz ve sağlıklı suya kavuşsun diye projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz.

Tekrar söylüyorum: Ankara’nın altyapısı ihmal edilmiş olsa da, ihmal ya da ihanet düzeyinde imar ve çarpık kentleşme uygulamaları yapılsa da, bu ihmaller devasa sorunlara dönse de; bizler, iftirayı meslek edinmiş şahsiyetlerin kendi eseri olan bu virane düzeni onaracağız. Haklı da olsak, mazeretlere sığınmadan geleceğe bakıyoruz ve 25 yılın ihmallerini teker teker ortadan kaldırıyoruz.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1595232/mansur-yavas-25-yilin-ihmalini-ortadan-kaldiriyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.