Sri Lanka Başbakanı: Ekonomimiz tamamen çöktü!

Sri Lanka'nın aylardır tarihinin en büyük krizini yaşadığını hatırlatan Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, ülke ekonomisinin çöktüğü ve petrol ithalatı için bile ödeme yapamadıkları duyurusunda bulundu.
Mevlüt Peker
|
22 Haziran 2022, Çarşamba - 14:19
Sri Lanka Başbakanı: Ekonomimiz tamamen çöktü!

Sri Lanka Parlamentosu'nda konuşan Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, ülkesinin gıda, elektrik, gaz ve yakıt kıtlıklarının ötesinde çok ciddi bir durumla karşı karşıya olduğunun altını çizerek, "Ekonomimiz tamamen çöktü." dedi.

Petrol ithalatı için dahi ödeme yapabilecek durumda olmadıklarını açıklayan Başbakan Ranil Wickremesinghe, "Bu ekonomik krizi geri çevirme şansını kaçırmış durumdayız" ifadelerini kullandı.

Sri Lanka'da durum

Yarım asır önce İngiltere sömürge plantasyonlarını dağıtarak bir refah devleti olarak kurulan, kişi başına düşen geliri 2005'ten 2011'e kadar iki katına çıkan ve 2010 yılında GSYİH rekorları kırarak Güney Asya bölgesi ikincisi olan Sri Lanka, son aylarda tarihinin en büyük ekonomik krizi ile karşı karşıya kaldı.

Sri Lankalılar, elektrik kesintilerinin günde 13 saati aşması sonrası Mart ayı sonunda protesto gösterilerini artırmıştı.

9 Mayıs'ta Sri Lanka Başbakanlık Ofisi'nin etrafında toplanan protestocular ile hükümet yanlıları arasında çatışma yaşanmış, askeri birlikler başkent Kolombo'da göreve çağrılmıştı.

Muhalefetten gelen baskı sonrası 9 Mayıs'ta Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etmiş, kabine de fesih edilmişti.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, 12 Mayıs'ta, daha önce Sri Lanka'da 3 dönem başbakanlık görevini ifa eden Ranil Wickremesinghe'yi başbakanlığa atamıştı.

Şiddet olaylarının ardından Sri Lanka çapında sokağa çıkma yasakları ilan edilmiş; hükümet, protesto gösterileri esnasında başkalarına ya da kamu malına zarar veren herkese ateş açılması talimatında bulunmuştu.

Sri Lanka çapına yayılan protesto gösterilerinde içlerinde 1 iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de olduğu 8 kişi yaşamını yitirmiş, 250 kişi de yaralanmıştı.

Sri Lanka halkı halen elektrik kesintileri, yakıt sıkıntısı, artan ulaşım ve gıda fiyatları sebebiyle zor zamanlar geçiriyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1597418/sri-lanka-basbakani-ekonomimiz-tamamen-coktu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.