İznik Gölü'ndeki 1500 yıllık bazilika suların çekilmesiyle gün yüzüne çıktı

İznik Gölü’nde 2014 yılında keşfi yapılan bazilika kalıntıları çekilen sularla birlikte gün yüzüne çıkıyor.
Büşra Bayrak
|
12 Eylül 2020, Cumartesi - 15:56
İznik Gölü'ndeki 1500 yıllık bazilika suların çekilmesiyle gün yüzüne çıktı

Bursa’nın İznik ilçesinde yer alan göl kıyısında bin 500 yıl önce Aziz Neophytos adına inşa edildiği düşünülen bazilika, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılında havadan fotoğraf çekimleri sırasında tesadüfen fark edildi. Sualtı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi planlanan bazilikanın bazı kalıntıları suların çekilmesiyle daha da görünür hale geldi.

Türkiye’nin beşinci büyük gölü olan İznik Gölü’nde su seviyesindeki düşüş bölge halkını da tedirgin ediyor. Geçtiğimiz yıllara göre havaların kurak gitmesi ve dış etkenlerden kaynaklı su seviyesinin azalması ile 100 yılın keşifleri arasında gösterilen tarihi bazilika kalıntılarının bazı parçaları su yüzüne çıktı.

“Sualtı müzesi olacakken su üstü müzesi olacak”

Turizm işletmecisi Ali Karaman, “Maalesef İznik Gölü’nde her dakika sular eksiliyor. Bu süre içinde tarihte önemli yere sahip bazilika  İznik için çok önemli bir yer. Sualtı müzesi olmasını beklerken, bu gidişle su üstü müzesi olacak. Hakikaten İznik Gölü’nde sular çekiliyor ve bazilikada da tarihi taşlar ve kalıntılar suyun yüzeyine çıkıyor. Geçtiğimiz yıllarda bu kadar yoğun su çekilmesi yoktu. Ben 35 yıldır burada yaşıyorum ve ilk kez İznik Gölü’nün bu kadar çekildiğini gördüm. Bu durum bizim açımızdan da kaygı verici” diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/161174/iznik-golundeki-1500-yillik-bazilika-sularin-cekilmesiyle-gun-yuzune-cikti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.