Sakarya Meydan Muharebesi'nin yaşandığı yer: Polatlı

"Ankara'da Görülmesi Gereken 100 Mekan" programımız kapsamında altıncı durağımız Polatlı ilçesi. Zaferinin 99. yılında, Sakarya Meydan Muharebesinin yaşandığı toprakları emekli albay Kadim Koç rehberliğinde ziyaret ettik.
Zeliha Demirci
|
13 Eylül 2020, Pazar - 10:50
Sakarya Meydan Muharebesi'nin yaşandığı yer: Polatlı

Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından biri olan Sakarya Meydan Muharebesi, Türk milletinin kaderini değiştiren, şehitlerimizin kanıyla yazılan bir destandır. Ankara’nın Polatlı ve Haymana ilçelerinde gerçekleşen savaş, 22 gün 22 gece sürüp, Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmıştır. Biz de şanlı Sakarya zaferinin 99. yılında, şehitlerimizin anısına Polatlı ilçesinde bulunan anıt ve tepeleri emekli albay Kadim Koç ile ziyaret ettik.

Sakarya Şehitleri Ve Zafer Anıtı Müzesi

İlk olarak Polatlı’nın Şehit Kaşı mevkiinde bulunan Sakarya Şehitleri ve Zafer Anıtı Müzesi’ni ziyaret ettik. Sakarya Meydan Muharebesi’ni simgeleyen Zafer Anıtı, savaşın sürdüğü 22 gün 22 geceyi temsil eden sütunlardan oluşuyor. 420 basamaklı merdiven yolu boyunca uzanan sütunların arasındaki boşluklar, başlangıçtan itibaren daralıp birbirlerine yaklaşmaya başlarken, en başta dik olan merdivenler daha düz bir hale geliyor.

Tüm bunlar Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcında ve sonunda Türk milletinin içinde bulunduğu durumu simgeliyor. En başta dağınık ve güçsüz hisseden Türk milleti savaşın sonuna doğru oluşan birlik ve beraberlik duygusuyla zaferi kazanıyor. Sütunların sonundaki Türk bayrağı ise zaferle doğan aydınlık bir geleceği simgeliyor.

Sakarya Zafer Anıtı heykel grubu

Tüm Türk milletinin savaşa katıldığını temsil eden heykel, bir asker, bir kadın ve bir çocuktan oluşuyor. Dipçikle duran asker heykeli, Türk askerinin süngüsüz ve mermisiz mücadelesini temsil ederken, elinde mermi tutan kadın heykeli Türk kadınının savaşta askerlerin yanında yer aldığını temsil ediyor. Elinde el bombasıyla duran çocuk heykeli ise her yaştan insanın bu savaşa katıldığını yansıtıyor.

Sakarya Şehitliği

Sakarya Meydan Muharebesi şehitlerinin defnedildiği isimsiz şehit mezarlığında 140 askerimiz yatıyor.

İsimleri bilinmediği için mezar taşlarına illerimizin adı yazılmış.

Duatepe ve Anıtları

Bir sonraki ziyaret yerimiz ise Duatepe. Sakarya Meydan Muharebesi’nin en önemli yerlerinden biri olan Duatepe Yunanlıların elinden geri alınan ilk tepe olma özelliğini taşıyor. 9 gün boyunca düşman elinde kalan Duatepe, 10 Eylül 1921’de geri alınmasıyla Türk ordumuzun yeniden kendine olan inancının yerine gelmesine vesile olmuş.

Savaşın içinde önemli bir yeri bulunan Duatepe’ye yapılan anıt, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk ordusunun ileri atılışını temsil ediyor.

Duatepe’nin geri alınışını Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak ile Zafer Tepe’den izleyen Halide Edip Adıvar’ın ve Mustafa Kemal Atatürk ile yan yana duran heykeli ise Türk kadının Kurtuluş Savaşı’na katkısını simgeliyor.

Atatürk’ün savaş alanını izlediği heykel ise kazanılacak olan zaferin ve ardından gelecek bağımsızlığı umutla bekleyen Türk milletini ifade ediyor.

Kartaltepe ve Mehmetçik Anıtı

Son ziyaret yerimiz Kartaltepe. 12 Eylül 1921 tarihine kadar düşman işgalinde kalan Kartaltepe’de Mehmetçik Anıtı bulunuyor. Heykeltıraş Doç. Dr. Sait Rüstem tarafından yapılan Mehmetçik Anıtı, 10 metre kaidesi dahil 32 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en büyük heykeli olma özelliğini taşıyor.

Polatlı ilçesinin 6 kilometre batısında E–90 karayolu kenarında yükselen Kartaltepe Mehmetçik Anıtı buradan geçenlere “Dur Yolcu” mesajını veriyor.

Türk milletinin kaderini değiştiren Sakarya Meydan Muharebesi’nin yaşandığı, binlerce şehit kanının toprağına bulaştığı Polatlı’yı mutlaka ziyaret etmelisiniz.


http://www.ankaramasasi.com/haber/162495/sakarya-meydan-muharebesinin-yasandigi-yer-polatli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.