Turizmden sonra sanayide Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi

Ankara Masası
|
20 Mayıs 2020, Çarşamba - 13:33
Turizmden sonra sanayide  Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi

Bakan Varank:” Denetimi geçenlere adeta uluslararası bir kalite belgesi şeklinde 'COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi vereceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Sanayi tesisleri, Kılavuzda yer alan standartları sağlıyorlar ve süreçlerini buna uygun yürütüyorlarsa, TSE’ye başvurabilecekler. Bir kontrol listemiz olacak. Başvuran işletmeleri buna göre denetleyecek ve denetimi geçenlere adeta uluslararası bir kalite belgesi şeklinde COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi vereceğiz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan ve sanayi işletmelerinde Covid-19’la mücadelede alınması gereken önlemlere yer veren “Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu” tanıtım toplantısına katıldı.

“Tedbirlerde önceliğimiz insan sağlığı”
Burada konuşan Varank, getirilen tedbirlerin sanayi işletmelerinde çalışanların, ziyaretçilerin, tedarikçilerin, yani tüm paydaşların sağlığını gözettiğini vurguladı.

Tüm sanayicilerin kolaylıkla uygulayabileceği bir çerçeve çizdiklerini belirten Varank, “Sektörel farklılıklar, çalışan sayısı ve operasyonel faaliyetler gibi detaylarda elbette uygulama farklılıkları olabilir. Buradan hareketle kılavuzda tutarlı ve esnek bir yaklaşım sunduk. Örneğin gıda üretim tesisiyle, demir-çelik tesislerini aynı kefede tutmadık. Bununla birlikte firmalara yüksek maliyetler de yüklemiyoruz. Yani, basit ama etkili tedbirler alınmasını öneriyoruz. Pandemi koşullarında firmaların bu tedbirlere harfiyen uyması gerekiyor.” dedi.

“Kurallara uyum üreticilerin, rakiplerinin önüne geçmesini sağlayacak”
Mustafa Varank, bu kurallara uyulması halinde; salgının üretime olan etkisinin azalarak yok olacağını, reel sektörün pandemiye karşı dayanıklılığının artacağını ve dış talepte başlayan iyileşmeyle birlikte üreticilerin, Covid-19 sonrası dönemde rakiplerinin önüne geçeceğini vurguladı.

Kılavuzun içeriğine ilişkin bilgilendirmede bulunan Varank, bunun salgınla mücadele ederken firmalara sadece yol göstermekle kalmayacağını, güvenilir ve hijyenik üretim standartlarına uygunluğunun belgelendirilmesini sağlayacağını söyledi.

“Denetimi geçenlere adeta uluslararası bir kalite belgesi şeklinde COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi vereceğiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Sanayi tesisleri, Kılavuzda yer alan standartları sağlıyorlar ve süreçlerini buna uygun yürütüyorlarsa, TSE’ye başvurabilecekler. Bir kontrol listemiz olacak. Başvuran işletmeleri buna göre denetleyecek ve denetimi geçenlere adeta uluslararası bir kalite belgesi şeklinde COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi vereceğiz. Bu belge sanayicimize önemli avantajlar da getirecek. Örneğin çalışanların iş yerlerine güvenmesini sağlayıp, verimlilik artışlarına katkıda bulunacak. İnsan sağlığına uygun üretimi teşvik edecek ve tüketicilerin hijyen ve sanitasyon konularında kafalarındaki soru işaretlerini giderecek. Yaşadığımız bu dönemin ruhunu iyi anlamak; iç ve dış piyasaları bu gözle yeniden yorumlamak gerekiyor. Önümüzdeki dönemde uluslararası ticarette bu tip belgelendirmeler daha fazla ön plana çıkacak. Yabancı müşteriler, muhatap olduğu firmaların hijyen şartlarını sağlayıp sağlamadığına çok daha fazla dikkat edilecek. Üretimi güvenli koşullarda gerçekleştirenler, piyasanın da hâkimi olmaya başlayacaklar. Türk sanayicisi, bu eğilime yön verebilecek kabiliyettedir” şeklinde konuştu.

“Ay sonuna kadar bütün Organize Sanayi Bölgelerinde test başlatılacak”
Organize sanayi bölgelerinde korona virüs testlerinde gelinen son duruma ilişkin bilgi veren Varank, “Pilot uygulama olarak Kocaeli’de başlamıştık, Ankara’da test işlemleri devam ediyor bu ay sonuna kadar bütün OSB’lerde bunu başlatmak istiyoruz ama öncelikle büyük sanayi şehirlerinden başlamak üzere.” dedi.

“Bez maske için 11 firma TSE’ye başvurdu”
Varank, TSE’nin yayınladığı bez maske standartları sonrası 11 firmanın başvuru yaptığını, bazılarının üretim tesisleri denetleme süreçleri bitirip laboratuvar testlerine geçtiğini sözlerine ekledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/16449/turizmden-sonra-sanayide-covid-19-guvenli-uretim-belgesi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.