Karabağ'a Büyük Dönüş sürüyor

Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden azat ettiği bölgelerinden Zengilan kentinin Ağalı köyüne Azerbaycanlı 10 aile daha yerleştirildi.
Mevlüt Peker
|
22 Temmuz 2022, Cuma - 10:09
Karabağ'a Büyük Dönüş sürüyor

2’inci Karabağ Savaşı ile kahraman Azerbaycan ordusunun işgalci Ermenistan’dan geri aldığı topraklara Azerbaycanlıların dönüşleri sürüyor. Ermenistan işgalinden azat edilen Karabağ’da ilk “akıllı köy” projesinin uygulandığı Zengilan kentinin Ağalı köyüne Azerbaycanlı 10 Türk ailesi olmak üzere 48 kişi daha yerleştirildi.

Dört kademede tamamlanacak sürecin ilk etabında 40'ın üzerinde Türk ailesinin Ağalı köyüne yerleştirilmesi hedefleniyor. Akıllı ev sistemiyle donatılan konutlara yerleştirilen Türklerin istihdam, sağlık, eğitim ve sosyal meseleleri de ilgili kurumlarca karşılanacak.

“Daimi yaşamaya geldik”

Baba ve annesinin yaşamlarını eskiden Ağalı köyünde sürdürdüğünü söyleyen Valeh İsmayılov, “Bu topraklarda yaşamak için buraya gelmeye karar verdim. Buraya ailemle geldim. İki çocuğum, eşim ve annemle beraber. Burada daimi olarak yaşamaya geldik” diye konuştu.

“Torunlarımın elinden tutup kendi vatanıma geri döndüm”

Hep torunlarının ellerinden tutarak kendi topraklarına dönme hayali kurduğunu anlatan Tukezban Mahmudov da, “Bugün bu arzuma ulaştım. Torunlarımın elinden tutarak kendi vatanıma döndüm. Allah şehitlerimize rahmet etsin. Burada olmamızı ilk olarak onlar sağladı. Gazilerimize ve Cumhurbaşkanımıza bize bu sevinci yaşattıkları için sağlık diliyorum” şeklinde konuştu.

“1300 kişi Ağalı’ya geri dönmek istiyor”

Tarihî bir olaya tanık olduklarının altını çizen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Zengilan Özel Temsilcisi Vahid Hacıyev ise şunları söyledi:

“Karabağ’a büyük dönüşün ilk adımının ikinci aşamasını gerçekleştiriyoruz. Bu münasebetle bütün Azerbaycan ve Türk milletini tebrik ediyorum. Önümüzdeki 5 gün içinde toplamda 41 aileni Ağalı köyüne yerleştirmeyi planlıyoruz. Evler tam hazır olduğunda önümüzdeki aylarda da aileleri buraya yerleştirmeye devam edeceğiz. 1457 Ağalı köyü sakini Azerbaycan’ın farklı yerlerinde yaşıyor. Onlardan 1300’ü köye taşınmak niyetlerini bize iletti. Buraya taşınan vatandaşların rahat bir şekilde hayatlarını sürdürebilmesi için gerekli imkanları oluşturduk.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1667425/karabaga-buyuk-donus-suruyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.