Ankara'da suya girme yasağı

Ankara Valiliğinin kararı doğrultusunda başkentte “akarsu, baraj, deşarj kanalı, göl, gölet, hayvan içme suyu göleti, regülatör, sel kapanı, su iletimi, sulama göleti, sulama kanalı, taşkın kontrol kanalı” gibi alanlarda suya girilmesi yasaklandı.
Mevlüt Peker
|
29 Temmuz 2022, Cuma - 16:08
Ankara'da suya girme yasağı

Sıcak havalar sebebiyle suda boğulma vakalarının artması üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliklerine “Suda Boğulma Olaylarının Önlenmesine Yönelik Alınacak Tedbirler” konulu genelge göndermiş ve can güvenliği riski taşımayan deniz, göl, gölet vb. yüzülebilir yerlerin her yıl mart ayının sonuna kadar “yüzme alanı” olarak belirlenmesini istemişti.

2022 yılı ocak ayından bu tarafa 475 suda boğulma vakasının yaşandığı ve bunlardan 244’ünün vefat ile sonuçlandığı hatırlatılan genelgede; denizler, göl ve göletler, barajlar, sulama kanalları, akarsu yatakları ve havuzlarda meydana gelebilecek boğulma olaylarının ve can kayıplarının önlenmesi açısından büyük önem arz ettiği vurgulanmıştı.

Ankara Valiliği, başkentin durumuna uygun olarak detaylandırdı

İçişleri Bakanlığının genelgesi doğrultusunda ve Ankara’nın kendine has korum, şart ve durumuna göre ayrıntılı genelge hazırlayan Ankara Valiliği, "Suda Boğulma Olayları" ile mücadele çerçevesinde, "boğulma olaylarının ve can kayıplarının önlenmesi” için bazı kararlar alındığını belirtti.

İşte madde madde “Ankara Valisi Vasip Şahin” imzalı genelge:

Suda boğulma vakalarının önlenmesi, yüzme alanlarında uyulacak genel kuralların belirlenmesi, suda boğulma olaylarının analizinin yapılarak sebeplerinin araştırılması ve denetimlerin artırılması amacıyla;

1- Göl, gölet, baraj, sulama kanalı, akarsu, sulama ve hayvan içme suyu göletleri, sel kapanı, regülatör, su iletimi, deşarj veya taşkın kontrol kanalı vb. alanlarda suya girilmesi yasaklanmıştır. 

2- Boğulma olaylarının yaşandığı göl, gölet, akarsu, su kanalı vb. alanlarda suya girilmesinin can güvenliği açısından tehlike arz ettiğini belirten işaret ve ikaz levhaları konulacak ve bu alanlara yönelik ilave tedbirler planlanacaktır.

3- İnsan sağlığı ve can güvenliği açısından yüzmeye uygun olmayan alanlar konusunda vatandaşların ve turistlerin bilgilendirilmesi amacıyla ilan panoları, otobüs durakları, otogarlar gibi yerlere uyarıcı afişler asılacak ve bu afişler belli aralıklarla güncellenecektir.

4- DSİ tarafından işletilen veya çeşitli kurum ve kuruluşlara devredilen tesislerin (baraj, gölet, sel kapanı, regülatör, su iletimi, deşarj veya taşkından koruma kanalı gibi) çevresine insan geçişinin engellenmesi amacıyla fiziki güvenlik tedbirleri (tel çit, korkuluk, uyarı levhaları gibi), Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Su Yapıları Koruyucu Güvenlik Tedbirleri Yönetmeliği çerçevesinde ilgili kurumlarca; yönetmelik kapsamı dışındaki su yapılarında ise tabi oldukları mevzuat hükümlerine göre işletmecisi tarafından yapılacaktır.

5- Suda boğulma olayları sonrasında uygulanacak ilkyardım kurallarını ihtiva eden broşürler İl Sağlık Müdürlüğünce hazırlanarak farkındalık oluşturmak üzere ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite öğrencileri ile turizm tesisleri ve su sporları işletmelerine dağıtılacaktır.

6- Okullarda “Çeken Akıntı” konulu, sulama kanallarında, barajlarda ve insan sağlığı ile can güvenliği açısından yüzmeye uygun olmayan yerlerde suya girilmesinin tehlikeleri hakkında eğitimler verilecektir.

7- Üniversiteler ve diğer paydaş kurum/kuruluşlar aracılığıyla kamuoyunda farkındalığı artırıcı panel, seminer, sempozyum, çalıştay vb. etkinliklerin düzenlenerek çıktıların kamuoyu ile paylaşılması sağlanacaktır.

8- İlimiz/ilçelerimizde imkanlar çerçevesinde paydaş kurum/kuruluşlarla iş birliği içerisinde yüzme kursları/programları düzenlenecek ve/veya isteklilere cankurtaranlık eğitimi verilecektir.

9- Özellikle boğulma vakalarına dayalı can kayıplarının arttığı dönemlerde paydaş kurum/kuruluşlar aracılığıyla vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi/bilinçlendirilmesine yönelik faaliyetler yoğunlaştırılacaktır.

10- İlimizde/ilçelerde oluşturulacak denetim ekipleri tarafından sık ve düzenli denetimler gerçekleştirilecektir.

11- Özellikle hafta sonu ve bayram tatillerinde riskli alanlarda denetimler artırılacaktır.

12- Konuya ilişkin yapılacak ihlallere 5236 sayılı Kabahatler Kanununun 32’nci maddesi gereğince idari yaptırım uygulanacaktır.

Yukarıda yer alan hususlarının kolluk birimleri, yerel yönetimler ve ilgili kamu kurum/kuruluşlarıyla koordine edilerek planlanması/uygulanması ve konunun Kaymakamlar ile diğer sıralı/sorumlu amirler tarafından bizzat takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1680934/ankarada-suya-girme-yasagi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.