Hollanda Kraliyet arabasının altınları sömürge malı çıktı

Hollanda Kraliyet arabasının altınlarının Surinam'dan geldiği ortaya çıktı.
Mevlüt Peker
|
12 Eylül 2022, Pazartesi - 20:31
Hollanda Kraliyet arabasının altınları sömürge malı çıktı

Hollanda'da her sene meclisin yasama yılı açılışı törenlerinde kullanılan "Altın Araba"nın Hollanda'nın eski sömürgesi Surinam'dan çalınan altınlarla yapıldığı ortaya çıktı.

NICAS'ın (Hollanda Sanat Eserlerini Korunması Enstitüsü) açıklamasında arabadaki altınların kaynağına dair uzun süredir araştırılan sırrın çözüldüğü bildirildi.

Buna göre Amsterdam halkı tarafından 1898 yılında Kraliçe Wilhelmina’ya armağan edilen "Altın Araba", eski sömürge Surinam'dan getirilen altınlarla yapıldı.

Amsterdam Müzesi tarafından Vrije Amsterdam Üniversitesi, NICAS ve Doğal Biyoçeşitlilik Merkezi'nin ortaklaşa yaptığı çalışma sonucuna göre her sene meclisin yasama yılı açılışı törenlerinde kullanılan aracın altınlarının Surinam'dan geldiği belirlendi.

Açıklamada, "Altın Araba"nın sergilendiği Amsterdam Müzesi küratörü Annemarie de Wildt'in "Arabada Hollanda Krallığı'nın her parçasından bir unsur bulunuyordu ama ne altınların kökeni biliniyordu ne de Surinam'dan arabaya hangi parçanın eklendiği. Bu benim ve birçok kişi için bir soru işaretiydi." şeklindeki sözleri aktarıldı.

Arabanın yapıldığı dönemlerde Güney Afrika ve Surinam'dan Hollanda'ya çok miktarda altın geldiğini belirten De Wildt'in arabadaki altının kökenin saptanması için araştırma enstitülerine başvurduğu ifade edildi.

Açıklamada, çalışmayı yapan Vrije Amsterdam Üniversitesiden taşbilimci Prof. Gareth Davies'in "1876 Surinam'da altının keşfedilmesinden sonra buradaki çok miktarda altın Hollanda'ya getirildi” şeklindeki ifadelerine yer verilirken altının Surinam Nehri yakınlarındaki Brokopondo bölgesinden geldiğinin düşünüldüğü kaydedildi.

Diğer taraftan Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Liesje Schreinemacher, eski sömürgeleri Surinam'a 2 günlük ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaret 14 yıl aradan sonra Surinam'a başbakan düzeyinde ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.

"Altın Araba"nın kullanımına karşı çıkılıyordu

Aktivistler, Hollanda'nın köle ticaretindeki rolü ve sömürgecilik tarihi sebebiyle altın arabanın kullanılmasına karşı çıkıyordu.

Amsterdam müzesindeki arabanın, Kral'ın açıklaması sonrası müzenin halka açık bir bölümünde sergileneceği kaydedildi.

Bir süre Kraliyet ailesinin törenlerinde kullanılmayacak "Altın Araba", en son 2015 yılındaki törenlerde kullanıldı, ardından kapsamlı bir bakıma alındı.

Kral Willem-Alexander altın arabayı kullanmayacağını duyurmuştu

Hollanda Kralı Willem-Alexander, 2022 yılının Ocak ayında yaptığı açıklamada, üzerinde Hollanda'nın sömürgecilik tarihini anımsatan resimler bulunması nedeniyle resmi törenlerde bindiği "Altın Araba"yı bir süre kullanmayacağını belirtmişti.

Kral, ülkede tartışmalara yol açan "Altın Araba"nın, "Hollanda, bu duruma hazır olana kadar" kullanılmayacağını kaydetmişti.

Arabanın sol tarafındaki "Kolonilerden hürmet" isimli resimde, Hollanda'yı temsil eden beyaz genç bir kadına hediye sunan siyahi ve Asyalıların resmi yer alıyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1772567/hollanda-kraliyet-arabasinin-altinlari-somurge-mali-cikti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.