Mansur Yavaş: Ankara, kırsal kalkınmada da fitili ateşlemiştir

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, "Kırsal Kalkınmada Başkent Modeli" programında çiftçilere yapılan desteklere ilişkin açıklamalarda bulundu. Yavaş "Bu projeler bir kentin kırsalda önce doğrulma ardından da ayağa kalkma hareketidir. Cumhuriyetin Başkenti Ankara, kırsal kalkınmada da fitili ateşlemiştir." ifadelerini kullandı.
Ankara Masası
|
14 Eylül 2022, Çarşamba - 14:58
Mansur Yavaş: Ankara, kırsal kalkınmada da fitili ateşlemiştir

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın ev sahipliğinde düzenlenen " Kırsal Kalkınmada Başkent Modeli" programı gerçekleştirildi.

Programa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener katıldı.

Davetlilere bir sunum yapan Mansur Yavaş, dünyada yaşanan iklim değişikliği ve gıda krizine dikkat çekti. 

Gıda krizini aşmanın en önemli yolunun üretimi arttırma olduğunu belirten Yavaş "ÜlkÜlkemiz üretimin artırılması ve yıllar önce olduğu gibi kendi kendine yeter duruma getirilmedir. Her ne kadar bunun makarna üretimi için olduğu söylense de, ülkemiz buğday ithalatçısı konumundadır ve bu üretim kalemi dışında da buğdaya ihtiyacımız olan günler yaşamaktadır. Bizim buradaki en büyük hedefimiz, insanımızın öze dönüşünü sağlamak, en iyi bildiği işi yapmasını teşvik etmektir. Tüm bunların sonucunda toprağa yapılan en büyük vefasızlık ortadan kalkacak, başkasının kapısında iş ve aş aramadan çiftçilerimiz üretecek, alın teri ile hem kendisini hem de ülkemizin gıda güvenliği garanti altına alacaktır." dedi.

" Çiftçilerimiz en iyi bildiği işten vazgeçmesin istedik"

Ankara'da tarım alanın çok olduğunu aktaran Yavaş "Ankara’nın yapılaşması, toplam arazisinin yüzde 3’üne sıkıştırılmış durumda. Bu kentin yüzde 97’si halen boş. Ve bu boş arazilerin yüzde 50’si tarıma uygun. İşte böyle bir ortamda, çiftçimiz üretsin, köylerini terk etmesin, hem kazansın hem de kazandırsın istedik. “Yeter ki onlar üretsin, biz yanlarında olacağız” düşüncesiyle hareket ettik.Çiftçilerimiz en iyi bildiği işten vazgeçmesin istedik. Bu mesleğin, onların çocuklarına da aktarılmasını, hak ettiği değeri görmesini hedefledik. Onlar daha fazla kazanırken bizim de ülkemizin geleceğini kazandığımızı bilerek projelerimizi hazırladık. 2017 yılında Büyükşehir Belediyesi bugünün değerleriyle 32 milyon liralık kırsal kalkınma desteği sunarken biz bu rakamı 2021 yılında 220 milyon liraya çıkardık. Kırsal kalkınmada hem desteklerimizi 7 kat artırdık hem de entegre kırsal kalkınma modelini hayata geçirdik. İşte, bugün geldiğimiz noktada Türkiye’nin yerel bazda en kapsamlı kırsal desteklerini sağlamanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz." diye konuştu.

Yavaş, göreve geldikleri günden itibaren çiftçilere mazot, tohum, sulama borusu, yem bitkisi, gübre gibi birçok destek verdiklerini söyledi.

Su kaynakları ve hayvancılık alanında birçok çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.

Desteklerin artarak devam edeceğinin altını çizen Yavaş 2022 yılında KIRBİS üzerinden yeni ekim dönemi için buğday ve arpa tohumu talep başvurusu yapan üretici sayısın 30 bini bulduğunu aktardı.

Desteklerden elde edilen gelir

3 yılda gerçekleştirilen yardımların bilançosunu paylaşan Yavaş "Buğdayda 2022 yılında, 25 ilçemizde, 11 bin 564 çiftçimiz, 1 milyar 277 milyon lira gelir etti. Yine sadece arpada, 2022 yılında 6331 çiftçimizin geliri toplam 248 milyon lirayı aştı. Buğdayda 470 bin dönümlük, arpada ise 120 bin dönümlük alanda toplam 590 bin dönümde tahıl üretimini desteklemiş olduk. 4. yılın sonunda, sulama sahamızı genişleterek, sadece arpa ve buğdayda yaklaşık 90 bin dönüm alanda 2,5 kat gelir artışı sağlayacağız. Yekûn olarak ele alırsak, Ankaralı üreticiler bitkisel üretim destekleri aracılığıyla 3 milyar 475 milyon lira, hayvancılık destekleri aracılığıyla 24 milyon 722 bin lira, tarımsal sulama ve altyapı destekleri aracılığıyla 740 milyon lira gelir elde etti. Sözleşmeli çiçekçilik modeli sonucunda üreticilerimizin sağladığı 26 milyon 415 bin liralık gelir ile Başkent Marketler aracılığıyla kooperatiflerimizden alınan 180 milyon liralık alımı bu rakama eklediğimizde, evet, büyük bir mutlulukla söylüyorum ki, 3 yılda 680 milyon lira yatırımla, 33 bin üreticimize toplamda 4 milyar 446 milyon liradan fazla gelir sağladık." diye konuştu.

"Cumhuriyetin Başkenti Ankara, kırsal kalkınmada da fitili ateşlemiştir"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesine göre, her yıl çiftçilere milli gelirin en az yüzde bir oranında destek verilir. Bu parayı vermediler" sözlerini hatırlatan Mansur Yavaş, şunları söyledi;

Sayın Genel Başkanım, işte biz buradan doğan eksiklikleri, Belediyemizin imkânlarıyla kapatarak çiftçimize destek olduk, bundan sonra da artırarak destek olmaya devam edeceğiz." 

Bu projeler bir kentin kırsalda önce doğrulma ardından da ayağa kalkma hareketidir. Cumhuriyetin Başkenti Ankara, kırsal kalkınmada da fitili ateşlemiştir. Bu çalışmaların yakında tüm Türkiye’ye yayılacağına yürekten inanıyoruz.

Bundan sonra da durmayacağız, duraksamayacağız, bu seviyeyi daha da ileriye taşıyacağız. 2023 yılındaki hedeflerimizi de belirledik ve şimdiden hazırlıklara başladık. Büyükşehir Belediyemizde yeni kurulan Kırsal Kalkınma Bütçe içi işletmesi ile üreticilerimizin ürünlerinin pazara erişimini hızlandırmak ve daha fazla para kazanmalarını temin etmek amacıyla ürün işleme ve depolama tesisleri ilçelerimizde kurulacak. Örneğin Çubuk ve Ayaş ilçelerimize soğuk hava deposu, Beypazarı ve Kızılcahamam ilçelerimize jeotermal kurutma, Kalecik’te köylere üzüm sıkma makinaları gibi tesisleri kazandıracağız. Sayın Genel Başkanlarımızın fikirleriyle, Büyükşehir Belediyemizin alanında uzman bürokratlarıyla, çiftçimizin dirayetli ve Üretime sevdalı tutumuyla ve halkımızın desteğiyle daha fazla üreteceğiz, daha fazla kalkınacağız. Kırsal kalkınmada yazılmaya başlanan başarı hikâyesinin yeni sayfalarını hep birlikte dolduracağız.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1779369/mansur-yavas-ankara-kirsal-kalkinmada-da-fitili-ateslemistir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.