Patates ve soğana ihraç izni

Ankara Masası
|
27 Mayıs 2020, Çarşamba - 13:27
Patates ve soğana ihraç izni

Soğan ve patateste oluşacak arz fazlası ürünün ihracata yönlendirilmesi için kontrollü bir şekilde ihracat ön izinleri verilmeye başlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, rekolte artışı beklenen soğan ve patatesin ihracatı için ön izin vermeye başladı. 

Adana ve Hatay başta olmak üzere erken hasadın başladığı patates ve soğanda rekoltenin geçen yılın üzerinde olması bekleniyor.

İhracatta ön izin verilmeye başlandı
Oluşacak arz fazlasını ihracatla değerlendirmek amacıyla bir miktar patatesin (50 bin ton) ihracatına ön izin verilmesi kararlaştırıldı. Türkiye, geçen yıl 145 bin ton patates ihraç etmişti.

Soğanda da ihracat ön izin kararı, hasat dönemine girilmesi nedeniyle Bakanlıkça yeniden değerlendirildi. Oluşacak arz fazlası ürünün ihracata yönlendirilmesi amacıyla kontrollü şekilde ihracat ön izinleri verilmeye başlandı. Soğanda geçen yıl 227 bin tonluk ihracat gerçekleştirilmişti.

Patates ve soğan ihracatı Ocak ayında ön izne bağlanmıştı
Her iki üründe de ihracat nedeniyle ülkede arz açığı oluşmaması, dış talebin iç piyasa fiyatlarını etkilememesi, stok durumunun korunması ve tüketici fiyatlarında dalgalanma yaşanmaması için ihracat ocak ayında ön izne bağlanmıştı.

Ayrıca Bakanlığın talebi üzerine patates ithalatında uygulanan yüzde 19,3 gümrük vergisine ilave gözetim bedeli ton başına 500 dolar olarak belirlenerek, üreticileri koruyacak tedbir alınmıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/18935/patates-ve-sogana-ihrac-izni
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.