Yemek kartını alışverişte kullananlar dikkat

Yemek kartı uygulaması için 1 Ocak 2023 itibariyle yeni döneme geçilecek. İşverenlerin çalışanların hesabına nakdi olarak ödeme yapması halinde yemek kartı zorunluluğu ortadan kalkmış olacak. Çalışanlar ise hesaplarındaki parayı sadece yemekte kullanacak.
Onur Çetinkaya
|
14 Aralık 2022, Çarşamba - 10:37
Yemek kartını alışverişte kullananlar dikkat

Yemek kartı uygulaması 1 Ocak 2023'te zorunluluk olmaktan çıkacak. Böylece işveren yemek parasını nakdi olarak hesaplara yatırabilecek. Bununla birlikte işveren dilerse yemek kartı uygulamasına da devam edebilecek.

İşveren, işyeri dışında yemek vermesi durumunda, bunu yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeki gibi ödeme sistemleri ile verebilecek.

Yeni düzenleme ile bu şekilde yemek bedeli ödenmesi halinde günlük 51 lira üzerinden çalışılan gün kadarki tutar, prime esas kazanca dahil edilmeyecek, istisna tutulacak. Ancak yeni düzenleme kapsamında yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeklerine yüklenen yemek bedellerinin sadece yemek yenilmesi için kullanılması gerekiyor.

Market alışverişinde kullanılamayacak

İşverenin yemek kartına yüklediği tutarı çalışan, isterse market alışverişinde ya da bir başka ihtiyacını gidermek için kullanabiliyordu.

Çalışan kartlardaki bu parayı sadece yemek için kullanacak, market alışverişi ya da bir başka nedenle kullanamayacak. Kullanırsa, işveren, ödediği bedeli, sigorta priminden istisna tutamayacak, vergisini ödeyecek.

Yemek kartlarında değişen bir şey yok

Diğer yandan Yemek Kartları Derneği Başkanı Öner Piyade, yemek kartlarının marketlerde kullanılamayacağı haberlerine ilişkin açıklamada bulundu.

Piyade, "Yemek kartlarında değişen bir şey yok. Yemek kartlarının restoran ve marketlerde yemek ve tüketime hazır gıda dışında kullanılmasının vergi istisnasına konu olmaması hususu, 2008 yılında yayınlanan ve halen yürürlükte olan 382 sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde düzenlenmiştir. Bu kapsamda 1 Aralık 2022 itibarıyla çalışanlara verilen yemek ücreti konusundaki yeni mevzuat, yürürlükteki mevzuattan farklı bir düzenleme getirmemektedir. ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2001963/yemek-kartini-alisveriste-kullananlar-dikkat
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.